search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:05
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Κοζάνη, μεγάλες ουρές για δωρεάν τεστ – Τα μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας (Photos/Video)

16.10.2020 05:45
Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Κοζάνη, μεγάλες ουρές για δωρεάν τεστ - Τα μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας (Photos/Video)  - Media

https://www.kozanilife.gr/

 

Η πόλη της Κοζάνης βρίσκεται στο μάτι του… κορωνοϊού αυτές τις μέρες καθώς δεκάδες κρούσματα ανακοινώνονται καθημερινά και η αγωνία των κατοίκων ανεβαίνει κατακόρυφα για την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και τη διάρκεια του lockdown που έχει επιβληθεί ως μέτρο αναχαίτησης της εξάπλωσης της νόσου. 

Σήμερα είναι η πρώτη μέρα εφαρμογής των επιπλέον περιοριστικών μέτρων στην Π.Ε. Κοζάνης και στο κέντρο της πόλης το πρωί υπήρχε περιορισμένη κίνηση από τους πολίτες και η κίνηση στους δρόμους της πόλης ήταν εμφανώς μειωμένη.

Πλήθος καταστημάτων αλλά και υπηρεσιών έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους όπως προβλέπεται από το Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 όπου έχει περιέλθει η Π.Ε. Κοζάνης ενώ τα καταστήματα εστίασης που άνοιξαν από το πρωί της Παρασκευής εξυπηρετούν μόνο από τις υπηρεσίες take away και delivery.

Η πλειοψηφία των πολιτών που κινούνται στην Κοζάνη φορά μάσκα ενώ προβληματισμός επικρατεί κυρίως από τους γονείς για τη λειτουργία των σχολείων που αποφασίστηκε παρά το γεγονός πως αυτή δεν προβλέπεται από τον χάρτη ασφάλειας και προστασίας που είναι αναρτημένος στο Covid19.gov.gr για τις περιοχές που ανήκουν στο 4ο επίπεδο συναγερμού.

Η αγωνία των ανθρώπων της αγοράς της Κοζάνης είναι έκδηλη ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης έχει ήδη εκφράσει την αγανάκτησή του με σχετική επιστολή (κλικ εδώ), ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξη προς όλους επαγγελματίες.

Μαζικά τεστ στην πλατεία

Νωρίς το μεσημέρ της Παρασκευής, σε δύο σημεία στο κέντρο της πόλης, ξεκίνησε η διενέργεια rapid test προς τους πολίτες. Αρκετός ήταν ο κόσμος που έσπευσε να κάνει το τεστ δωρεάν, ενώ η δημοτική αστυνομία βρέθηκε στα σημεία προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας. 

DSC 0014

DSC 0020

Μέτρα στήριξης ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σήμερα με κοινό δελτίο Τύπου τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσαν νέα μέτρα οικονομικής στήριξης για περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο 4. Πρόκειται για τις περιοχές «Αυξημένου Κινδύνου» στον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη covid-19, όπως της Κοζάνης.

Πρόκειται για μια δέσμη έξι μέτρων που αφορούν εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έκλεσαν για 14 ημέρες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, επιχειρηματίες  όπως επίσης και μέτρα που αφορούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και την αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. 

Δήμαρχος Κοζάνης: Δεν ξέρουμε τι έφταιξε

Το πώς κατέληξε η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης σε κόκκινο συναγερμό και το «επίπεδο 4» με λοκντάουν για 14 ημέρες εξήγησε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως ο ίδιος ανέφερε από τις 6.00 το πρωί  η εικόνα στην Κοζάνη θυμίζει την εικόνα της άνοιξης της φετινής χρονιάς με το γενικό λοκντάουν σε όλη την χώρα: η μάσκα παντού σε όλους τους χώρους, το λιανεμπόριο στην πλειοψηφία του κλειστό. 

Ερωτηθείς για την αιτία αυτού του συναγερμού ο ίδιος απάντησε πως δεν είναι γνωστό τι έφταιξε και πως εδώ και 10 ημέρες τα νούμερα ήταν τσιμπημένα, (από μονοψήφιους αριθμούς κρουσμάτων σε διψήφιους), ένα γεγονός που είχε προκαλέσει ανησυχία στην περιοχή. 

Το νοσοκομείο έχει φτάσει στα όριά του

Περιγράφοντας την κατάσταση της περιοχής ο Δήμαρχος ανέφερε πως το νοσοκομείο Μαμάτσειο έχει φτάσει στα όρια του, νοσηλεύονται πάρα πολλοί ασθενείς με κορωνοιο και φεύγουν ασθενείς και σε άλλες περιοχές. Παράλληλα σημείωσε πως είναι ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση σε συνδυασμό με το γεγονός πως το νοσοκομείο έχει χρόνια προβλήματα, έχει εγκαταλειφτεί για χρόνια στην τύχη του και δεν υποστηρίζεται όπως θα έπρεπε γιατί χρειάζεται σημαντική αναβάθμιση και όλα αυτά συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο με συνέπεια να υπάρχει αυτή η εικόνα.  

Ο ίδιος επεσήμανε πως ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων ήταν σε νεαρές ηλικίες δηλαδή κάτω από τα 35.

Ο κ. Μαλούτας πρόσθεσε πως από την αρχή της βδομάδας είχαν εντείνει την επικοινωνιακή τους καμπάνια για την χρήση των μέτρων προστασίας, ενώ την Τρίτη υπήρξε και σύσκεψη με τους φορείς αλλά μάλλον ήταν αργά όπως σημείωσε ο ίδιος. 

Μάλιστα υπογράμμισε πως προσπάθησαν να προσεγγίσουν και να ενημερώσουν τους νέους με πρόσωπα και πράγματα που είναι οικεία σε αυτούς όπως γνωστούς YouTubers.

Επισημαίνεται πως λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και σε συνέχεια της σχετικής σημερινής ομόφωνης εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τέθηκε από σήμερα, 16-10-2020 ώρα 06.00 και για 14 ημέρες, έως και 29-10-2020, στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου, σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης (https://covid19.gov.gr/).

Σημειώνεται ότι στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

·         Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

·         Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

·         Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

·         Κινηματογραφικές προβολές

·         Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

·         Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

·         Μουσικές σκηνές

·         Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

·         Παιδότοποι

·         Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

·         Γυμναστήρια

·         Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

·         Λιανεμπόριο

·         Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

·         Συνέδρια / Εκθέσεις

·         Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.

Απευθύνεται ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λοίμωξη COVID-19.

Πηγή photo/video kozanilife.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:05