search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:07
MENU CLOSE

Στην Αθήνα ο Λαβρόφ – Επίσκεψη ιδιαίτερης σημασίας

16.10.2020 08:36
Στην Αθήνα ο Λαβρόφ - Επίσκεψη ιδιαίτερης σημασίας  - Media

 

Επίσκεψη ιδιαίτερης σημασίας αναμένεται να πραγματοποιήσει στις 26 Οκτωβρίου στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ. Αφορμή της επίσκεψής του είναι ότι η Ελλάδα θα έχει μέχρι και τον Νοέμβριο την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία.

Η αναθέρμανση των σχέσεων Αθήνας – Μόσχας είναι ένας εκπεφρασμένος στόχος, ήδη από την πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως γράφει η Καθημερινή μια τέτοια επίσκεψη, σε μια περίοδο βαθύτατης κρίσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι κρίσιμης σημασίας για την Αθήνα, διότι, μεταξύ άλλων, η Μόσχα αποτελεί ίσως τον μόνο συνομιλητή που φαίνεται να έχει επιρροή στην Αγκυρα.

Εν τω μεταξύ, χθες, η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, με μια ανάρτηση στο Twitter, παρέπεμψε στη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα από το διεθνές δίκαιο ώστε να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. «Η θέση της Ρωσίας ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 “ακρογωνιαίο λίθο” του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση.

Από τη ρωσική πρεσβεία καταλήγουν στη διατύπωση ότι «η σύμβαση προβλέπει ρητώς το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:07