search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:28
MENU CLOSE

Ανοίγουν τα θέατρα μετ’ εμποδίων (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2147
15-10-2020
17.10.2020 03:00
photo-2.jpg

 

Επιτέλους τα θέατρα ανοίγουν, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας πριν από μία εβδομάδα, η Αττική βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη, δηλαδή στο τρίτο επίπεδο προληπτικών μέτρων. Αυτό σημαίνει πως τα θέατρα σε εσωτερικούς χώρους μπορούν μεν να λειτουργήσουν, αλλά με τους εξής κανόνες:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας, 30% πληρότητα χωρίς πλαφόν θεατών, απαγόρευση διαλείμματος, έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρων στην είσοδο και στην έξοδο και καθημερινή απολύμανση σε όλους τους χώρους.

Επιπλέον τα συγκεκριμένα δεδομένα θα ανανεώνονται κάθε 14 ημέρες, σύμφωνα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό σημαίνει ότι τα μεγάλα θέατρα θα επιβιώσουν με δυσκολία, ενώ τα μικρά (π.χ. ένα θέατρο 100 θέσεων θα μπορεί να φιλοξενεί 30 θεατές) θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα και κάποια από αυτά – εκτός και αν ενεργοποιηθεί η επιδότηση των κενών θέσεων – ίσως χρειαστεί να κλείσουν.

Αν δε επιδεινωθεί η γενικότερη κατάσταση της πανδημίας (και, ο μη γένοιτο, αν φθάσουμε στην κόκκινη ζώνη) κανείς δεν τους εξασφαλίζει ότι σε 14 ημέρες ή σε ένα – δύο μήνες δεν θα αναγκαστούν να βάλουν οριστικό λουκέτο.

Κατ’ επέκταση ορισμένα θέατρα και κάποια από αυτά που έχω ανακοινώσει σε τούτη τη στήλη αναστέλλουν ή μεταθέτουν για αργότερα τις παραστάσεις τους.

Ωστόσο ήδη κάποιες σκηνές άρχισαν τις παραστάσεις τους (όπως η Λυρική Σκηνή, το θέατρο Πορεία, το Μικρό Παλλάς, το Μπάγκειον κ.ά.), ενώ άλλες – οι πιο τολμηρές – ευελπιστούν να δουν στις αίθουσές τους το πολυπόθητο – έστω και μειωμένο – κοινό.

Το Σύγχρονο Θέατρο ξεκινά τον Οκτώβριο με το «Τέλος» του Μπέκετ και συνεχίζει τον Δεκέμβριο με το «Τέλος του παιχνιδιού» του Μπέκετ. Και τα δύο έργα σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας και πρωταγωνιστεί ο Δημήτρης Καταλειφός. Στο «Τέλος» θα παρακολουθήσουμε την αφήγηση του κεντρικού ήρωα που μιλάει για την ψυχική και σωματική αποδόμησή του.

Η Κάτω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου» συνεχίζει από τις 21 Οκτωβρίου το «Δάνειο» του Τζόρντι Γκαλθεράν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. Παίζουν ο Σωτήρης Χατζάκης και ο Δημήτρης Μυλωνάς.

Ταυτόχρονα (23 Οκτωβρίου) σε άλλες μέρες της εβδομάδας θα ξεκινήσει το έργο του Νίκου Σκορίνη «Ακύμαντοι» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

Η Πάνω Σκηνή θα παρουσιάσει στις 22 Οκτωβρίου την «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη. Παίζουν οι Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Νίκος Νίκας, Γιάννης Σοφολόγης κ.ά.

Τέλη Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στο θέατρο Ιλίσια η «Τριλογία των Lehman Brothers». Πρόκειται για την ιστορία των αδελφών Λίμαν που μετανάστευσαν από τη Βαυαρία στην Αμερική και έφτιαξαν έναν χρηματοοικονομικό κολοσσό που με την κρίση του 2008 κατέρρευσε οριστικά. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Όλους τους ρόλους υποδύονται οι Αργύρης Ξάφης, Μάκης Παπαδημητρίου και Μιχάλης Οικονόμου.

Στο Στούντιο Μαυρομιχάλη κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 19 Οκτωβρίου θα παρουσιάζεται το έργο του Ρώσου σεναριογράφου Konstantinopolsky «Η λυσσασμένη μπαλαρίνα» σε σκηνοθεσία της Λιούμπα Κριβοχίζα. Θέμα της: «Πόσο αντέχουμε να κυνηγήσουμε το όνειρο;».

Στο ξενοδοχείο Μπάγκειον, η Άντζελα Μπρούσκου θα σκηνοθετήσει στις 15 Οκτωβρίου το προκλητικό έργο της Σάρα Κέιν «Φαίδρα». Σ’ αυτή τη σύγχρονη εκδοχή του μύθου κυριαρχεί ο βίαιος έρωτας μιας δυσλειτουργικής οικογένειας. Ερμηνεύουν η Παρθενόπη Μπουζιλτρή, ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Τζιμάρας Τζανάτος.

Στο Θέατρο 104, τέλος, επιστρέφει το Σάββατο 17 Οκτωβρίου (και κάθε Σάββατο και Κυριακή) το έργο του Ντένις Κέλυ «Boys and Girls» σε σκηνοθεσία Άννας-Μαρίας Στεφαδούρου με πρωταγωνίστρια τη Δώρα Παρδάλη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24