search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:15
MENU CLOSE

Οι πολίτες απροστάτευτοι με τον νέο πτωχευτικό νόμο

19.10.2020 05:32

 

Μέσα σε μία δύσκολη επικαιρότητα και ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις καθημερινές διαδρομές του Τουρκικού ερευνητικού πλοίου κοντά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα , η κυβέρνηση θα περάσει την  ερχόμενη Πέμπτη  τον νέο πτωχευτικό νόμο τον οποίο εμφανίζει ως   «δεύτερη ευκαιρία» ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να φέρει την κωδική ονομασία  « στην ψάθα».

Οι δανειολήπτες  στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν  τι τους περιμένει αφού η  κυβέρνηση  παρουσιάζει το  σχετικό νομοσχέδιο ως την λύση που έρχεται εξ ουρανού για να  σώσει τις οικογένειες που  χρωστάνε και θα χάσουν τα σπίτια τους.  Στην πραγματικότητα όμως  πρόκειται για ένα ακόμα  κυβερνητικό ψέμα τις συνέπειες του οποίου οι δανειολήπτες  θα τις αντιληφθούν μάλλον αργά. Πιο συγκεκριμένα όταν θα έχουν  μείνει χωρίς σπίτι και χωρίς χρήματα . Γιατί στην πραγματικότητα το νέο νομοθέτημα ακριβώς αυτό φέρνει για τους πολίτες  που έχουν εκκρεμότητες με τις Τράπεζες  και προσπαθούν να βρουν μία λύση.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες  από τις νέες ρυθμίσεις που φέρνει ο  πτωχευτικός νόμος και που κάποιες από αυτές εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην χώρα μας  , ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης τις χαρακτηρίζουν και  αντισυνταγματικές.

– Για πρώτη φορά θα πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα ενώ για πρώτη φορά εντάσσεται στην πτωχευτική περιουσία μέρος του μελλοντικού εισοδήματος του οφειλέτη, καθώς και η κύρια κατοικία ακόμη και φυσικών προσώπων ή νοικοκυριών. Δηλαδή  με τον νέο πτωχευτικό νόμο  ένας επαγγελματίας θα πτωχεύει όπως ένας έμπορος και ένα νοικοκυριό όπως μία επιχείρηση.

Στην περίπτωση που ένας  δανειολήπτης χάσει το σπίτι του σε πλειστηριασμό  , για τα επόμενα τρίχα χρόνια θα δίνει  στους πιστωτές του το μέρος του εισοδήματός του που υπερβαίνει τις δαπάνες διαβίωσης  δηλαδή τα 611 ευρώ το μήνα. Δηλαδή και το σπίτι του θα έχει χάσει και θα του παίρνουν και μέρος του μισθού του.!!!

Μιλώντας στην Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι :«Το νομοσχέδιο διευρύνει το τι είναι η πτωχευτική περιουσία και λέει ότι: “Και ό,τι θα βγάζεις στο εξής και θα υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης», ήτοι, περίπου, 610-611 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, “και αυτό δεν είναι δικό σου και αυτό θα παρακρατείται και θα πηγαίνει για την εξυπηρέτηση των δανειστών”. Είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που νομίζω ότι καθείς καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση στερεί στην πράξη κάθε δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας στον πολίτη με χρέη».

Σε αυτό το σημείο επέμεινε και ο βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλη Κατρίνη, λέγοντας ότι η δυνατότητα που παρέχεται να παραμείνει κάποιος στο σπίτι ως ενοικιαστής, δεν αφορά τη μεγάλη πλειονότητα της μεσαίας τάξης. Κι αυτό γιατί με τα 611 ευρώ μηνιαίως ο πτωχευμένος δεν θα έχει δικαίωμα, όπως είπε, ούτε ως ενοικιαστής να μείνει στο σπίτι του.

Ακόμα οι  ιδιοκτήτες μετατρέπονται  σε ενοικιαστές του σπιτιού τους για 12 χρόνια με δικαίωμα επαναγοράς στην τρέχουσα εμπορική αξία και χωρίς να αφαιρείται το ποσό που θα έχει ήδη καταβληθεί!!!

«Το μέλλον που επιφυλάσσει στους οφειλέτες-νοικοκυριά που θα πτωχεύουν είναι εφιαλτικό, αφού θα εκποιείται το σύνολο της περιουσίας τους», λένε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης .  «Για τους ευάλωτους καμία προστασία δεν υπάρχει, αφού η μόνη δυνατότητα που δίνει ο νέος πτωχευτικός είναι να γίνουν ενοικιαστές στα σπίτια τους και να πληρώνουν ενοίκιο σε έναν ιδιωτικό φορέα (fund)». Αν δε ο ευάλωτος δανειολήπτης μετά από 12 χρόνια που πληρώνει ενοίκιο θελήσει να ξαναγοράσει το σπίτι του, θα πρέπει να πληρώσει την εμπορική αξία του ακινήτου χωρίς καν να αφαιρούνται από το τίμημα τα ενοίκια που τόσο καιρό κατέβαλλε, ούτε φυσικά και ό,τι είχε πληρώσει από το αρχικό δάνειο. Δηλαδή και θα πληρώνει ενοίκιο και θα πρέπει να αγοράσει το σπίτι του μετά, χωρίς να συμψηφίζονται τα ποσά που έδωσε ως ενοίκιο!».

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στην «δεύτερη ευκαιρία»  την οποία επικαλείται η κυβέρνηση  για την σωτηρία των πολιτών…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:15