search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:04
MENU CLOSE

Γιαννάκος (ΠΟΕΔΗΝ): Με «δανεικό» προσωπικό λειτουργούν 12 από τις 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία

19.10.2020 12:35
5170700.jpg

 

Ερωτήματα για το πως θα λειτουργήσουν τελικά οι ΜΕΘ που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση χωρίς το απαραίτητο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος με αφορμή τα εγκαίνια των 50 κλινών ΜΕΘ που δώρισε η Βουλή στο «Σωτηρία».

Προσλήψεις προσωπικού για 3500 ΜΕΘ

Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος σήμερα λειτουργούν οι 12 κλίνες με «δανεικό προσωπικό» από άλλα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ στα νοσοκομεία της χώρας είναι 80 κλίνες ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες αλλά κλειστές λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού.

«Χρειάζεται η πρόσληψη  μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Δεν μπορούμε να αθροίζουμε ως κλίνες ΜΕΘ την προσωρινή μετατροπή λόγω κοροναϊου των καρδιοχειρουργικών μονάδων, των μονάδων  αρνητικής πίεσης κ.α. ΜΕΘ δεν θεωρείται η κλίνη που διαθέτει  έναν αναπνευστήρα χωρίς τον άλλον απαραίτητο εξοπλισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και υπογραμμίζει ότι για να μην βρίσκονται οι γιατροί αντιμέτωποι όπως κάθε χρόνο με το φαινόμενο να διαλέγουν από λίστα αναμονής ποιοι θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ απαιτούνται 3500 κλίνες ΜΕΘ.

Αναλυτικά η δήλωση του Μιχάλη Γιαννάκου σχετικά με τα εγκαίνια των κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία» έχει ως εξής:

Με μετακινήσεις προσωπικού δεν ανοίγουν ΜΕΘ

«Σημαντική πρωτοβουλία από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ να δωρίσει 50 κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Δείχνει ότι όταν υπάρχουν διαθέσιμα  κονδύλια διορθώνονται παθογένειες του συστήματος.

Το  ερώτημα όμως είναι πότε θα λειτουργήσουν οι 50 κλίνες ΜΕΘ. Με δανεικό προσωπικό άμμεσα λειτουργούν  οι 12 κλίνες. Για να συμβεί αυτό μετακινήθηκαν νοσηλευτές και γιατροί από άλλα νοσοκομεία  της Αττικής  στο Σωτηρία. Και μάλιστα νοσοκομεία που διαθέτουν κλινικές κοροναϊου και εξ αιτίας αυτού καθίσταται επισφαλής η λειτουργία τους όπως καταγγέλουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Το μεγάλο πρόβλημα διαχρονικά στο σύστημα είναι ότι λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτούργησαν ποτέ δεκάδες έτοιμες κλίνες ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες.  Σήμερα είναι κλειστές 80 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία έτοιμες εξοπλισμένες λόγω έλλειψης προσωπικού. Η ΠΟΕΔΗΝ ανέδειξε το ζήτημα σε σχετική έρευνα.

Ελπίζουμε να μη συμβεί το ίδιο και στο ΣΩΤΗΡΙΑ. Με μετακινήσεις προσωπικού δεν ανοίγουν ΜΕΘ.

Χρειάζεται η πρόσληψη  μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Δεν μπορούμε να αθροίζουμε ως κλίνες ΜΕΘ την προσωρινή μετατροπή λόγω κοροναϊου των καρδιοχειρουργικών μονάδων, των μονάδων  αρνητικής πίεσης κ.α. ΜΕΘ δεν θεωρείται η κλίνη που διαθέτει  έναν αναπνευστήρα χωρίς τον άλλον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ηληκιωμένοι ασθενείς με κοροναϊο καταλήγουν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ.

Εάν δεν βιαστεί το υπουργείο Υγείας να λειτουργήσουν περισσότερες ΜΕΘ με τη κατάλληλη στελέχωση το χειμώνα πάλι θα είμαστε αντιμέτωποι με την τραγική κατάσταση να  επιλέγουν οι εντατικολόγοι ποιοί από τη λίστα αναμονής θα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο. Συμβαίνει κάθε χειμώνα στα νοσοκομεία  με την εποχική γρίπη και τις άλλες παθήσεις. Πόσο μάλλον τώρα με την πανδημία.  Με βάσει τα νοσοκομειακά κρεβάτια στη χώρα μας θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:01