search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:35
MENU CLOSE

Χανιά: Μονή ζητάει χρήματα και αποκαλεί καταπατητές τους πιστούς – Συζητούνται 100 έως 200 χιλιάδες ευρώ το στρέμμα

19.10.2020 16:31
Χανιά: Μονή ζητάει χρήματα και αποκαλεί καταπατητές τους πιστούς - Συζητούνται 100 έως 200 χιλιάδες ευρώ το στρέμμα - Media

 

Διαμάχη επί των αγωγών της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, εναντίον οικιστών στην περιοχή του Σταυρού, με τις δύο πλευρές να κοντράρονται για τα ωφελήματα που ζητάει η Ιερά Μονή.

Ωφέλημα ονομάζεται στην περίπτωση αυτή, η χρηματική αποζημίωση της Μονής για την χρήση των οικοπέδων από τους οικιστές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του zarpanews.gr, η έκταση των 700 στρεμμάτων στην οποία ζουν, έπειτα από αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου έχει χαρακτηριστεί  ιδιοκτησία της Μονής και όσοι μένουν εκεί, έχουν χαρακτηριστεί καταπατητές.

“Δυστυχώς έχουν ήδη υπάρξει αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Χανίων – εκ των οποίων όσες έχουν να κάνουν με μας, θα εφεσιβάλουμε –  οι οποίες αποδέχθηκαν τις θέσεις της Μόνης στο 100%  και οι αξίες είναι τεράστιες, αντίστοιχα και τα ωφελήματα. Υπήρξαν όμως και αποφάσεις οι οποίες είπαν το πολύ σωστό, ότι πρέπει να οριστεί πραγματογνώμονας για να κρίνει τις αξίες“, δήλωσε στο zarpanews.gr ο Σπύρος Ντίλης, δικηγόρος που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση 35 οικογενειών που έχουν δεχθεί αγωγές.

Από την άλλη πλευρά, ο Γιάννης Λιονάκης, νομικός σύμβουλος της Μονής, τόνισε στο zarpanews.gr ότι για τα ωφελήματα η Μονή ζητάει τα ελάχιστα δυνατά, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι αγωγές έχουν αρχίσει να εκδικάζονται. Μάλιστα, τόνισε ότι σε όσες από τις υποθέσεις έχουν συζητηθεί επί της ουσίας, οι θέσεις της Μονής έχουν γίνει δεκτές και ότι δεν έχει υπόψη του καμία απόφαση που να αποκλίνει από αυτό.

Σύμφωνα με δικαστική απόφαση πάντως, που βρίσκεται στη διάθεση του zarpanews.gr, φαίνεται ότι σε μια τουλάχιστον περίπτωση, το Ειρηνοδικείο Χανίων έχει επιβάλει να διεξαχθεί πραγματογνωμοσύνη , για να οριστεί η λεγόμενη μισθωτική αξία του ακινήτου (μέσω αυτής υπολογίζεται το ωφέλημα, το ποσό δηλαδή που θα πλήρωνε ο οικιστής αν νοίκιαζε το ακίνητο από τον ιδιοκτήτη του). 

Το δικαστήριο αναφέρει στο αιτιολογικό σκέλος ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν μπόρεσε να προσκομίσει στοιχεία που να δείχνουν την μισθωτική αξία του ακινήτου και αποφασίζει να ορίσει πραγματογνώμονα:

 

Βασιζόμενος σε αυτή την απόφαση, ο κ. Ντίλης τονίζει ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια λογική και στις υπόλοιπες αγωγές που έχουν το ίδιο αντικείμενο:

“Εμείς θεωρούμε ότι το σωστό θα ήταν τα δικαστήρια να ορίσουν πραγματογνώμονες, γιατί άλλα νούμερα λέμε εμείς και άλλα η Μονή και καταλαβαίνετε ότι τα νούμερα αυτά είναι εκείνα που θα ήθελε ο καθένας μας. Συζητούνται ποσά της τάξης 100 ως 200 χιλιάδων ευρώ το στρέμμα, όταν οι αντικειμενικές είναι γύρω στις 10 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή 10 με 20 φορές χαμηλότερες. Η Μονή ζητάει σε διάφορες περιπτώσεις, 5 με 6 χιλιάδες ευρώ, ανά έτος και ανά στρέμμα, για περίοδο πέντε ετών – το μέγιστο που μπορεί να αιτηθεί. Είναι εξωπραγματικό”, επεσήμανε ο κ. Ντίλης.

Ο νομικός σύμβουλος της Μονής, Γιάννης Λιονάκης, επεσήμανε ότι η Εκκλησία έχει ζητήσει μόνο όσα έχει την υποχρέωση εκ του νόμου να ζητήσει, ενώ έχει και αυξημένα έξοδα για φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου να ορίσει πραγματογνώμονα για μία από τις αγωγές, δεν το δεσμεύει και για τις υπόλοιπες αγωγές. Παρόλα αυτά, ο συνήγορος των οικιστών επεσήμανε ότι η εκδίκαση των αγωγών αυτών μπορεί να έχει σοβαρές κοινωνικές συνέπειες, καθώς αφορά εκατοντάδες οικογένειες εν μέσω οικονομικής κρίσης:

“Έχουμε άλλη μια εκδίκαση στις 12 Νοεμβρίου και θεωρούμε ότι οι δικαστές πρέπει να γνωρίζουν πως δεν είναι μια υπόθεση της Μονής απέναντι σε μεμονωμένο ιδιώτη κάθε φορά, αλλά είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που έχει τις προϋποθέσεις να δημιουργήσει κοινωνικό και ανθρωπιστικό ζήτημα στην περιοχή. Εκ του πλαγίου επιχειρείται μια τεράστια διαφοροποίηση στις αξίες της περιοχής”, δήλωσε ο συνήγορος των οικιστών στο zarpanews.gr.

Το 2014 είχε ψηφιστεί σχετική τροπολογία και με τον νόμο 4178/2014, είχε δοθεί η δυνατότητα στους οικιστές στον Σταυρό να αγοράσουν τα οικόπεδα από τη Μονή, σε τιμές όμως που τότε θεωρήθηκαν υπέρογκες. Αργότερα, η Ιερά Μονή – πριν ακόμα αναλάβει ως Καθηγούμενος ο Επίσκοπος Δορυλαίου – προχώρησε σε αγωγές εναντίον μερίδας οικιστών, απαιτώντας ωφελήματα με τις αγωγές να συνεχίζουν να εκδικάζονται στο Ειρηνοδικείο Χανίων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:34