search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:10
MENU CLOSE

Καστελόριζο: Σε διάταξη μάχης ο ελληνικός στόλος απέναντι στο Oruc Reis και τη «συνοδεία» του (Photos)

21.10.2020 07:07
Καστελόριζο: Σε διάταξη μάχης ο ελληνικός στόλος απέναντι στο Oruc Reis και τη «συνοδεία» του (Photos) - Media

 

Νέες τουρκικές προκλήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη απέναντι στην Ελλάδα, καθώς την ίδια στιγμή που το Oruc Reis πλέει κοντά στο Καστελόριζο και πραγματοποιεί έρευνες, η Άγκυρα κλιμακώνει περαιτέρω τις ενέργειές της, εκδίδοντας δύο Νavtex, μέσω των οποίων αξιώνει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη. Το βράδυ της Τρίτης, η τουρκική ηγεσία εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, επικαλούμενη το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Άη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία, να σημειώσουμε, έχει αμφισβητήσει δημοσίως πολλές φορές ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διάταξη μάχης του ελληνικού στόλου

O ελληνικός στόλος βρίσκεται σε διάταξη μάχης στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, όπως αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για πρώτη φορά από την έναρξη της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Αυτό και μόνο αποτελεί μια απόδειξη ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ακροβατούν και ότι η διπλωματική προσπάθεια αποκλιμάκωσης δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για την Αθήνα, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να θέλει να προβάλει προς τα «έξω» το επίπεδο ετοιμότητας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

navy-6

Στις φωτογραφίες με τουλάχιστον πέντε ελληνικά πολεμικά πλοία σε παράταξη, φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ένα τείχος στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, στο όριο δηλαδή της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης. Σε κάποια από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα διακρίνεται σε ορατή απόσταση το Oruc Reis που συνοδεύεται από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και τα συνοδευτικά του Ataman και Cengiz Han. Δεν διευκρινίζεται αν η φωτογραφία αποτυπώνει την είσοδο του τουρκικού στολίσκου εντός του ορίου της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Μεγίστης. Ούτε και φαίνεται εύκολα αν πράγματι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει απλώσει τα καλώδια μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων που η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχουν ποντιστεί στη θάλασσα στο πλαίσιο διεξαγωγής δισδιάστατων σεισμικών ερευνών.

Ύψιστη επιφυλακή στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν σταματήσει δευτερόλεπτο να παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις τόσο του Oruc Reis όσο και του τουρκικού στόλου.

toyrkia3Το στρατιωτικό προσωπικό έχει τεθεί για μία ακόμα φορά σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, με τα Πολεμικά μας Πλοία να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των τουρκικών προκλήσεων αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις, πανέτοιμα να αντιδράσουν, σύμφωνα με την καθοδήγηση και τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας» εξήγησε στο protothema.gr ανώτατη στρατιωτική πηγή. Την ίδια στιγμή, οι πιλότοι των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών είναι επίσης σε ύψιστη ετοιμότητα στις μοίρες τους, ενώ οι σχηματισμοί του Στρατού Ξηράς έχουν θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις μονάδες τους, παραμένοντας σε άμεση ετοιμότητα, επισημαίνει ο ίδιος ανώτατος αξιωματικός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

toyrkia2

Αφανές κυνηγητό στον βυθό του Αιγαίου

Ένα αφανές κυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη και στον βυθό του Αιγαίου μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών υποβρυχίων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου μέχρι και χθες Τρίτη 20, οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις έχουν εντοπίσει τουλάχιστον τρεις φορές τουρκικά υποβρύχια που κινούνταν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ο εντοπισμός των τουρκικών υποβρυχίων έγινε από ελληνικά πολεμικά πλοία επιφανείας που χρησιμοποιούσαν τις ανθυποβρυχιακές τους συσκευές, τα sonar τους δηλαδή, και τα radar τους αλλά και από ελικόπτερα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30