search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:13
MENU CLOSE

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Νέες καταγγελίες για νεποτισμό – Παρέμβαση υπουργείου Παιδείας

21.10.2020 14:52
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Νέες καταγγελίες για νεποτισμό - Παρέμβαση υπουργείου Παιδείας - Media
 
Παρέμβαση του υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με την εκλογή Επίκουρου Καθηγητή στο τμήμα Μαθηματικών του ιδρύματος, που τελικά… ακυρώθηκε.
 
Την ίδια ώρα σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», νέες καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μ’ ευθείες βολές κατά του πρύτανη του ιδρύματος Θεόδωρου Θεοδουλίδη για περιστατικά στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.
 

Κατήγγειλαν «οικογενειοκρατία»

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, από τους 30 υποψήφιους για την κάλυψη μία θέσης Επίκουρου Καθηγητή στο τμήμα Μαθηματικών, απορρίφθηκαν οι 29 και επελέγη τελικά ο γιος του προέδρου του τμήματος καθηγητή Ανδρέα Πετράκη.
 
Οι καταγγελίες που έφτασαν στο γραφείο του υφυπουργού Παιδείας και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έκαναν ευθέως λόγο για φαινόμενα «οικογενειοκρατίας» και μη σύννομες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.
 
Αντιδρώντας ο υφυπουργός Παιδείας, ζήτησε μ’ επιστολή του προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να υπάρξει έλεγχος νομιμότητας εκλογής μελών ΔΕΠ του ιδρύματός, εξετάζοντας όλα τα στάδια της διαδικασίας και αναζητώντας τυχόν ευθύνες που συνιστούν πειθαρχικό παράπτωμα.
 
Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε ο πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέας Πετράκης υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση που κατείχε για «λόγους ευθιξίας».
 

«Νόμιμη διαδικασία»

Στην επιστολή που δημοσιοποίησε ο ίδιος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπό το κράτος των ανεπίτρεπτων θεσμικών και εξωθεσμικών αυτών πιέσεων, για λόγους ευθιξίας και με σεβασμό προς το μόνο καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η διαγωνιστική διαδικασία, υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να προστατεύσω το κύρος του Πανεπιστημίου μας και την προσωπική μου αξιοπρέπεια».
 
Νωρίτερα με δηλώσεις του ο ίδιος στο esos.gr είχε υπεραμυνθεί της εκλογής του γιού του στη συγκεκριμένη θέση, υποστηρίζοντας πως τηρήθηκαν απόλυτα όσα προβλέπει η νομοθεσία και πως ο ίδιος δεν έχει καμία συμμετοχή στις διαδικασίες: «επειδή το τμήμα στο οποίο είμαι πρόεδρος δεν είναι αυτοδύναμο, αλλα όλες οι διαδικασίες και οι αποφάσεις αποφασίζονται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, όπως η συγκρότηση του εκλεκτορικού, το γνωστικό αντικείμενο της θέσης κ.λπ.».
 
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η διαδικασία εκλογής θα επαναληφθεί εκ νέου, δίνοντας την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή στο τμήμα Μαθηματικών.
 

Τι απαντά ο πρύτανης

Από την πλευρά του, o πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης υποστήριξε πως θα πράξει τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία, ζητώντας ωστόσο να μη στοχοποιείται ο πρόεδρος του τμήματος καθηγητής Ανδρέας Πετράκης, επειδή ο γιός του εξελέγη στη συγκεκριμένη θέση. Μιλώντας στο esos.gr, δήλωσε συγκεκριμένα:
 
«Έχω απαντήσει ήδη σε διαμαρτυρίες υποψηφίων για την εν λόγω θέση και την αναρτηθείσα εισηγητική έκθεση και τους έχω καλέσει να αναρτήσουν συμπληρωματικά στοιχεία όπως προβλέπεται από τη διαδικασία ώστε αυτά να ληφθούν υπόψη από το εκλεκτορικό. Ως Πρύτανης εμπλέκομαι στην εκλογική διαδικασία στη φάση του ελέγχου νομιμότητας και θα πράξω τα δέοντα ώστε να διασφαλίσω το νόμο και την ακαδημαϊκή δεοντολογία για να προστατεύσω το Ίδρυμα και την αξιοκρατία. Το φαινόμενο όμως της οικογενειοκρατίας ταλανίζει την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα εδώ και χρόνια. Καλώ όλους να δείξουν την ίδια ευαισθησία και σε άλλα Τμήματα και Ιδρύματα και να μη στοχοποιούν αποκλειστικά το Τμήμα Μαθηματικών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ειδικά για μια υπόθεση που δεν έχει καν ολοκληρωθεί».
 

Νέες καταγγελίες κατά της Πρυτανείας για το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

Την ίδια ώρα ωστόσο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης έρχεται αντιμέτωπος με νέες καταγγελίες για τη λειτουργία του ιδρύματος, που ήδη έχουν φτάσει στο υπουργείο Παιδείας, ενώ έχουν δημοσιοποιηθεί στον τοπικό τύπο. Οι βολές στρέφονται για περιστατικά που συμβαίνουν και στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και του προέδρου του Ιωάννη Ζιώγα. Σχετική επιστολή που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr (μαζί με τα στοιχεία του συντάκτη) καταγγέλλει σοβαρά περιστατικά που χρίζουν έρευνας από το υπουργείο Παιδείας.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:13