search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:09
MENU CLOSE

Αντεπίθεση σε τρία μέτωπα: Προσπάθεια της Κουμουνδούρου να ξαναβρεί τον αντιπολιτευτικό της ρυθμό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2148
22-10-2020
22.10.2020 03:00
syriza_2-2.jpg

 

Για νέα επίθεση στη μεσαία τάξη με το πτωχευτικό δίκαιο επικρίνει ο Τσίπρας την κυβέρνηση

Η διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αλλά και η διαχείριση της οικονομίας είναι τα δύο πεδία διά των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αντεπιτεθεί και να ανοίξει το αντιπολιτευτικό του βήμα απέναντι στη συνεχιζόμενη προσπάθεια του κυβερνητικού στρατοπέδου να τον αποδομήσει πατώντας στα πέραν πάσης αμφιβολίας υπαρκτά εσωτερικά του προβλήματα.

Τις προηγούμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε ιδιαίτερα το ζήτημα του πτωχευτικού κώδικα, ο οποίος ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, οπότε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κορυφώσει την αντιπολιτευτική του παρέμβαση με την ομιλία που αναμένεται ότι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.

Πτώχευση επιχειρήσεων και προσώπων

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών, με τη ΓΣΕΒΕΕ και με εκπροσώπους της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για το ζήτημα αυτό.

Στις συναντήσεις αυτές ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε σε ορισμένα βασικά σημεία κριτικής:

· Ότι το νέο πτωχευτικό δίκαιο σηματοδοτεί την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας την οποία δεν είχαν αγγίξει ούτε οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά.

· Ότι δεν συνιστά «δεύτερη ευκαιρία», όπως τιτλοφορείται το νομοσχέδιο, για τον οφειλέτη αλλά για τις τράπεζες και θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα οφειλετών (επιχειρηματιών και φυσικών προσώπων), δηλαδή «αυτών που ονομάζαμε μεσαία τάξη το προηγούμενο διάστημα και δεν είχαν ανάγκη να μπουν στον νόμο Κατσέλη μέχρι πρότινος γιατί τα έβγαζαν πέρα και τώρα, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ελέω κορωνοϊού βρίσκονται είτε χωρίς εργασία είτε με μείωση εισοδήματος».

· Ότι η «καινοτομία» της πτώχευσης φυσικών προσώπων – όπου τα φυσικά πρόσωπα αντιμετωπίζονται σαν επιχειρήσεις σε πτώχευση – συνιστά μια αρνητική εξέλιξη και οδηγεί σε ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας: «Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για μια ολιστική παρέμβαση στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Κατά τη γνώμη μου εδώ έχουμε μια ολιστική ή ολοκληρωτική αν θέλετε αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας» τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στους εκπροσώπους της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών. Σημείωσε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό πως «οι νέες αυτές ρυθμίσεις έρχονται δέκα χρόνια μετά την πτώχευση της χώρας και δύο χρόνια μετά τη ρύθμιση του χρέους και της ανάκαμψης της οικονομίας». Προειδοποίησε ότι «όσοι άντεξαν τις κρίσεις, οι ευάλωτοι συμπολίτες μας, θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της ατομικής χρεοκοπίας».

· Ότι η κυβέρνηση φέρνει αυτό το νομοσχέδιο σε μια στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες νομοθέτησαν αναστολή των πτωχεύσεων και των ρευστοποιήσεων μέχρι τέλος του έτους, η οποία θα πάρει παράταση μέχρι τα μέσα του επόμενου χρόνου. «Ενώ αυτή είναι η τάση στην Ε.Ε., στην Ελλάδα νομοθετούμε επισπεύδοντας προκειμένου να γίνει άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων εν μέσω πανδημίας».

Με άλλα λόγια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αναδείξει αυτό που παραμένει αιχμή στην αντιπολιτευτική του τακτική: ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, σε αντίθεση με όσα έταξαν προεκλογικά, «αδειάζουν» τη μεσαία τάξη και της επιφέρουν νέα πλήγματα.

«Δέσμευση περιουσίας και εισοδήματος»

Ακόμα πιο γλαφυρή ως προς τις επιπτώσεις εμφανίστηκε η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου στο πλαίσιο τής κατ’ άρθρο συζήτησης στη Βουλή. Όπως είπε «το πτωχευτικό νομοσχέδιο δημιουργεί ένα πλαίσιο γρήγορων και εκτεταμένων πτωχεύσεων για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οδηγεί σε πλήρη απώλεια περιουσίας και δεσμεύει τα εισοδήματα και της επόμενης μέρας».

Πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο ικανοποιεί μόνο τις τράπεζες», αντιθέτως «οι παραγωγικοί φορείς, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μιλούν για “ταφόπλακα” και “ομηρία”, κανείς τους δεν βλέπει τη “δεύτερη ευκαιρία” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση».

Για την πρώτη κατοικία υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο καταργεί γενικώς και οριζόντια την προστασία της. Ακόμα και ο λεγόμενος “ευάλωτος” πολίτης, που κατά το νομοσχέδιο είναι όποιος βγάζει μέχρι 7.000 ευρώ τον χρόνο, χάνει την ιδιοκτησία της πρώτης κατοικίας του».

Αναφερόμενη σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η πτώχευση φυσικών προσώπων και νοικοκυριών είναι επιλογή της κυβέρνησης», η οποία, μάλιστα, «εντάσσει στην πτωχευτική περιουσία και οτιδήποτε αποκτήσει ο πτωχευμένος πολίτης, το νοικοκυριό, και μετά την πτώχευση, εφόσον υπερβαίνει τα 611 ευρώ/μήνα για ένα άτομο». Με αυτή τη ρύθμιση «δεν θα μπορεί να ορθοποδήσει κανείς» και «αν δεν αλλάξει, ερμηνεύεται ως άρση του ακατάσχετου ορίου».

«Πυρά» για την πανδημία

Στο μέτωπο της υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εστιάζει τα βέλη της κριτικής του στην αδράνεια και ολιγωρία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη στήριξη στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στις διαρκείς αντιφάσεις των μέτρων προστασίας και στις παλινωδίες, όπως το άνοιγμα των γηπέδων στους φιλάθλους, το οποίο ο πρωθυπουργός πήρε αμέσως πίσω.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισκέφθηκε χθες την Κοζάνη, η οποία τελεί σε lockdown ώς τις 29 Οκτωβρίου, συνοδευόμενος από τον τομεάρχη υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον τομεάρχη Οικονομίας και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση. Εκεί πραγματοποίησε περιοδεία και στη συνέχεια είχε συσκέψεις με τους υγειονομικούς φορείς του νομού και ακολούθως με τους παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους εργαζομένων.

Στις δημόσιες δηλώσεις του κατά την περιοδεία στην πόλη της Κοζάνης ο Αλέξης Τσίπρας:

– Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια ύστερα από τόσους μήνες μετά το πρώτο κύμα, όπου και πάλι η Κοζάνη ήταν στο επίκεντρο. Ειδικότερα, κατήγγειλε ότι το νοσοκομείο της Κοζάνης όλο αυτό το διάστημα δεν ενισχύθηκε σε προσωπικό, με αποτέλεσμα οι έξι κλίνες που διαθέτει να μένουν ανεκμετάλλευτες «γιατί δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό για να τις στελεχώσει». Παράλληλα, πρόσθεσε πως αν και υπάρχουν κρούσματα, το νοσοκομείο της πόλης δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς, «με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μεταφέρονται στην Πτολεμαΐδα αλλά και σε άλλα νοσοκομεία»

– Στηλίτευσε τις αντιφάσεις της κυβέρνησης ως προς τα μέτρα προστασίας, με αιχμή τα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς. Όπως είπε «υπάρχει διαρκής υπόμνηση και στα ΜΜΕ, και σωστά, για τον συνωστισμό των νέων ανθρώπων στις πλατείες, όμως την ίδια ώρα στα σχολεία μας μπορούν τα παιδιά μας να είναι 25 και 27 σε τάξεις που είναι μικρές». Θα έπρεπε, σημείωσε, «σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να είχε βρεθεί ο τρόπος, κυρίως μέσα από την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αλλά και με αναπληρωτές καθηγητές» προσθέτοντας πως σε περίοδο πανδημίας η σχολική χρονιά ξεκίνησε με 20.000 λιγότερους αναπληρωτές καθηγητές από ό,τι πέρυσι. Αναφερόμενος στον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και στην απόφαση για τους φιλάθλους που πάρθηκε πίσω μέσα σε λίγες ώρες, είπε ότι όλα αυτά δείχνουν έλλειψη συντονισμού και «ασυνεννοησία απόλυτη» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς.

Έξι μέτρα για την Κοζάνη

Κατά τη συνάντησή του με τους δημάρχους της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, που μέσα σε λίγους μήνες βρίσκεται ξανά σε lockdown, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε και τις οικονομικές επιπτώσεις και πρότεινε έξι μέτρα άμεσης οικονομικής στήριξης στα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους της περιοχής. Μάλιστα έκανε λόγο για «τελειωτικό χτύπημα» στην περιοχή εξαιτίας του δεύτερου lockdown καθώς προ της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία η περιοχή είναι αντιμέτωπη και με τις συνέπειες από την εξαγγελθείσα διαδικασία απολιγνιτοποίησης, με τρόπο εσπευσμένο, όπως τόνισε, από το 2023 και χωρίς σχέδιο μετάβασης.

Τα μέτρα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης και την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων:

1. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όλους όσοι, είτε επειδή είναι πια άνεργοι είτε είναι επισφαλώς εργαζόμενοι, έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Ειδικότερα, πρότεινε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 400 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος συν 200 ευρώ για κάθε δεύτερο μέλος της οικογένειας συν 100 ευρώ για κάθε παιδί, ώστε μια τετραμελής οικογένεια να έχει τη δυνατότητα με 800 ευρώ να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση.

2. Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ξανά να επιδοτηθεί η εργασία και για όσες είναι πληγείσες να επιδοτηθεί στο 100% το ασφαλιστικό κόστος και στο 40% το εργασιακό κόστος.

3. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις με 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

4. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

5. Επιδότηση του ενοικίου για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται στο ενοίκιο στο 40%.

6. Ειδικότερα για τους αγρότες, την κατάργηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο.

«Ελληνοτουρκικός» πονοκέφαλος

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών τα πράγματα εξακολουθούν να είναι περίπλοκα για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να δώσει τον δικό του τόνο απευθυνόμενος στο ευρύ ακροατήριο. Βλέποντας τα χειρότερα να έρχονται – αφού η εκτίμηση είναι ότι δεν αποκλείεται η επόμενη πρόκληση Ερντογάν να είναι τρυπάνι νότια της Κρήτης – ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 ναυτικά μίλια στα 12, αρχικώς νότια και ανατολικά της Κρήτης και ακολούθως, ανάλογα με τις εξελίξεις, νότια της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου, αλλά και στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου. Η πρόταση αυτή αρχικώς κοινοποιήθηκε την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, διά επίσημης «διαρροής» και σε συνέχεια της σύσκεψης στην Κουμουνδούρου την προηγούμενη μέρα με τομεάρχες και πρώην αρχηγούς των Ε.Δ. υπό τον Τσίπρα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την ανέπτυξε αναλυτικά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου (Real FM) την περασμένη Παρασκευή, ενόσω η Σύνοδος Κορυφής ολοκλήρωνε τις εργασίες τής δεύτερης μέρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε τόσο το γεγονός ότι η επέκταση αποτελεί μονομερές δικαίωμα της χώρας, όσο και το ότι στις περιοχές της Κρήτης και της αν. Μεσογείου που περιλαμβάνει η πρότασή του δεν προσκρούει στο τουρκικό casus belli που αφορά αποκλειστικά στο Αιγαίο. Το βασικό του επιχείρημα στο ερώτημα «γιατί τώρα;» ήταν πως όταν ένα δικαίωμα αμφισβητείται τόσο έντονα ο μόνος τρόπος να το υπερασπιστείς είναι να το ασκήσεις. Στο ερώτημα γιατί δεν το έπραξε η κυβέρνησή του παρόλο που το είχε προαναγγείλει, παρέπεμψε ουσιαστικά στην απουσία συναίνεσης από την αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα επέμεινε στην ανάγκη η κυβέρνηση να πιέσει την Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις, αναγνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι ισχυρά οικονομικά συμφέροντα κάνουν τη Δύση να μη θέλει να μπλέξει και να αδιαφορεί για τις κυρώσεις.

Ωστόσο η πρόταση αυτή προκάλεσε εσωτερικό «σούσουρο» στον ΣΥΡΙΖΑ, που αποτυπώνεται σε αρθρογραφία ή υπαινικτικές αναφορές χωρίς ωστόσο να παίρνει διαστάσεις δημόσια. Επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνεται από πολλούς από την πτέρυγα των 53 και των εκσυγχρονιστών της «Γέφυρας» για μια ακόμη φορά, ουσιαστικά για «εθνικιστική πλειοδοσία».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:06