search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:56
MENU CLOSE

Σεξ: Πόσο συχνά κάνουμε και από τι εξαρτάται

21.10.2020 18:14
Κορωνοϊος: Πόσο ευθύνονται οι ερωτικές μας επαφές για την αύξηση των κρουσμάτων; - Media

 

Οι Αυστραλιανοί αναφέρουν ότι κάνουν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Οι Βρετανοί μιλάνε για λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα την ώρα που οι Αμερικανοί αναφέρουν ότι κάνουν σεξ δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο συχνά οι άνθρωποι κάνουν σεξ. Ορισμένοι εξ αυτών μπορεί να σημειώνουν λανθασμένη συχνότητα, είτε από λάθος είτε επί σκοπού. Αλλά σε εθνικό επίπεδο τα δεδομένα βασίζονται σε αντιπροσωπευτικά δείγματα τα οποία είναι ένας χρήσιμος οδηγός.

Τι εννοούμε λέγοντας σεξ; Σε ορισμένες μελέτες οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν πόσο συχνά κάνουν σεξ, σε όλες ζητήθηκε να διευκρινιστεί η μορφή της σεξουαλικής δραστηριότητας. Φυσικά οι μέσοι όροι δεν αντανακλούν την ολότητα του πληθυσμού. Ορισμένοι άνθρωποι, είτε βρίσκονται σε σχέση είτε όχι δεν κάνουν σεξ ποτέ ή σχεδόν ποτέ. Κάποιοι άλλοι κάνουν σεξ κάθε μέρα. Επίσης υπάρχουν και άτομα που η δραστηριότητά τους να εναλλάσσεται χρόνο με το χρόνο ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα τους παρουσιαστούν ή άλλους παράγοντες.

Γιατί ο μέσος όρος κυμαίνεται στη μία με δύο φορές την εβδομάδα;
Το πόσο συχνά κάνουμε σεξ βασίζεται στα γονίδιά μας, τη βιολογία και τις περιστάσεις της ζωής. Βιολογικά, αν τα ζευγάρια έχουν σεξουαλική επαφή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, τότε είναι πιθανό η γυναίκα να κάνει σεξ τουλάχιστον μία φορά κατά τις έξι γόνιμες μέρες του γυναικείου κύκλου. Το ζευγάρι αυτό λοιπόν είναι πιο πιθανό να αποκτήσει παιδιά συγκριτικά με άλλα ζευγάρια που κάνουν λιγότερο συχνά σεξ. Επομένως όσοι κάνουν σεξ συχνά μάλλον είναι πιο πιθανό να κάνουν παιδιά και να δουν τα γονίδιά τους να αναπαράγονται στους απογόνους τους.

Ωστόσο και οι περιστάσεις της ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πόσο συχνά κάνουμε σεξ, ειδικά όταν άλλα πράγματα διεκδικούν το χρόνο μας, όπως η δουλειά, η φροντίδα του παιδιού, οι δουλειές του σπιτιού, τα smartphones μας αλλά και η μεγάλη ποικιλία επιλογών διασκέδασης.

Στην πραγματικότητα λοιπόν, οι Αυστραλοί και οι Αμερικάνοι κάνουν λιγότερο σεξ απ’ ότι έκαναν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Το 2013 οι έρευνα έδειξε πως οι Αυστραλοί έκαναν σεξ περίπου 20 φορές λιγότερο συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία. Ενώ οι Αμερικάνοι το 2014 έκαναν σεξ περίπου εννέα φορές λιγότερες κατά μέσο όρο συγκριτικά με δέκα χρόνια πριν.

Ποιοι κάνουν περισσότερο και λιγότερο σεξ
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι άνθρωποι οι οποίοι έχουν σταθερή σχέση κάνουν σεξ πιο συχνά από εκείνους που είναι «ελεύθεροι». Ενώ εκείνοι που μπήκαν πρόσφατα σε μία ερωτική σχέση κάνουν περισσότερο σεξ συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Τα ζευγάρια συνηθίζουν να κάνουν λιγότερο σεξ κατά τη διάρκεια της προχωρημένης εγκυμοσύνης καθώς επίσης και τα πρώτα χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού. Ο περιορισμός των ευκαιριών και η κακή υγεία συνδέονται επίσης με χαμηλά ποσοστά σεξ. Η συχνότητα της ερωτικής επαφής μειώνεται επίσης κατά τη γήρανση.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί συμβαίνει αυτό αλλά θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε μία μακροχρόνια σχέση. Η ικανοποίηση από τη σχέση που τείνει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, πιθανά οδηγεί και σε μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος στον σύντροφό τους.

Επίσης όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν βιώνουν περισσότερα προβλήματα υγείας και καθίστανται λιγότερο ενεργητικοί. Οι άνδρες ενδέχεται να χάνουν μέρος των σεξουαλικών τους ικανοτήτων όσο μεγαλώνουν.

Περισσότερο σεξ δεν θα σας κάνει απαραίτητα πιο χαρούμενους
Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν το σεξ και πιστεύουν ότι προσθέτει απόλαυση στη ζωή τους. Όσο πιο συχνά γίνεται η ερωτική επαφή ενός ζευγαριού τόσο πιο πιθανό είναι για ένα ζευγάρι να αισθάνεται ικανοποιημένο από τη σχέση, αλλά μόνο ως ένα σημείο. Αυτό το σημείο βρίσκεται περίπου στη μία φορά την εβδομάδα. Η μεγαλύτερη συχνότητα από αυτήν δεν φαίνεται να επηρεάζει το ζευγάρι. Ψυχολογικά, τα ζευγάρια τείνουν να είναι χαρούμενα αν κάνουν σεξ τόσο συχνά όσο αμφότεροι θέλουν. Σημαντικό ρόλο παίζει όμως και το πόσο συχνά κάνουν σεξ άλλα ζευγάρια. Τα ζευγάρια είναι χαρούμενα αν πιστεύουν ότι κάνουν σεξ περισσότερο από τους άλλους.

Πηγή: ygeiamou.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:56