search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:19
MENU CLOSE

Ιστορικός συμβιβασμός στις ΗΠΑ: Η Purdue δήλωσε ένοχη για την κρίση των οπιοειδών, θα πληρώσει 8,3 δισ. δολάρια

21.10.2020 18:51
Ιστορικός συμβιβασμός στις ΗΠΑ: Η Purdue δήλωσε ένοχη για την κρίση των οπιοειδών, θα πληρώσει 8,3 δισ. δολάρια - Media
 
Ένοχη για τον ρόλο της στην κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ δήλωσε η φαρμακευτική εταιρεία Purdue, που συμβιβάστηκε με το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα καταβάλλει πρόστιμο ύψους 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Η εταιρεία ήταν η κατασκευάστρια του αναλγητικού φαρμάκου Ocycontin και κατηγορήθηκε, από κοινού με άλλες φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ, ότι από το 1996 προωθούσε τα αναλγητικά οπιοειδήσυμβάλλοντας στην κρίση εξάρτησης χιλιάδων ανθρώπων και την έκρηξη λήψης υπερβολικών δόσεων που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 450.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ από το 1999 και μετά.
 
Η εταιρεία, ιδιοκτησίας της αμφιλεγόμενης οικογένειας Σάκλερ, δέχτηκε να δηλώσει ένοχη σε τρεις κατηγορίες ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Νιού Τζέρσεϊ. Οι κατηγορίες σχετίζονται με τον παραπλανητικό τρόπο με τον οποίο προωθούσε το φάρμακο και ότι παρέσυρε σε λανθασμένες αποφάσεις την αμερικανική Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
 
Η Purdue θα πληρώσει απευθείας στο ομοσπονδιακό κράτος περίπου 225 εκατομμύρια δολάρια ως πρόστιμο για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης και άλλα 2,8 δισεκ. δολάρια για να μπει τέλος στο αστικό σκέλος.
 
Επίσης, οφείλει να κηρύξει πτώχευση και να αναδιοργανωθεί ως «Εταιρεία Δημοσίου Οφέλους» υπό τη διαχείριση ενός ιδρύματος. Η εταιρεία αυτή θα πρέπει να παράσχει δωρεάν ή σε πολύ χαμηλές τιμές φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπερβολικής δόσης και θεραπείες για την εξάρτηση από τα οπιοειδή.
 
Τα έσοδά της θα διατίθεται για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που έχουν ξεκινήσει τοπικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης των οπιοειδών. Επίσης, η οικογένεια Σάκλερ θα πληρώσει, ξεχωριστά, πρόστιμο ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων.
 
Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από ομοσπονδιακό δικαστήριο. «Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα στις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο για να λογοδοτήσουν όλοι εκείνοι που τροφοδότησαν την κρίση των οπιοειδών», δήλωσε ο Τζέφρι Μπόσερτ Κλαρκ, στέλεχος του υπουργείου που χειρίστηκε την υπόθεση.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:19