search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:18
MENU CLOSE

Τροπολογία για τις παρερμηνείες για τις διώξεις αιρετών

21.10.2020 19:33
Η 4η πρόταση μομφής κατά υπουργού στη Μεταπολίτευση - Media

 

Επεξηγηματική τροπολογία για την άρση των ποινικών διώξεων αιρετών της αυτοδιοίκησης κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ξεκαθαρίζεται ποιους αφορά το άρθρο 67 του ν. 4735/2020, που τις προηγούμενες ημέρες είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος επισημαίνει ότι, πλέον, δεν μένει κανένα περιθώριο παρερμηνειών ή σκιών και ότι πρόταγμα κάθε κυβερνητικής νομοθετικής παρέμβασης είναι η διαφάνεια σε όλους και όλα. Η τροπολογία αναφέρει ότι η άρση των διώξεων αφορά μεν περιπτώσεις που έχουν ελεγχθεί από τις υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και το Ελεγκτικό Συνέδριο έως τη λήξη του προληπτικού ελέγχου και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες πριν την πληρωμή τους από τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Ωστόσο, εξαιρούνται τα πρόσωπα που προκάλεσαν δολίως τη θεώρησή τους ή εάν διαπιστωθεί έλλειμμα ύστερα από κατασταλτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή των ελεγκτικών υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, σημειώνεται ότι «προς άρση οποιασδήποτε αμφιβολίας, με την παρούσα ρύθμιση, ορίζεται με τρόπο μη επιδεχόμενο καμίας αμφισβήτησης ότι αφορά αποκλειστικά και μόνο δαπάνες οι οποίες θεωρήθηκαν από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου και το Ελεγκτικό Συνέδριο και κρίθηκαν νόμιμες πριν την πληρωμή τους. Η αληθής έννοια της ως άνω διάταξης συνίσταται στο ότι, δεδομένου του τεκμηρίου νομιμότητας της δαπάνης, όσον αφορά τόσο τους αιρετούς, όσο και τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. που έλαβαν μέρος στη διαχειριστική διαδικασία διενέργειάς της, δεν γεννάται τυχόν δημοσιονομική, πειθαρχική ή ποινική ευθύνη για αυτήν καθεαυτήν την πληρωμή της δαπάνης. Ως εκ τούτου, η ποινική δίωξη αιρετών και υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. για την πληρωμή δαπανών που έλαβε χώρα μετά τη θεώρηση των οικείων ενταλμάτων πληρωμής, αντιβαίνει στην ασφάλεια του δικαίου και στην αρχή της νομιμότητας, εκτός βεβαίως εάν εμφιλοχώρησαν δόλιες ενέργειες των ιδίων προς τον σκοπό της θεώρησής τους».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30