search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:28
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι – Μπαράζ συσκέψεων πριν το διάγγελμα Μητσοτάκη

22.10.2020 07:34
koronavirusi

 

Συναγερμό έχουν σημάνει τα 865 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται νέα μέτρα για τις περιοχές όπου ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19 είναι πορτοκαλί, ώστε να μην εξελιχθεί σε κόκκινο.

Τα νέα μέτρα αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται προς απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα, ώστε να αποφευχθεί η κύρια αυτή τη στιγμή αιτία υπερμετάδοσης, που είναι τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις για διασκέδαση της νεολαίας.

Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει και η καθολική χρήση μάσκας με το θέμα να εξετάζεται πώς μπορεί να εφαρμοστεί. Μία σκέψη είναι η χρήση σε πιο πολυσύχναστες οδούς, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Ενώ ένα άλλο μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά αυτή τη στιγμή απέχει ακόμα από την εφαρμογή του, είναι η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Τούτο ισχύει αυτή τη στιγμή μόνο εκεί όπου ο χάρτης έχει κοκκινίσει, αλλά δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και στις «πορτοκαλί» περιοχές του χάρτη.

Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με περιφερειάρχες

Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τους περιφερειάρχες της χώρας θα έχει σήμερα στις 12:30 σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο διάγγελμα που θα πραγματοποιήσει το απόγευμα. 

Κρούσματα

Την Τετάρτη σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων: 865 νέα περιστατικά, έναντι 667 της Τρίτης. Διενεργήθηκαν 24.000 τεστ που σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας στη χώρα διαμορφώνεται στο 3,6%. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 37 έτη. Στη Θεσσαλονίκη ειδικά, η διάμεση ηλικία είναι ακόμα χαμηλότερη, στα 28 έτη. Από τα νέα περιστατικά, 82 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων σε πύλες εισόδου. Στην Αττική εντοπίστηκαν 331 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 181, στην Καστοριά 9 νέα περιστατικά, στα Ιωάννινα 32, και σε Βοιωτία, Λάρισα και Σέρρες 10, 23 και 19 αντίστοιχα. Συνολικά από την αρχή της επιδημίας έως και χθες έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 27.334 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ο αριθμός των θανάτων που δηλώθηκαν χθες ήταν έξι (534 συνολικά θάνατοι), ενώ 86 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. 

Κορωνοϊός: Τι σημαίνει το Επίπεδο 3 και Επίπεδο 4

Ο χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, και εντάσσει τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους. Πιο συγκεκριμένα περιφερειακές ενότητες εντάσσονται στα εξής επίπεδα : Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 – Επιτήρησης, Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους. 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής. Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή σε επίπεδο δήμου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Επιπλέον ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Οι τροποποιήσεις που περιλαμβάνει ο χάρτης αυτός σε επιμέρους κανόνες που ίσχυαν έως σήμερα και οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

1) Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα.

2) Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα: Οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1. Από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 και από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

3) Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

4) Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

5) Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2 , 30% στο επίπεδο 3.

6) Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.

7) Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό αλλά και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:27