search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:04
MENU CLOSE

Αυτά είναι τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού στην Κύπρο

22.10.2020 14:33
Τρεις θάνατοι και 241 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο - Media

 

Σειρά νέων μέτρων αποφάσισε το κυπριακό υπουργικό Συμβούλιου λόγω της ραγδαίας αύξησης στον αριθμό των περιστατικών κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους από άτομα άνω των 12 ετών σε παγκύπρια βάση. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο Παρασκευή. 

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το philenews.com, τίθενται σε εφαρμογή σε παγκύπρια βάση τα πιο κάτω μέτρα:

  1. Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών
  2. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 300 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 100 άτομα, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75.
  3. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά κράτηση/τραπέζι/ομάδα σε χώρους εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6 άτομα.
  4. Ο εκκλησιασμός σε εκκλησίες, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
  5. Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα.
  6. Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους.
  7. Απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 350 άτομα.
  8. Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (φούρνοι, υπεραγορές, μινι-μάρκετ, κτλ) και τα φαρμακεία από την έναρξη της λειτουργίας τους και έως τις 9 π.μ. εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με αναπηρίες.
  9. Η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και άνω, καθίσταται υποχρεωτική στους δημόσιους εξωτερικούς χώρους.

Επιπρόσθετα των πιο πάνω και λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας και του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στις πόλεις και επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, και αφού λήφθηκαν υπόψη τα τελευταία δεδομένα που δείχνουν ότι στην Επαρχία Λεμεσού η αθροιστική επίπτωση είναι 180 άτομα ανά 100,000, πάνω από το όριο των 150 ατόμων που χρησιμοποιεί το ECDC για να τοποθετήσει μια περιοχή στην κόκκινη ζώνη και η αθροιστική επίπτωση στην Επαρχία Πάφου τις τελευταίες 14 μέρες εμφανίζει αυξητική τάση και υπερβαίνει τα 80 άτομα ανά 100,000, αποφασίστηκαν επιπλέον τα πιο κάτω μέτρα:

  1. Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων, ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ, μπαρ, καφενεία, και χώροι εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κοκ) μέχρι τις 10.30 μ.μ.. Διευκρινίζεται ότι οι πιο πάνω χώροι δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης (delivery) μετά τις 10.30 μ.μ..
  2. Απαγορεύεται η μετακίνηση πολιτών από τις 11 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρες, εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους (από/προς φαρμακείο, νοσηλευτήριο) ή για σκοπούς εργασίας, με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.
  3. Αναστέλλονται όλες οι απογευματινές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών (π.χ. ποδόσφαιρο, χορός, κολύμπι, πολεμικές τέχνες, θέατρο, χορωδία, κτλ).
  4. Αναστέλλονται οι αγώνες των αθλητικών πρωταθλημάτων αθλητών κάτω των 18 ετών των ομάδων, των οποίων η έδρα είναι στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Για παράδειγμα, εάν μια ομάδα με έδρα την Επαρχία Λεμεσού ή Πάφου αγωνίζεται με ομάδα της Επαρχίας Λευκωσίας, ο αγώνας αναβάλλεται μέχρι τη λήξη των μέτρων.

Τα πιο πάνω μέτρα, που θα ρυθμιστούν με Διάταγμα του Υπουργού Υγείας που θα εκδοθεί εντός της ημέρας, θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, 23 Οκτωβρίου 2020 και θα έχουν διάρκεια μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 2020.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου

Δυστυχώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου και πρέπει να ενεργήσουμε προληπτικά για να αποτρέψουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, επεσήμανε σε δηλώσεις του σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, και ανακοινώνοντας τα νέα έκτακτα μέτρα που αποφασίστηκαν και θα ισχύσουν από αύριο, ο Υπουργός Υγείας, κληθείς να πει γιατί λήφθηκαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις, εξήγησε ότι υπάρχει μια ανοδική τάση. «Πήραμε κάποια μέτρα που ήταν ήδη αυστηρά την περασμένη εβδομάδα. Τα μέτρα αυτά, για να φανεί αν έχουν αποδώσει, πρέπει να περάσουν κάποιες μέρες. Δυστυχώς δεν έχουμε χρόνο και επομένως ύστερα και από τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών, ενεργούμε προληπτικά και πήραμε τα συγκεκριμένα μέτρα σήμερα για να αποτρέψουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει ετοιμότητα από πλευράς νοσηλευτηρίων για αντιμετώπιση των περιστατικών κορωνοϊού, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι έγινε παρουσίαση του πλάνου δράσης την περασμένη εβδομάδα από τον ΟΚΥπΥ, «όπου υπάρχει σε πλήρη λεπτομέρεια ικανότητα να γίνεται διαχείριση των επιβεβαιωμένων περιστατικών από το νοσοκομείο αναφοράς, αλλά και των υπόλοιπων περιστατικών και των περιστατικών που χρήζουν εντατικής νοσηλείας. Επίσης, έχει σταλθεί επιστολή και σε όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται η διαχείριση των ύποπτων περιστατικών. Το λέω αυτό διότι είδατε και χθες την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων ήταν ένα παράπονο, επειδή καλείται να εξυπηρετήσει κόσμο που προσέρχεται σε ιδιωτικά νοσοκομεία, είναι ύποπτο περιστατικό και δεν έτυχαν της ανάλογης μεταχείρισης. Έχει σταλεί ξανά επιστολή στα ιδιωτικά νοσοκομεία και το προς πρέπει να ενεργούν βάσει των αλγόριθμων».

Συνεχίζοντας, ο κ. Υπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για πιστή τήρηση των μέτρων. Όπως είπε, «μέτρα υπήρχαν και υπάρχουν, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε τήρησή τους. Θερμή παράκληση στον κόσμο να πειθαρχήσουν διότι χωρίς την πειθαρχεία δεν θα έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα».

Σε ερώτηση αναφορικά με το ζήτημα που προκύπτει με τους τρεις νοσηλευτές στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώθηκε, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι μετά από τη μοριοδότηση που έγινε, οι δύο από τους τρεις δεν περιλαμβάνονται στις προσλήψεις του ΟΚΥπΥ. «Η δική μου εισήγηση ήταν όπως κατ’ εξαίρεση και για αναγνώριση της προσφοράς τους, να δοθεί μια εξαίρεση. Αλλά αυτό είναι θέμα αποκλειστικό του ΟΚΥπΥ, εμείς μόνο εισηγήσεις μπορούμε να κάνουμε», διευκρίνισε.

Κληθείς να πει εάν η επιτήρηση του μέτρου για απαγόρευση της κυκλοφορίας στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου μετά τις 11 το βράδυ θα γίνεται μέσω γραπτού μηνύματος με την επαναφορά του 8998, ο Υπουργός  Υγείας εξήγησε ότι δεν επανέρχεται σε λειτουργία το 8998, διότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος εφαρμογής αυτή τη στιγμή.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι η προσπάθειά μας δεν πρέπει να είναι να ξεγελάσουμε το σύστημα. Η Κύπρος, συνέχισε, ακολουθεί την υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό είναι πλεονέκτημα, διότι μπορούμε να παραδειγματιστούμε από το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη με τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τους θανάτους που καταγράφονται καθημερινά.

Ερωτηθείς εάν η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και στις σχολικές μονάδες από τους μαθητές κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τα παιδιά στα σχολεία πρέπει να φορούν μάσκες. «Αντιλαμβάνομαι ότι θα υπάρξει ταλαιπωρία, όλοι θα ταλαιπωρηθούμε αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος ή άλλη επιλογή», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας.

Σε σχέση με τον βαθμό ετοιμότητας στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι «το νοσοκομείο αναφοράς είναι πλήρως στελεχωμένο και υπάρχει ενίσχυση. Αντιλαμβάνεστε πως όποια πλάνα και να κάνουμε υπάρχουν κάποια όρια. Αυτά τα όρια μπορεί να είναι για το ανθρώπινο δυναμικό ή με τις υποδομές. Εν πάση περιπτώσει, τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλεία σε θάλαμο, εάν δεν υπάρχει άλλη δυναμικότητα του νοσοκομείου αναφοράς, έχω δώσει οδηγίες στη Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και φυσικά υπάρχουν και τα νοσοκομεία των άλλων Επαρχιών. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι στις ΜΕΘ. Αναπνευστήρες υπάρχουν, αλλά υπάρχει ένα όριο σε ό,τι αφορά τους γιατρούς. Και αυτά τα προβλήματα τα έχουν όλες οι χώρες. Για αυτό καλούμε τον κόσμο να προσέχει. Μηδενικά κρούσματα είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι θα έχουμε. Θέλουμε να έχουμε ένα αριθμό που είναι διαχειρίσιμος».

Σε ερώτηση εάν έγινε σκέψη για να ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων, ο Υπουργός Υγείας απάντησε αρνητικά, επαναλαμβάνοντας ότι «το σημαντικό είναι η τήρηση των πρωτοκόλλων. Αυτή τη στιγμή παρατηρείται διασπορά στους χώρους εργασίας, στις δραστηριότητες των παιδιών και στις κοινωνικές συναθροίσεις. Παίρνουμε μέτρα για να το αντιμετωπίσουμε, έχουν γίνει εισηγήσεις για τους χώρους εργασίας. Το σημαντικό δεν είναι να κλείνουμε χώρους, αλλά να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Θερμοπαρακαλώ τον κόσμο να τηρούμε τα πρωτόκολλα».

Αναφερόμενος στον δείκτη αναπαραγωγής, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι είναι πάνω από 1,5 και θεωρείται πάρα πολύ ψηλός. «Προκύπτουν πάνω των 25-30 κατά μέσο επαφές για κάθε κρούσμα. Αυτό δυσχεραίνει την ιχνηλάτηση, δεν ανταποκρίνεται στον βέλτιστο χρόνο και όταν υπάρχουν πολλές επαφές τότε υπάρχει και επιμόλυνση. Αν δεν έχουμε 30 και έχουμε 10 επαφές μειώνεται η μετάδοση. Πρέπει και η κοινωνία να αντιληφθεί αυτά τα δεδομένα, για ακόμα μια φορά να στηρίξει την προσπάθεια της Κυβέρνησης και θέλω να τονίσω ότι ναι μεν αυτά τα μέτρα είναι για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, αλλά επεξεργαζόμαστε και κάποια οριζόντια μέτρα, τα οποία εντός της εβδομάδας θα αναθεωρηθούν και πρέπει να καταλάβουμε ότι θα έχουμε μέτρα τους επόμενους μήνες, δεν είναι για μερικές εβδομάδες. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», τόνισε εκ νέου ο κ. Υπουργός.

«Όταν είναι πάνω από το 1 (σ.σ. ο δείκτης μεταδοτικότητας) σημαίνει ότι αναμένουμε αύξηση. Είναι πάνω από το 1 άρα αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. Είναι αυτό τον κίνδυνο που πρέπει να κατανοήσουμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «τις επόμενες ημέρες αναμένουμε αυξημένα περιστατικά, διότι τα περιστατικά αυτά είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς μας τις προηγούμενες εβδομάδες».

Σε ερώτηση αναφορικά με την επιτήρηση των μέτρων και εάν έγιναν εισηγήσεις για εντατικοποίησή τους σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι υπάρχει αυξημένη επιτήρηση τόσο από την Αστυνομία, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και από τους Υγειονομικούς Λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας. Αναφέρθηκε εξάλλου και στη συνάντηση που έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου με τα Τμήματα όλων των Υπουργείων που εμπίπτουν στον έλεγχο των δραστηριοτήτων για να αυξηθεί η επιτήρηση. «Απλώς δεν μπορούν να είναι όλοι παντού κάθε μέρα. Επιτήρηση γίνεται και δεν είναι αυτοσκοπός να επιβάλλουμε τιμωρίες. Έχω ζητήσει να εμπλακεί και η Πολιτική Άμυνα, τα Δημαρχεία έχουν εμπλακεί, παρόλο που ενημερώθηκα ότι κάποιοι Δήμοι δεν ανταποκρίθηκαν. Γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και στην ΕΕ το ίδιο για αυτό και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε τέλος ο κ. Ιωάννου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:04