search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:56
MENU CLOSE

Αδυνάτισμα: Τι είναι τελικά οι «καταραμένοι» υδατάνθρακες και ποιες τροφές να μην φοβάστε

23.10.2020 17:29
Αδυνάτισμα: Τι είναι τελικά οι «καταραμένοι» υδατάνθρακες και ποιες τροφές να μην φοβάστε - Media

 

Τουλάχιστον 23 επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα διατροφικά πλάνα με χαμηλούς υδατάνθρακες γενικά προκαλούν περισσότερη απώλεια βάρους από εκείνα που είναι απλά χαμηλά σε λιπαρά, μερικές φορές έως και 2-3 φορές περισσότερο.

Το να μειώσει κανείς τους υδατάνθρακες στην διατροφή του μπορεί να έχει εντυπωσιακά οφέλη, αφού έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σημαντική μείωση στα επίπεδα της πείνας. Αυτό τείνει να οδηγεί σε “αυτόματη” απώλεια βάρους, χωρίς την ανάγκη για καταμέτρηση θερμίδων.

Τι είναι οι απλοί και τι οι σύνθετοι υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες, ανάλογα με τον τρόπο και την δυσκολία που αφομοιώνονται από τον οργανισμό (πέψη και απορρόφηση) διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Στους υδατάνθρακες που μεταβολίζονται και απορροφώνται στο λεπτό έντερο και στις εδώδιμες ίνες που δεν μπορούν να διασπαστούν και περνούν απευθείας στο παχύ έντερο.

Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, οι υδατάνθρακες ανάλογα με τον αριθμό των σακχάρων που έχουν διακρίνονται σε:

  • Απλούς (μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες)
  • Σύνθετους (ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες)

Τα κύρια είδη αυτών των δύο κατηγοριών είναι οι ακόλουθες ουσίες:

Απλοί

Μονοσακχαρίτες: γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη

Δισακχαρίτες: σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη), λακτόζη, μαλτόζη

Σύνθετοι

Ολιγοσακχαρίτες: μαλτοδεξτρίνες

Πολυόλες: μαλτιτόλη, σορβιτόλη

Πολυσακχαρίτες: Άμυλο (αμυλόζη, αμυλοπηκτίνη) και μη αμυλούχοι πολυσακχαρίτες (κυτταρίνη, πηκτίνη, β-γλυκάνη)

Δίαιτα: Ποιες τροφές έχουν λίγους υδατάνθρακες και βοηθούν στο αδυνάτισμα

(δίπλα σε κάθε τροφή βλέπετε την περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες)

Αυγά: Σχεδόν μηδέν

Κρεατικά

Βοδινό: Μηδέν

Κοτόπουλο: Μηδέν

Χοιρινό, συμπεριλαμβανομένου του μπέικον: Σχεδόν μηδέν. Το μπέικον είναι επεξεργασμένο κρέας οπότε σαφώς και ΔΕΝ ανήκει στις υγιεινές τροφές, αλλά είναι αποδεκτό σε μικρές ποσότητες.

Θαλασσινά

Σολομός: Μηδέν

Πέστροφα: Μηδέν

Σαρδέλες: Μηδέν

Οστρακοειδή: 4-5%

Λαχανικά

Μπρόκολο: 7%

Τομάτες: 4%

Κρεμμύδια: 9%

Λαχανάκια Βρυξελλών: 7%

Κουνουπίδι: 5%

Λαχανίδα (kale): 10%

Μελιτζάνα: 6%

Αγγούρι: 4%

Πιπεριές: 6%

Σπαράγγια: 2%

Αρακάς: 7%

Μανιτάρια: 3%

Φρούτα

Αβοκάντο: 8,5%

Ελιές: 6%

Φράουλες: 8%

Γκρέιπφρουτ: 11%

Βερίκοκο: 11%

Ξηροί καρποί

Αμύγδαλα: 22%

Καρύδια: 14%

Φιστίκια: 16%

Σπόροι κία: 44%

Γαλακτοκομικά

Τυριά: 1,3%

Κρέμα γάλακτος: 3%

Γιαούρτι (πλήρες): 4-5%

Λιπαρά και λάδια

Βούτυρο: Μηδέν

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Μηδέν

Πηγή: iatropedia.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:53