search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:53
MENU CLOSE

Θέατρο: Καταιγισμός από πρεμιέρες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2148
22-10-2020
24.10.2020 03:00
b_28006_patroklos_skafidas-2106.jpg

 

Αν και οι δυσκολίες δεν έχουν εγκαταλείψει το θέατρο, οι περισσότερες σκηνές συνεχίζουν απτόητα τον προγραμματισμό τους.

Το καλό παράδειγμα δίνει το Εθνικό Θέατρο, που ξεκίνησε τις παραστάσεις του με το έργο του Ζωρζ Φεντώ «Η κυρία του Μαξίμ» σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, ανακοινώνοντας τις προϋποθέσεις παρακολούθησης των έργων του.

Αρχικά ενημερώνει τους θεατές ότι θα φορούν συνεχώς τη μάσκα τους, θα κρατούν αποστάσεις 1,5 μ. και θα απολυμαίνουν τα χέρια τους στις ειδικές συσκευές με απολυμαντικό υγρό. Στη συνέχεια επισημαίνει ότι όλοι οι χώροι του θεάτρου έχουν απολυμανθεί πριν από κάθε παράσταση. Επίσης εφαρμόζει την τεχνολογία Free Cooling για πλήρη ανανέωση του αέρα και οι τεχνικοί ρυθμίζουν τα μηχανήματα σε όλη τη διάρκεια των δρώμενων ώστε να προσάγουν 100% φιλτραρισμένο αέρα χαμηλής ταχύτητας και θερμοκρασίας. Τέλος, υπάρχει φροντίδα για την αυστηρή τήρηση της επιτρεπόμενης χωρητικότητας, μεταδίδονται ηχητικές ενημερώσεις για την αποφυγή συγχρωτισμού του κοινού και οι θεατές ακολουθούν επιδαπέδιες και επίτοιχες σημάνσεις απόστασης, ενώ το έργο δεν έχει διάλειμμα.

Ανάλογα μέτρα προφύλαξης έχει λάβει και η Λυρική Σκηνή, που έκανε την πρεμιέρα της με τη «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Πουτσίνι, η οποία λειτουργεί με 30% πληρότητα (δηλαδή 420 θέσεις από το σύνολο των 1.400) και με δύο κενές θέσεις εκατέρωθεν των καθημένων.

Στο μεταξύ η Ελλάδα διαπρέπει στο εξωτερικό. Ο Θόδωρος Τερζόπουλος μόλις απέσπασε το βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και το Ίδρυμα Γιούρι Λιουμπίμωφ σε εξέχουσες προσωπικότητες.

Από την άλλη, κάποιες παραγωγές της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, όπως το «Stones and bones» των Rootless Root και ο «Iόν» του Χρήστου Παπαδόπουλου, έκαναν ήδη την πρεμιέρα τους έξω από την Ελλάδα. Τώρα έχει σειρά το εξαιρετικό «Elenit» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, που θα παρουσιαστεί στις 5, 6, 7 Νοεμβρίου στο Τheatre de la Cite Internationale στο Παρίσι έπειτα από πρόσκληση του Theatre de la Ville και στις 25 και 26 Νοεμβρίου στη σκηνή Ανσί, Bonlieu Scene National στη νότια Γαλλία.

Ωστόσο η Στέγη ξεκινά σήμερα τις παραστάσεις της στη Μικρή Σκηνή της (ώς τις 8 Νοεμβρίου) με το «Ερωτικές καρτ ποστάλ από την Ελλάδα». Πρόκειται για μια σπονδυλωτή μουσική φάρσα, ένα καυστικό «αντι-αφιέρωμα» γύρω από τον μύθο του ελληνικού καλοκαιριού και μάλιστα σε περιβάλλον Covid-19.

Το κείμενο έγραψε η Λένα Κιτσοπούλου, ενώ η σύλληψη και η σκηνοθεσία ανήκει στον Πρόδρομο Τσινικόρη. Παίζουν οι Γιώργος Βουρδαμής, Λένα Κιτσοπούλου, Κώστας Κουτσολέλος, Ιωάννα Μαυρέα, Θεανώ Μεταξά, Σοφία Πριόβολου και Garry Salomon.

Και οι πρεμιέρες συνεχίζονται…

Στη «Σφενδόνη» επαναλαμβάνεται από τις 26 Οκτωβρίου το «Βίκτωρ ή τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη. Τον εκκεντρικό ήρωα υποδύεται ο Πάνος Παπαδόπουλος.

Τέλος, αρχίζει στις 23 Οκτωβρίου στο Θέατρο Μουσούρη το έργο του Τζεφ Μπάρτον «Την Πέμπτη, κύριε Γκρην» με τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο, ενώ στο θέατρο Τζένη Καρέζη (στις 25 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή) θα παρουσιάζεται το παιδικό έργο της Άλκης Ζέη «Το καπλάνι της βιτρίνας».

Μόλις ξεκίνησαν

Επαναλαμβάνεται ο «Ρινόκερος» του Ιονέσκο στο θέατρο Κιβωτός σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη. Επίσης επαναλαμβάνεται η «Βασίλισσα της ομορφιάς» του Μάρτιν Μακ Ντίνα στο Σύγχρονο Θέατρο σε σκηνοθεσία Ελένης Σκόττη.

Ξεκίνησε το έργο «This is not Romeo and Juliet» στο θέατρο Πορεία με τον Αργύρη Πανταζάρα και την Έλλη Τρίγγου.

Το έργο του Σάμιουλ Μπέκετ «Ω, τι ευτυχισμένες μέρες» παίζεται στο θέατρο Τόπος Αλλού σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή με τη Νικολέτα Βλαβιανού και τον Νίκο Καραστέργιο.

Οι «Ξυπόλυτοι στο πάρκο» του Νιλ Σάιμον ανέβηκε στον Νέο Ακάδημο σε σκηνοθεσία Ρέινα Εσκενάζυ. Παίζουν οι Αργύρης Αγγέλου, Βασιλική Τρουφάκη, Άρης Λεμπεσόπουλος κ.ά.

Το «Όποιος θέλει να χωρίσει, να σηκώσει το χέρι του» χαρίζει γέλιο στο θέατρο Ήβη σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιώργου Καπουτσίδη με την Κατιάνα Μπαλανίκα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:50