search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:27
MENU CLOSE

Το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου παρουσιάζει τις φθινοπωρινές και χειμερινές δράσεις του

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2148
22-10-2020
25.10.2020 04:00
open2-1.jpg

 

Μέσω του Open Plan

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου επεκτείνει φέτος τη δραστηριότητά του, για πρώτη φορά στην ιστορία του, κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και της χειμερινής περιόδου. Με μία σειρά από ερευνητικές δράσεις και συνεργασίες και με τον αρχιτεκτονικό όρο «Open Plan: Ανοιχτός σχεδιασμός, ανοιχτός χώρος, ροή, ελευθερία σκέψης, ελευθερία κίνησης», το φεστιβάλ καταργεί τείχη και περιορισμούς, απελευθερώνοντας έναν νέο τρόπο συνύπαρξης.

Απευθυνόμενες τόσο σε επαγγελματίες καλλιτέχνες όσο και στο ευρύτερο κοινό όλων των ηλικιών, οι ποικίλες δράσεις του φεστιβάλ, όπως εργαστήρια, masterclasses, παραστάσεις, webinars και πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα, έχουν τη δυνατότητα να διεξαχθούν και διαδικτυακά, με σκοπό να γεφυρωθούν οι αποστάσεις που έχει επιβάλει η πανδημία της Covid-19.

Με δωρεάν συμμετοχή για όλους, το Open Plan φιλοδοξεί να ενώσει το κοινό σε έναν νοητό, ανοιχτό χώρο ανταλλαγής ιδεών και δημιουργικότητας, ενώ επιχειρεί να καλύψει τους τρεις βασικούς στόχους του: Να μας προετοιμάσει για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φεστιβάλ για το καλοκαίρι του 2021 εστιάζοντας στην πειραματική, την ηλεκτρονική μουσική, καθώς και στη hip hop και street dance κουλτούρα, να φέρει στο προσκήνιο το Αρχαίο Δράμα συνδέοντάς το με τη σύγχρονη δημιουργία, καθώς και να απαντήσει στην ανάγκη των καλλιτεχνών να δραστηριοποιηθούν εκ νέου στη φετινή, δύσκολη συγκυρία, καλλιεργώντας τα εργαλεία τους.

Το Open Plan απευθύνεται όμως και στο ευρύτερο κοινό κάθε ηλικίας, ενθαρρύνοντάς μας να δημιουργήσουμε τα δικά μας έργα, γεφυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την απόσταση μεταξύ καλλιτέχνη και θεατή. Η δημιουργικότητα και η καλλιτεχνική αναζήτηση μπαίνουν σε πρώτο πλάνο ως ανοιχτά πεδία έκφρασης για όλους, ενώ το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αναδείξει την καλλιέργεια ενός ενεργητικού και συμμετοχικού κοινού.

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων αυτών ενεργοποιείται ο Χώρος Β της Πειραιώς 260, ως μια κίνηση συμβολική για τον κόσμο του Πολιτισμού που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία.

Οpen Plan for Artists |

Long weekends

Εντατικά τριήμερα masterclasses στην Πειραιώς 260 δίνουν την ευκαιρία σε επαγγελματίες παραστατικών τεχνών να συναντηθούν με κορυφαίους δημιουργούς απ’ όλο τον κόσμο. Κάθε προσκεκλημένος δημιουργός μοιράζεται με τους συμμετέχοντες «κλειδιά» της μεθόδου του επί της καλλιτεχνικής διαδικασίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε επαγγελματίες του Θεάτρου και του Χορού να γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν δημιουργικά με διεθνείς καλλιτέχνες μεγάλου κύρους.

Open Plan for Artists |

Κύκλος Layers of Street

Το Layers of Street αποτελεί μια πρωτότυπη ενότητα δράσεων, η οποία φέρνει στο φεστιβάλ το hip hop και τη street dance κουλτούρα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε χορευτές που διαπρέπουν στα συγκεκριμένα χορευτικά είδη. Το καλοκαίρι του 2021 θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε αυτές τις δράσεις σ’ ένα ακόμα πιο εμπλουτισμένο πρόγραμμα, που φιλοδοξεί να ενθουσιάσει το νεανικό κοινό.

Εργαστήριο χορού με τον Kader Attou και την ομάδα του, Accro rap

Το Layers of Street εγκαινιάζει το εργαστήριο χορού με τον Γάλλο χορογράφο Kader Attou. Πρωτοπόρος καλλιτέχνης στην εμφάνιση της hip hop κουλτούρας στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο, ο Kader Attou χορογραφεί ένα μοναδικό σύμπαν σε διαρκή κίνηση ανάμεσα στον σύγχρονο χορό, το hip hop και τις τέχνες του τσίρκου. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου o Kader Attou θα συνοδεύεται από τον Erwin Godard, χορευτή της ομάδας του, Accro rap, επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσουν τους συμμετέχοντες σ’ αυτό το μοναδικό χορογραφικό ταξίδι.

Οpen Plan for Artists |

Κύκλος Chronotopia

Το Φεστιβάλ Αθηνών συνεργάζεται με το Φεστιβάλ CTM του Βερολίνου και του Goethe-Institut Athen με στόχο να αναδείξει τη σύγχρονη πειραματική και ηλεκτρονική μουσική. Έχοντας καθιερωθεί εδώ και 21 χρόνια ως ένα από τα πλέον πρωτοποριακά φεστιβάλ του είδους του, το CTM έρχεται στην Πειραιώς 260, καλώντας καλλιτέχνες και κοινό να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, δράσεις, διαλέξεις, συναυλίες αλλά και clubnights.

Αντηχήσεις | Echoes

Στο πρόγραμμα Chronotopia ένα εργαστήριο φιλοδοξεί να αναδείξει τις «αντηχήσεις» ανάμεσα σε παλαιότερες και σύγχρονες μουσικές, ενεργοποιώντας φόρμες που προηγούνται της νεωτερικότητας, εστιάζοντας στην «αρχαιολογία των μέσων» και των μουσικών αρχείων. Υπό την καθοδήγηση του Έλληνα συνθέτη Άκη Σίνου και της Γερμανίδας καλλιτέχνιδας και ερευνήτριας Anke Eckardt, κάθε συμμετέχων θα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο έργο ηλεκτρονικής μουσικής, που θα αντλεί υλικό από τη μουσική του παρελθόντος. Οι έξι πρωτότυπες μουσικές δημιουργίες θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ 2021 στην Πειραιώς 260.

Open Plan for All | Ancient Future Solo

Με αφετηρία την Ελένη του Ευριπίδη και την Αντιγόνη του Σοφοκλή, η χορογράφος Μαριάννα Καβαλλιεράτου προτείνει ένα εργαστήριο εισαγωγής στη δημιουργική γλώσσα του σύγχρονου χορού και της κίνησης, αποκλειστικά για εφήβους, με ή και χωρίς εμπειρία εκπαίδευσης στον Χορό. Κάθε έφηβος δημιουργεί τον δικό του χορευτικό χαρακτήρα και κατόπιν προχωρά στη σύνθεση και την εκτέλεση ενός χορευτικού σόλο, με στόχο την ανάπτυξη της προσωπικής έκφρασης μέσω της κίνησης. Οι τελικές δημιουργίες των εφήβων θα μαγνητοσκοπηθούν και θα παρουσιαστούν στο κοινό μέσα από την ιστοσελίδα και τα social media του φεστιβάλ.

Open Plan for All | «Morphes»

Με πηγή έμπνευσης το Αρχαίο Δράμα, η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Ιωάννα Κουρμπέλα προτείνει ένα ξεχωριστό εργαστήριο, το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους, χωρίς να απαιτείται κάποια εμπειρία στη μόδα. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν όλα τα στάδια σχεδιασμού, δημιουργίας και εκτέλεσης ενός ενδύματος, ενώ στο τέλος του εργαστηρίου κάθε συμμετέχων θα έχει δημιουργήσει ένα πρωτότυπο ένδυμα. Το σύνολο των ενδυμάτων θα παρουσιαστεί σε ένα ξεχωριστό «φεστιβαλικό» editorial γνωστού περιοδικού.

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει προνοήσει ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την Covid-19, ενώ τα διά ζώσης εργαστήρια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν και διαδικτυακά.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ η συμμετοχή σε όλες τις Open Plan δράσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν. Πληροφορίες: www.greekfestival.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:27