search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:43
MENU CLOSE

Μάσκα παντού από σήμερα… και το βράδυ σπίτι – Αναλυτικά όλα τα μέτρα

24.10.2020 05:48
Μάσκα παντού από σήμερα… και το βράδυ σπίτι – Αναλυτικά όλα τα μέτρα - Media

 

Σε 14 πορτοκαλί και δύο κόκκινες περιοχές της χώρας εφαρμόζεται από σήμερα τα ξημερώματα, με το πρόστιμο για τους παραβάτες να διαμορφώνεται στα 150 ευρώ το μέτρο του να φοράμε υποχρεωτικά πλέον την μάσκα παντού.

Επιπλέον, από σήμερα μετά τις 00.30 τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 5 το πρωί, η κυκλοφορία απαγορεύεται για τις δύο αυτές ζώνες, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων όπως είναι λόγοι εργασίας ή υγείας, ενώ ισχυρή είναι η σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων εκτός Περιφερειακής Ενότητας για όσες περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) -για το επίπεδο 4 ισχύει απαγόρευση- προκειμένου να μη μεταδοθεί ο ιός σε όμορους και ενδεχομένως με καλύτερη επιδημιολογική εικόνα νομούς.

Η επιδημία στη χώρα μας βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 800 κρούσματα -841 νέες διαγνώσεις χθες- διατηρώντας μία δυναμική που χρειάζεται πολλή προσοχή. Παράλληλα, ακόμη δέκα θάνατοι προστέθηκαν στην τραγική λίστα που μετρά 559 θύματα.

Αλλαγές στο Χάρτη

Ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Φροντίδας άλλαξε από χθες για πέντε περιοχές, την Καστοριά που ανέβηκε από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 4 και για τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τις Σέρρες και τη Βοιωτία που από το επίπεδο 2 ανέβηκαν στο επίπεδο 3.

Παράλληλα, από το επίπεδο 1 ή πράσινο στο επίπεδο 2 εντάσσονται από την προσεχή Δευτέρα 26/10 οι εξής περιοχές: Αρτα, Εβρος, Ηλεία, Θεσπρωτία, Σκιάθος και Καβάλα.

Η αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την περασμένη Τετάρτη πάντως επεφύλασσε και καλά νέα, καθώς πολλές είναι οι περιοχές που καλυτέρευσαν την εικόνα τους με αποτέλεσμα να «πέφτουν» επίπεδο. Ειδικότερα, από πορτοκαλί γίνονται… κίτρινες η Αχαΐα, το Ηράκλειο, η Καρδίτσα, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα και η Σάμος. Από το επίπεδο 3, δηλαδή το πορτοκαλί, στο επίπεδο 2 μπαίνουν και οι Νήσοι Αττικής, εκτός της Σαλαμίνας (παραμένει στο 3), λόγω σύνδεσής της με τον Πειραιά, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο, το πράσινο, εισέρχονται από την προσεχή Δευτέρα τα Γρεβενά, η Λακωνία και η Πάρος (ήταν μέχρι σήμερα επίπεδο 2), καθώς και η Ζάκυνθος, η Κέα και η Κύθνος (ήταν επίπεδο 3).

Κρίσιμες ώρες

Σύμφωνα με όσα τονίστηκαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας θα επιτείνει κατά πολύ τη μεταδοτικότητα. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ε.Τ.», τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν άμεση συσχέτιση της διασποράς του ιού με τη διασκέδαση, είτε πρόκειται για καταστήματα είτε για συγκεντρώσεις σε άλλους χώρους, καθώς και με συγχρωτισμό σε όποιον χώρο. Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του σχετικά με εστίες που δημιουργούνται σε αθλητικές δραστηριότητες, ενώ σημείωσε πως η χρήση της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχει συντελέσει σε πολύ χαμηλή μετάδοση μέσα σε αυτά.

40% πάνω η Αττική

Στο μεταξύ, αναζωπύρωση παρατηρείται στην Αττική, που καταγράφει αύξηση κατά 40% την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη. Οπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, το Λεκανοπέδιο αντιπροσωπεύει πλέον το 1/3 των ημερήσιων πανελλαδικών διαγνώσεων, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως ότι υπάρχουν πιο έντονα χαρακτηριστικά της επιδημίας σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, σε σχέση με την Αττική. Συνεπώς δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Χθες, η Αττική δήλωσε 290 νέα περιστατικά.

Την τελευταία εβδομάδα, κατά τον κ. Μαγιορκίνη, η χώρα μας διπλασίασε τα κρούσματα, ενώ αυξήθηκε και ο μέσος όρος των θανάτων στους δέκα την ημέρα.

Η ηλικιακή ομάδα από 19 έως 40 ετών εξακολουθεί να συντηρεί την επιδημία και παρατηρείται ότι οι άνθρωποι αυτών των ηλικιών μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Οσον αφορά στους πολίτες από 65 ετών και πάνω, διαπιστώνεται, 

σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, ότι μολύνονται κατά 40% λιγότερο σε σχέση με το αναμενόμενο.

Ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε, μάλιστα, ότι η μάσκα στους 65άρηδες, όπως και η τήρηση των αποστάσεων λειτουργούν «σαν να τους έχουμε εμβολιάσει».

Ανοιχτό το λιανεμπόριο

 Την ίδια ώρα, άρση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου πραγματοποίησε η κυβέρνηση για το επίπεδο 4, ή κόκκινο, καθώς διαπιστώθηκε ότι η διασπορά της Covid-19 σε επιχειρήσεις λιανεμπορίου είναι απειροελάχιστη ή μηδαμινή. Την ανακοίνωση ότι θα μένουν και στις κόκκινες περιοχές ανοιχτά τα καταστήματα λιανεμπορίου έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με 114 δημάρχους από όλη τη χώρα.

Εκτός των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν αλλά και όσων ισχύουν ήδη για κάθε περιοχή, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι οι δοξολογίες καθώς και η κατάθεση στεφάνων εν όψει της 26ης αλλά και της 28ης Οκτωβρίου θα γίνουν κάτω από αυστηρά μέτρα.

Η Εκκλησία

«Οι στιγμές για την πατρίδα μας είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοιού απειλεί την υγεία και τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας.

Η Εκκλησία μας, που, από την πρώτη στιγμή, μπήκε στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας για την προστασία του ανθρώπινου προσώπου και τήρησε, και τηρεί, όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων υγειονομικών αρχών της χώρας μας, καλεί, εν όψει της Δοξολογίας για την εθνική μας επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, και μέσα στα όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, τους δημοτικούς, περιφερειακούς και λοιπούς πολιτικούς αξιωματούχους να συμμετάσχουν, αυτή τη χρονιά, με έναν διαφορετικό τρόπο», επεσήμανε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος.

Στα σχολεία

Εισήγηση για «διαλείμματα μάσκας» ζητάει το υπουργείο Παιδείας από την αρμόδια επιτροπή για τον κορονοϊό. Τα νέα αυστηρά μέτρα που επιβάλλονται στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 και 4 (σ.σ.: μεταξύ αυτών και η Αττική) προβλέπουν στα σχολεία των συγκεκριμένων περιοχών η χρήση μάσκας να γίνεται ακόμα και στα διαλείμματα. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το προαύλιο ήταν ο μοναδικός χώρος στον οποίο τα παιδιά μπορούσαν να βγάλουν τη μάσκα.

Πλέον δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα και η πολιτική ηγεσία ζήτησε διευκρινίσεις για το αν μπορούν οι μαθητές να κάνουν κάποια «διαλείμματα» από τη μάσκα κατά τη διάρκεια της ημέρας τους στο 

σχολείο. Διευκρινίζεται πάντως ότι κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Γυμναστικής, οι μαθητές δεν θα φορούν μάσκα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Για τους εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η μετακίνηση θα γίνεται όπως στην περίοδο του lockdown, δηλαδή με την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και βεβαίωσης εργοδότη που πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 ημέρες.

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, θα απαιτείται άδεια κυκλοφορίας από τον εργοδότη, που συμπληρώνεται στην ΕΡΓΑΝΗ. Η γνησιότητα του εγγράφου αποδεικνύεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου του.

Για άλλα πρόσωπα που χρειάζεται να μετακινηθούν για επαγγελματικούς σκοπούς, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αυτοί συμπληρώνουν στην ΕΡΓΑΝΗ σχετικό έγγραφο με τους κωδικούς του TAXISNET.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, εφόσον χρειαστούν κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, αυτή γίνεται με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωση κίνησης από σχετική εφαρμογή στο apografi.gov.gr ή από τον αρμόδιο προϊστάμενο.

Για επείγουσες ανάγκες υγείας (νοσοκομείο, φαρμακείο) θα υπάρχει κατανόηση από τα ελεγκτικά όργανα.

Το πρόστιμο για την παραβίαση του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας ορίζεται στα 150 ευρώ.

Εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας

Οι περιπτώσεις ομαδικής ή ατομικής άσκησης και μόνο κατά τη διάρκειά της.

Οσοι οδηγούν μόνοι στο αυτοκίνητό τους. Το ίδιο και όσοι είναι της ίδιας οικογένειας και επιβαίνουν στο ίδιο αυτοκίνητο.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική και στα διαλείμματα των σχολείων. Εξαιρείται η ώρα της φυσικής αγωγής.

Ζωντανή μουσική κέντρα διασκέδασης

Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας. Στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:42