search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:11
MENU CLOSE

Κολονοσκόπηση: Έτσι γίνεται πιο εύκολα, με λιγότερο πόνο και ταλαιπωρία

24.10.2020 09:23
Κολονοσκόπηση: Έτσι γίνεται πιο εύκολα, με λιγότερο πόνο και ταλαιπωρία - Media

 

Σε μια ανακάλυψη που αναμένεται να διευκολύνει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο προχώρησαν οι επιστήμονες, αναπτύσσοντας μια τεχνική ημι-αυτόνομης κολονοσκόπησης, στην οποία ένα ρομπότ θα καθοδηγεί μια ιατρική συσκευή μέσα στο σώμα.

Η ανακάλυψη αυτή φέρνει πιο κοντά στο σήμερα την προοπτική ενός έξυπνου ρομποτικού συστήματος ικανού να καθοδηγεί τα ιατρικά εργαλεία με ακρίβεια μέσα στο σώμα, με στόχο τη λήψη βιοψίας ή την εξέταση των εσωτερικών ιστών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Leeds στο Nature Machine Intelligence, οι γιατροί και οι νοσοκόμες θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες κλινικές αποφάσεις, ωστόσο η απαιτητική εργασία της διαχείρισης της συσκευής εναποτίθεται πλέον στο ρομποτικό σύστημα.

«Η κολονοσκόπηση προσφέρει ένα παράθυρο σε έναν κόσμο κρυμμένο στα μύχια του ανθρώπινου σώματος και παρέχει ένα ζωτικό ρόλο στον έλεγχο παθήσεων όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Καθώς, όμως, η τεχνολογία αυτή έχει μείνει σχεδόν απαράλλαχτη εδώ και δεκαετίες, αποφασίσαμε να αναπτύξουμε ένα σύστημα πιο εύκολο στη χρήση για τους γιατρούς και λιγότερο επώδυνο για τους ασθενείς. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να καταστήσουμε την κολονοσκόπηση ευρύτερα διαθέσιμη, στοιχείο απαραίτητο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου», σημειώνει σχετικά ο επιβλέπων της έρευνας και καθηγητής ρομποτικής και αυτόνομων συστημάτων, Pietro Valdastri.

Μαγνητικά ευέλικτο κολονοσκόπιο

Η ερευνητική ομάδα, λοιπόν, ανέπτυξε μία μικρότερη συσκευή σε σχήμα κάψουλας, η οποία συνδέεται με μία μικρή κεραία, εισέρχεται στο σώμα μέσω του πρωκτού και στη συνέχεια καθοδηγείται στο σημείο ενδιαφέροντος από έναν μαγνήτη που βρίσκεται σε ρομποτικό βραχίονα πάνω από τον ασθενή. Με τον τρόπο αυτή η διαδικασία καθίσταται λιγότερο επώδυνη από τη συμβατική κολονοσκόπηση.

Επιπλέον, επειδή η καθοδήγηση του ρομποτικού βραχίονα γίνεται μεν χειροκίνητα αλλά πρόκειται για μια πολύ δύσκολη τεχνική, οι ερευνητές ανέπτυξαν διαφορετικά επίπεδα ρομποτικής βοήθειας, αξιολογώντας πόσο αποτελεσματικά ήταν αυτά στη βοήθεια του μη εξειδικευμένου προσωπικού να πραγματοποιήσει τη διαδικασία.

«Ο χειρισμός του ρομποτικού βραχίονα είναι απαιτητικός, πράγμα που έχει εμποδίσει μέχρι τώρα την ανάπτυξη μαγνητικά ευέλικτων κολονοσκόπιων. Εμείς, όμως, δείξαμε για πρώτη φορά ότι είναι πιθανό να εναποθέσουμε αυτή τη λειτουργία στο ρομποτικό σύστημα, επιτρέποντας στον χειριστή να σκέφτεται μόνο την κλινική δουλειά, αυξάνοντας έτσι την απόδοσή του», σχολιάζει ο ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης, Δρ. James Martin.

Οι δοκιμές του συστήματος σε ασθενείς αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο έτος ή στις αρχές του 2022, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως οι τεχνικές που αναπτύχθηκαν για την πραγματοποίηση εξετάσεων κολονοσκόπησης μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες ενδοσκοπικές συσκευές, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για την εξέταση της ανώτερης πεπτικής οδού ή των πνευμόνων.

Πηγή: ygeiamou.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:11