search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:53
MENU CLOSE

Ν. Δένδιας: Αναφαίρετο το δικαίωμα μας μονομερούς επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

25.10.2020 08:43
Ν. Δένδιας: Ιστορική στιγμή η κατάθεση του νομοσχεδίου για την επέκταση στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο - Media

 

«Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια» δηλώνει, σε συνέντευξή του στην «Real news» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δηλώνοντας επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη στρατιωτικοποίηση της κατάστασης» ωστόσο «είναι δεδομένες τόσο η βούληση όσο και η ικανότητα της χώρας να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία».

Αναλυτικότερα ο Νίκος Δένδιας σημειώνει: «Η θέση της χώρας μας έχει εκφραστεί επανειλημμένα και δεν χρήζει ερμηνειών. ‘Εχουμε καταστήσει απολύτως σαφές τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τη διεθνή κοινότητα ότι η |Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης, ανά πάσα στιγμή, των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στη βάση των διατάξεων του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Εθιμικού Δικαίου και άρα δεσμεύει το σύνολο των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας».

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών, στη συνέντευξή του, ξεκαθαρίζει: «Η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει θεμελειώδη κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε. τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Παράλληλα, παραβιάζει κατάφωρα την τελωνειακή ένωση χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, τα οποία αποβαίνουν εις βάρος της Ε.Ε συνολικότερα και της χώρας μας ειδικότερα. Για τον λόγο αυτό κρίνω επιτακτική την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιληφθεί του ζητήματος και να προτείνει άμεσα τη λήψη μέτρων για να σταματήσει αυτή η καταχρηστική πρακτική… Η Ε.Ε πρέπει επιτέλους να καταστήσει σαφές προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να ακολουθεί παραβατική συμπεριφορά προς κράτος-μέλος της Ε.Ε και προς την ίδια την Ένωση και ταυτόχρονα η Ε.Ε να την επιβραβεύει ανεχόμενη παραβιάσεις της τελωνειακής ένωσης».

Διάβημα και ενημέρωση εταίρων και συμμάχων

Οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex, καθώς και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου, προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης», αναφέρει και τονίζει πως η παράνομη αυτή ενέργεια «αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης».

«Παράλληλα, η επανάληψη των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών, εκθέτει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά».

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες», υπογραμμίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:53