search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:30
MENU CLOSE

Κουτσούμπας: Ο λαός να δώσει «μομφή» σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

25.10.2020 17:47
Κουτσούμπας: Ο λαός να δώσει «μομφή» σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Media

 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών, είπε ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με μια βολική γι’ αυτούς αντιπαράθεση θα καταφέρουν να συγκαλύψουν την βασική στρατηγική τους σύμπλευση και να κουκουλώσουν τις ευθύνες τους για το έγκλημα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας που ο ΣΥΡΙΖΑ προσχεδίασε, η ΝΔ ολοκληρώνει με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα ενώ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχει βάλει το χέρι του σε αυτό ουκ ολίγες φορές.

Τόνισε ότι η μομφή εκ μέρους του ΚΚΕ για όλα αυτά τα κόμματα είναι δεδομένη για τη θηλιά των χρεών που έβαλαν και οδήγησαν στη χρεοκοπία τα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικροεπιχειρηματίες αυτοαπασχολούμενους.

Εγκάλεσε την κυβέρνηση για «θράσος» όταν παρουσιάζει τον Πτωχευτικό Κώδικα ως «δεύτερη ευκαιρία» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και πρόσθεσε ότι «είναι τέτοια η «ευεργεσία» της κυβέρνησης που για πρώτη φορά καθιερώνει την πτώχευση φυσικού προσώπου, εξισώνοντας μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους με τις επιχειρήσεις και τους μεγαλεμπόρους».

«Για πρώτη φορά στα χρονικά ο μισθωτός, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο αγρότης χάνει το δικαίωμα να διαχειρίζεται τα εισοδήματά του, ακόμα και τα μέσα που χρησιμοποιεί για την εργασία του. Πραγματικά το έγκλημα ολοκληρώνεται» πρόσθεσε, εξηγώντας λεπτομερώς τις συνέπειες για τους πτωχευμένους.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας είναι «η δεύτερη ευκαιρία που δίνεται στις τράπεζες και στο κράτος να ξαναληστέψουν τους μισθωτούς, τους μικρούς επαγγελματίες και αγρότες, αφού πρώτα τους τσάκισαν στη φοροληστεία με τα ληστρικά επιτόκια και τα πανωτόκια».

Επισήμανε ότι ούτε η πρώτη κατοικία μένει στο απυρόβλητο, αφού και αυτή εκποιείται για να τροφοδοτηθουν τα κέρδη των τραπεζών και οι επενδύσεις τους.

Είπε ότι το έγκλημα σε βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, των μικρών επαγγελματιών και αγροτών εξελίσσεται εδώ και μια δεκαετία από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες βήμα-βήμα προωθούσαν όλο και πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις -τις οποίες κατονόμασε- για να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες του λαού.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι η όλη συζήτηση με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ περιστρέφεται γύρω από τα κόκκινα δάνεια, ενώ στην πραγματικότητα το σχέδιο για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα αφορά το σύνολο του ιδιωτικού χρέους των λαϊκών στρωμάτων και προς τις τράπεζες και προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και «εννοείται πως για όλες αυτές τις περιτπώσεις θα μπορεί να κηρύσσεται πτώχευση φυσικού προσώπου».

Πρόσθεσε ότι αυτή η πλευρά δεν αναδεικνύεται γιατί αποκαλύπτει τις ευθύνες και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την υπερχρέωση και υπερφορολόγηση των μισθωτών και των λαϊκών στρωμάτων που είναι και ο πραγματικός λόγος της αδυναμίας των λαϊκών οικογενειών να πληρώσουν τα χρέη τους.

Έκανε λόγο για «στρατηγικού χαρακτήρα νομοθετική επιλογή που έχει στόχο να συγκεντρώσει τον πλούτο σε ακόμα λιγότερα χέρια για να προχωρήσουν τα περίφημα επενδυτικά σχέδια λίγων μεγαλοκαρχαριών».

Τόνισε ότι πραγματική ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μπορεί να δώσει μόνο η πρόταση νόμου του ΚΚΕ που την απορρίπτουν τα άλλα κόμματα και πρόσθεσε «σήμερα πραγματική ανάσα μπορεί να δώσει το άμεσο κούρεμα των οφειλών, τόσο για τα χρέη στις τράπεζες, όσο και για τα χρέη στο κράτος».

«Εσείς αντί να δώσετε αυτή την ανάσα στα λαϊκά νοικοκυριά, χορηγείτε ολόκληρες μπουκάλες οξυγόνου στις τράπεζες και σε μεγάλους επιχειρηματίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «όταν πρόκειται να τονώσετε την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών καπιταλιστικών ομίλων, τότε τα περί «αντοχών της οικονομίας» τα ξεχνάτε ενώ η ίδια ακριβώς αμνησία σας πιάνει κι όταν πρόκειται για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ευρωατλαντικών συμμάχων σας».

«Η μνήμη σας επανέρχεται για να θυμηθείτε τις «αντοχές της οικονομίας» μόνο όταν σας λέμε ότι χρειάζονται προσλήψεις στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όταν είναι να παρθούν μέτρα για την υγεία του λαού στους χώρους δουλειάς, παντού» πρόσθεσε.

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα γλιτώσει την μομφή του λαού ούτε για την διαχείριση της πανδημίας, ενώ ήδη την πρώτη μομφή την έχει εισπράξει από τους μαθητές «που με τις κινητοποιήσεις τους ζητούσαν τα αυτονόητα για την υγεία και τη μόρφωσή τους».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το κράτος σας ως γνήσιος εκπρόσωπος της δικτατορίας των μονοπωλίων, είναι αποτελεσματικό μόνο για καταστολή εργατικών, λαϊκών και νεανικών κινητοποιήσεων… Όταν αυτό το ίδιο κράτος όμως, πρέπει να συλλάβει έναν καταδικασμένο εγκληματία ναζιστή, όπως ο φυγόποινος πλέον υπαρχηγός της ΧΑ, εμφανίζεται ανήμπορο, ανεπαρκές!».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «σε αυτό το κράτος κυβερνούσε, σε αυτό οι υπουργοί παιδείας και ο πρωθυπουργός τους, χρησιμοποιούσε πάλι την καταστολή και τη βία».

Ως προς την πανδημία είπε ότι η ΝΔ πετά από πάνω της την ευθύνη και στοχοποιεί τον λαό και τη νεολαία, ενώ η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βολική και για τα δύο κόμματα, καθώς αφήνει ανέγγιχτη την πολιτική της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, στην οποία «διακρίθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Για όλους εσάς, η πανδημία αποτελεί κυρίως την μεγάλη ευκαιρία για να φορτώσετε τα βάρη της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους, στο λαό».

Είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα σε λίγους μήνες πέρασε τόσα αντεργατικά μέτρα όσα δεν πέρασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ με τρία μνημόνια, ενώ «την μισή δουλειά την έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σημείωσε ότι από την διαχείριση της πανδημίας, την οικονομική κρίση, την όξυνση των ανταγωνισμών, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ ως τη θωράκιση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης αναδεικνύεται η στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων «οι οποίοι για τα δικά τους συμφέροντα έχουν επιλέξει ως συμμάχους τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Γερμανία, τη Γαλλία, την ΕΕ», προωθούν τους δικούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς και γι’ αυτό ενθαρρύνουν την επιθετικότητα της Τουρκίας και «στρώνουν το τραπέζι ενός διαλόγου που βασικό θέμα έχει τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Χαρακτήρισε υποκριτική την αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των 12 ν.μ., και τόνισε «εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα που απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ισχύει για κάθε χώρα.

Την ίδια στιγμή τονίζουμε ότι στα χέρια αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία σήμερα, δεν μπορεί αυτό να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, ούτε μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια και να δώσει απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα. Αντίθετα, μπορεί και να περιπλέξει παραπέρα την κατάσταση, να οξύνει τους ανταγωνισμούς σε βάρος όλων των λαών της περιοχής».

«Η μομφή απέναντί σας είναι το λιγότερο που πρέπει να σας δώσει τελικά ο ίδιος ο λαός, ο οποίος μπορεί και πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη κυρίως στις δικές του δυνάμεις» υπογράμμισε.

«Μομφή λοιπόν στην κυβέρνηση της ΝΔ. Μομφή όμως και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Μομφή σε όλους όσους υπηρετούν ένα κράτος και ένα σύστημα, που δεν μπορούν να προστατεύσουν, όχι απλά τη λαϊκή περιουσία και κατοικία, αλλά ούτε καν την υγεία και την ανθρώπινη ζωή.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει στο πρόσωπο του υπ. Οικονομικών – συνυπεύθυνο και για το έγκλημα κατά της ΛΑΡΚΟ- καταψηφίζει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησής της ΝΔ, όπως επίσης καταψηφίζει και εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσχεδίασαν το έγκλημα, σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, το οποίο ολοκληρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ με τον Πτωχευτικό Κώδικα.

Αυτό τον συνολικό και ξεκάθαρο χαρακτήρα έχει σήμερα η ψήφος μας. Αυτό μην το ξεχνάτε. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας με την καθημερινή πολιτική μας δουλειά να μην το ξεχάσει και ο ελληνικός λαός που είναι και ο μόνος βέβαια αρμόδιος τελικά να δώσει την οριστική του μομφή στην πολιτική σας» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30