search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:47
MENU CLOSE

Σαρλ Μισέλ κατά Τουρκίας: Μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα προσβολές

25.10.2020 18:59
Σαρλ Μισέλ κατά Τουρκίας: Μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα προσβολές - Media

 

Τη στάση της Τουρκίας και τις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο τουίτερ τονίζει:

«Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές.

Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

Απτόητος κατά Μακρόν ο Ερντογάν: «Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε το δρόμο του»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή, πως ο Εμανουέλ Μακρόν “έχασε το δρόμο του,” στη διάρκεια του δεύτερου επεισοδίου σκληρής κριτικής που άσκησε σε βάρος του Γάλλου προέδρου, μέσα σε ένα διήμερο και αναφορικά με τη μεταχείριση των μουσουλμάνων.

Χθες, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους και χρειάζεται ψυχοθεραπεία – μία φραστική επίθεση που προκάλεσε την αντίδραση της Γαλλίας και την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή από την Άγκυρα.

“Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε το δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και που πηγαίνεις. Είπα στην Καισάρεια χθες, ότι ο αυτός [ο Μακρόν] είναι περιστατικό και ότι πρέπει πραγματικά να εξεταστεί [ιατρικά],” δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική του ομιλία, στην επαρχία της Μαλάτειας, στα ανατολικά της Τουρκίας.

Ρίχνει τους τόνους ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στον απόηχο μιας νέας αντιπαράθεσης με την Τουρκία, μετά και τις λεκτικές επιθέσεις εναντίον του εκ μέρους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και των εκκλήσεων για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων στον αραβικό κόσμο, ανήρτησε σήμερα σειρά από tweet, με τα οποία επιβεβαιώνει τις αξίες που πρεσβεύει και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι απορρίπτει τη «ρητορική του μίσους».

«Την ελευθερία, την αγαπάμε με πάθος, την ισότητα, την εγγυόμαστε, την αδελφοσύνη, τη ζούμε έντονα. Τίποτα δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε, ποτέ.

Η ιστορία μας είναι εκείνη της μάχης εναντίον των τυραννιών και των φανατισμών. Θα συνεχίσουμε.

Θα συνεχίσουμε, Σεβόμαστε όλες τις διαφορές υπό το πνεύμα της ειρήνης. Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τον λόγο του μίσους και θα υπερασπιστούμε τον λογικό διάλογο.

Θα συνεχίσουμε. Θα τασσόμαστε πάνω στο πλευρό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των οικουμενικών αξιών», έγραψε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, που ανήρτησε επίσης μηνύματα στα αγγλικά και τα αραβικά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε εκ νέου σήμερα εναντίον του Γάλλου ομολόγου του, οι πρόσφατες δηλώσεις του οποίου για το Ισλάμ έχουν πυροδοτήσει έντονες επικρίσεις, διαδηλώσεις και καλέσματα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα στον μουσουλμανικό κόσμο.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Twitter τη φράση «Είμαστε ένα» στα αγγλικά (“We are ONE”), με υπότιτλο «είμαστε ενωμένοι». Η φράση “We are one” πρωταγωνιστεί στο τραγούδι “One”, του συγκροτήματος U2, το οποίο επέλεξε η οικογένεια του Σαμιέλ Πατί να ακουστεί στην τελετή μνήμης, την περασμένη Τετάρτη στη Σορβόνη, στον καθηγητή που δολοφονήθηκε από έναν ισλαμιστή.

«Να σταματήσουν οι προτροπές για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων»

Στο μεταξύ, η Γαλλία κάλεσε τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών να «σταματήσουν» να καλούν για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και για διαδηλώσεις, ένα κάλεσμα που προέρχεται από μια «ακραία μειοψηφία», ζητώντας τους επίσης να «εγγυηθούν την ασφάλεια» των Γάλλων που ζουν στο έδαφός τους.

Αυτές οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ, όπως και οι διαδηλώσεις, ξεκίνησαν σε χώρες του μουσουλμανικού κόσμου μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το Ισλάμ.

«Το κάλεσμα σε μποϊκοτάζ είναι χωρίς κανένα αντικείμενο και πρέπει να σταματήσει αμέσως, όπως όλες οι επιθέσεις εναντίον της χώρας μας, τις οποίες ενορχηστρώνει μια ακραία μειοψηφία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου.

Το γαλλικό ΥΠΕΞ εκφράζει τη λύπη του, καθώς «σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ιδίως του αγροδιατροφικού τομέα, όπως και γενικότερα κάλεσμα για διαδηλώσεις εναντίον της Γαλλίας, υπό όρους σε ορισμένες περιπτώσεις μίσους, όπως κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Αυτές οι εκκλήσεις «αλλοιώνουν τις θέσεις που υπερασπίζεται η Γαλλία υπέρ της ελευθερία της συνείδησης, την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία της θρησκείας και την άρνηση κάθε έκκλησης στο μίσος», επισημαίνει το υπουργείο.

Για το Παρίσι, επιπλέον, αυτές οι ενέργειες «εργαλειοποιούν για πολιτικούς σκοπούς τις δηλώσεις που έκανε» ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τη 2α Οκτωβρίου, κατά την παρουσίαση ενός νομοσχεδίου για τον «ισλαμικό αυτονομισμό» και της περασμένης εβδομάδας, στον φόρο τιμής στον καθηγητή Σαμιέλ Πατί, που δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου από έναν Ρωσοτσετσένο ισλαμιστή ηλικίας 18 ετών.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών, ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου στοχεύουν αποκλειστικά στο να «πολεμήσουν τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό και να το κάνουν μαζί με τους μουσουλμάνους της Γαλλίας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, της ιστορίας και της γαλλικής Δημοκρατίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι κινητοποίησε τους διπλωματικούς διαύλους για να «υπενθυμίσει και να εξηγήσει (στις άλλες χώρες) τις θέσεις της Γαλλίας αναφορικά με τις θεμελιώδεις ελευθερίες και την άρνηση του μίσους».

Το Παρίσι ζήτησε επίσης από τις εμπλεκόμενες χώρες να «διαχωρίσουν τη θέση τους από κάθε έκκληση για μποϊκοτάζ ή κάθε επίθεση εναντίον της χώρας μας, να συνοδεύουν τις εταιρείες μας και να εγγυώνται την ασφάλεια των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:46