30/11/2020 00:05:55

Λιβάνιος: Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε για τον συνεργάτη του, που έχει πλούσιο ποινικό μητρώο

Λιβάνιος: Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε για τον συνεργάτη του, που έχει πλούσιο ποινικό μητρώο - Media

 

Έκθετος παραμένει ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος ο οποίος δεν απαντά πειστικά για την υπόθεση στενού του συνεργάτη, απότακτο της ΕΛ.ΑΣ με ...πλούσιο ποινικό μητρώο.

Πρόκειται για τον Θεοδωρή Μούγιο, το ποινικό μητρώο του οποίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 5ετή καταδίκη για απιστία, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και απόταξή του από την Ελληνική Αστυνομία. Πρόσφατα μάλιστα, του ασκήθηκε ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τον νόμο περί «πόθεν έσχες».

Τι έγραφε το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»

Ο κ. Μούγιος λοιπόν βρέθηκε στο υπουργείο από τον πρώτο κιόλας μήνα διακυβέρνησης της Ν.Δ. Εκτοτε εμφανιζόταν με διάφορες ιδιότητες (νομικός σύμβουλος, ειδικός σύμβουλος, υπεύθυνος επικοινωνίας, ακόμα και ως συντάκτης νομοθετικού πλαισίου). Στο πλαίσιο αυτό αλληλογραφούσε με θεσμικούς φορείς (π.χ. ΚΕΔΕ) για λογαριασμό του υπουργείου, συμμετείχε σε συναντήσεις με φορείς ανά την Ελλάδα ως εκπρόσωπός του, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που βρέθηκε στα έδρανα της κυβέρνησης, στο πλευρό του κ. Λιβάνιου. Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα, ήταν μέλος της επιτροπής που ενέκρινε ή απέρριπτε έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο περιλαμβάνει πόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος διαβάζοντας τις ιδιότητες που περιγράψαμε πιο πάνω και τις οποίες συγκέντρωνε ο κ. Μούγιος θα πίστευε ότι πρόκειται για ένα κομβικό πρόσωπο στις δραστηριότητες του υπουργείου Εσωτερικών. Η λογική αυτό λέει. Ο κ. Λιβάνιος όμως, παραβιάζοντας κάθε λογική σκέψη και επιχειρώντας να καλύψει με κάθε τρόπο την περίπτωση Μούγιου, η οποία έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα το μέγαρο Μαξίμου -μια και ο εν λόγω σύμβουλος αποτέλεσε επιλογή του πρωθυπουργικού γραφείου- χαρακτήρισε «άνθρακες τον θησαυρό» των αποκαλύψεων υποστηρίζοντας τα εξής:

Παντελώς άγνωστος

«Το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται δημοσίευμα εφημερίδας, ήταν ένας από τους εθελοντές που είχαν παρουσία στο γραφείο του υφυπουργού Eσωτερικών. Το παρελθόν του ήταν παντελώς άγνωστο και στον υφυπουργό και στο υπόλοιπο πολιτικό γραφείο. Δεν διορίστηκε σε καμία θέση, όπως εύκολα οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει, και δεν είχε λάβει καμία οικονομική απολαβή κατά το διάστημα της παρουσίας του. Στις 9 Οκτωβρίου -αρκετές ημέρες δηλαδή πριν από το δημοσίευμα- και μόλις περιήλθαν σε γνώση του γραφείου του υφυπουργού σχετικές πληροφορίες, απομακρύνθηκε αμέσως και όπως ήταν φυσικό διακόπηκε κάθε επικοινωνία μαζί του».

«Η απάντηση του κ. Λιβάνιου είναι εντελώς διάτρητη και έωλη» λέει η εφημερίδα και αναρωτιέται: 

■ Ο κ. υφυπουργός υποστηρίζει ότι απέπεμψε τον κ. Μούγιο στις 9 Οκτωβρίου. Το πρώτο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τον κ. Μούγιο έλαβε χώρα στις 20 Οκτωβρίου, την προηγούμενη Τρίτη. Ο κ. Λιβάνιος δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση εκείνη τη μέρα. Χρειάστηκε να έρθει το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, να δημοσιευτούν κι άλλα στοιχεία για να δεήσει να απαντήσει. Ωστόσο, σχετικά δημοσιεύματα για τον κ. Μούγιο έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπους εδώ και μήνες. Τότε γιατί δεν έβγαλε κάποια ανακοίνωση ο κ. υφυπουργός και γιατί δεν έσπευσε να διακόψει κάθε συνεργασία με τον κ. Μούγιο;

■ Ο κ. υφυπουργός υποστηρίζει ότι το παρελθόν του κ. Μούγιου ήταν άγνωστο στον ίδιο αλλά και στα υπόλοιπα στελέχη του πολιτικού γραφείου. Θα ήταν ευχής έργον να μας πει ο κ. Λιβάνιος ποιος του συνέστησε τον εν λόγω... εθελοντή και με ποια κριτήρια τον τοποθέτησε στη θέση του συμβούλου. Είδε τα πτυχία του; Είδε το βιογραφικό του; Πώς ακριβώς εμπιστεύτηκε τόσο εύκολα για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων τον κ. Μούγιο, τον οποίο δεν ήξερε; Πώς επέτρεψε στον κ. Μούγιο να εμφανίζεται με μια σειρά σημαντικών ιδιοτήτων στο υπουργείο χωρίς να τον έχει ελέγξει πριν; Εδώ λοιπόν ή ο κ. Λιβάνιος ψεύδεται ή είναι ακατάλληλος για τη θέση του υφυπουργού, μια και δείχνει ότι δεν διαθέτει κανένα κριτήριο αξιολόγησης για εκείνους που έχει δίπλα του, αφού και ο κ. Μούγιος βρίσκεται στο υπουργείο εδώ και 14 μήνες!

■ Ο κ. υφυπουργός αγνοεί τη νομοθεσία αν θεωρεί ότι βαφτίζοντας τον κ. Μούγιο «εθελοντή» ξεμπέρδεψε. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον νόμο ακόμα και για τους άμισθους προβλέπεται ο διορισμός τους μέσω σχετικού ΦΕΚ, για προφανείς λόγους διαφάνειας. Για τον κ. Μούγιο δεν υπήρχε κανένα ΦΕΚ διορισμού του, είτε ως αμειβόμενου είτε ως εθελοντή. Για όλα τα παραπάνω ο κ. Λιβάνιος είναι βαρύτατα εκτεθειμένος.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Για τον κ. Μούγιο εξέδωσε δύο ανακοινώσεις η αξιωματική αντιπολίτευση, το Σάββατο και χθες. Μετά την απάντηση Λιβάνιου ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του θέτει βασικά ερωτήματα για τον ποιον του «εθελοντή» συνεργάτη. Ειδικότερα ερωτάται ο κ. Λιβάνιος:

«1. Ο κ. Μούγιος ήταν δική του επιλογή ή του επιβλήθηκε από το μέγαρο Μαξίμου και από ποιον;

2. Πώς έβαλε έναν «εθελοντή» στην επιτροπή που θα εξετάζει και θα εισηγείται για έργα 2,5 δισ. που αφορούν τους ΟΤΑ;

3. Πόσα και ποια έργα για ΟΤΑ έχει κρίνει μέχρι στιγμής και σε ποιο ποσό ανέρχονται;

4. Πώς γίνεται ένας «εθελοντής» χωρίς ΦΕΚ να εμφανίζεται άλλοτε ως ειδικός συνεργάτης του και άλλοτε ως νομικός του σύμβουλος;

5. Από πού πληρωνόταν ο κ. Μούγιος με την τόσο πλούσια δράση και καθημερινή παρουσία εδώ και έναν χρόνο στο υπουργείο Εσωτερικών και στη Βουλή;

6. Θα κινηθεί νομικά εναντίον του «εθελοντή» που τον εξαπάτησε ο κ. Λιβάνιος;»

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.