search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:00
MENU CLOSE

Πέτσας: Σημαντικές οι επόμενες 48 ώρες για την εξέλιξη της πανδημίας ανά περιοχή

26.10.2020 13:58
Πέτσας: Σημαντικές οι επόμενες 48 ώρες για την εξέλιξη της πανδημίας ανά περιοχή - Media

 

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και βλέπουμε κάποια θετικά και κάποια αρνητικά νέα. Τα θετικά νέα είναι ότι στην Αττική βλέπουμε μια σταθεροποίηση. Στη Βόρεια Ελλάδα, από την άλλη, υπάρχουν συγκεκριμένες πηγές ανησυχίας, όπως για παράδειγμα τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Θεσσαλονίκη. Εκεί προσπαθούμε με συνεχή τεστ να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση, να βρούμε το πραγματικό ρυθμό μετάδοσης του ιού στην κοινότητα και οι επόμενες 48 ώρες θα είναι πολύ σημαντικές για να δούμε αν χρειάζεται να μετακινηθούν περιοχές σε άλλη επιδημιολογική κατηγορία, αν θα παραμείνουμε εδώ που είμαστε και αν το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Είναι μια επιδημιολογική κατάσταση η οποία είναι δυναμική, και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περιχαρακώσουμε τη διασπορά και να μην γίνει εστία ευρύτερης μετάδοσης σε ολόκληρη την επικράτεια» προσέθεσε.

Επισήμανε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι το μόνο στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη για τις αποφάσεις. «Ο αριθμός των κρουσμάτων όταν μιλάμε για νεότερες ηλικίες που δεν μεταφράζεται σε πίεση στο σύστημα υγείας είναι άλλο πράγμα, από ένα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε ένα γηροκομείο ή σε μια ομάδα ηλικιακή άνω των 55ετών» είπε και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή μία στις δύο κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες στην Αττική ενώ πριν 4-5 εβδομάδες ήταν 2 στις 3 κατειλημμένες. «Άρα έχουμε μια πρόοδο σε τοπικό επίπεδο, σε εθνικό όμως θα εξακολουθήσουμε να προσέχουμε συγκεκριμένες περιοχές».

Ο κ. Πέτσας επίσης είπε ότι το λιανεμπόριο δεν είναι πηγή ανησυχίας για υπερμετάδοση του ιού, σημειώνοντας ότι και στις κόκκινες περιοχές το λιανεμπόριο θα δουλεύει. «Άρα ορισμένοι κλάδοι, όσο μπαίνουμε ακόμη και σε χειρότερη επιδημιολογική εικόνα, μπορεί να μην πληγούν τόσο, ενώ σε άλλους κλάδους μπορεί να είναι πιο δραστικά τα μέτρα, όπως για τα παράδειγμα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κάθε φορά θα αξιολογούμε και δεδομένα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία γιατί έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες του κράτους με ιστορικά χαμηλά επιτόκια από τις αγορές» υπογράμμισε.

Απέρριψε το ενδεχόμενο να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, και συγκεκριμένα το να κλείνουν νωρίτερα, και επίσης είπε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας των ατόμων άνω των 65 ετών.

Για το συνωστισμό στον Άγιο Δημήτριο και τους ιερείς χωρίς μάσκες, είπε ότι κανείς δεν εξαιρείται από την εφαρμογή των μέτρων και είναι ευθύνη όλων να τηρούμε τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί και θεσπίζει η κυβέρνηση. «Η μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας είναι ότι κατάφερε να πείσει τους πολίτες σε συντριπτική πλειοψηφία να τηρούν τα μέτρα. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, πρέπει να κυβερνήσουμε ανθρώπινες κοινωνίες. Δεν λειτουργούν όλοι σε συνθήκες εργαστηρίου, δεν ακολουθούν όλοι τα μέτρα. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή τη μάχη, συνεχώς θα κάνουμε έκκληση γιατί είναι προς το καλό της κοινωνίας να ακολουθεί τα μέτρα που συστήνονται για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Επομένως δεν είναι μόνο η προσέλευση στην εκκλησία, είναι σε οποιαδήποτε συνάθροιση που χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε πολλές φορές το μήνυμα προκειμένου να γίνει συνείδηση στους πολίτες να αποφύγουν το συγχρωτισμό» είπε υπογραμμίζοντας ότι η στάση της Εκκλησίας είναι πολύ υπεύθυνη όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Για την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική επίσκεψη μετά από αρκετά χρόνια σε μια πολύ σημαντική και κρίσιμη συγκυρία για πολλά θέματα και στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στις κινήσεις της Τουρκίας επανέλαβε ότι «η Τουρκία αποδεικνύει συνεχώς την αναξιοπιστία της». «Γίνεται ξεκάθαρο όχι μόνο σε επίπεδο ευρωπαϊκό αλλά και σε νατοϊκό επίπεδο, και για αυτό ο γγ και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Συμμαχίας λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη αυτές τις εξελίξεις οι οποίες στρέφονται ευθέως εναντίων των νατοϊκών συμφερόντων» είπε.

Σε ερώτηση για τη μη σύλληψη του Χρήστου Παππά είπε: «Ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανοποιημένος από την πρώτη ημέρα, όχι μετά από δυο εβδομάδες, για τη διαφυγή του κ. Παππά. Από την άλλη είναι σαφής και η τοποθέτηση της Αστυνομίας και του αρμόδιου υπουργού και υφυπουργού σχετικά με το περιοριστικό πλαίσιο το οποίο ίσχυε κατά τον χρόνο στον οποίο πρέπει να δηλώνει την παρουσία του ο κ. Παππάς. Η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της και ο κ. Παππάς θα οδηγηθεί εκεί που αποφάσισε η δικαιοσύνη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:00