search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:14
MENU CLOSE

Κοσμοσυρροή στη Θεσσαλονίκη για rapid test – Μεγάλο το ποσοστό των θετικών

29.10.2020 13:49
Οδηγίες Χαρδαλιά για το lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες - Πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα - Media

 

Ξεκίνησε στις δέκα το πρωί από κλιμάκια του ΕΟΔΥ η διενέργεια δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό, με τους ενδιαφερόμενους προς εξέταση, να σχηματίζουν τεράστιες ουρές, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα, την μετάβαση των περιοχών της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης στο «επίπεδο 4» και την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στε αυτές τις περιοχές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι αύριο θα ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος.

Λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων, μετά το νέο «μαύρο» ρεκόρ των 1.547 νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, ήδη από τις πρώτες ώρες σχηματίζουν τεράστιες ουρές για να υποβληθούν σε τεστ για κορωνοϊό, καθώς χθες δηλώθηκαν στη 384 νέα κρούσματα στην συμπρωτεύουσα.

Οι εξετάσεις γίνονται σε κινητές μοναδες του ΕΟΔΥ ειδικά εξοπλισμένες, που έχουν στηθεί μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η “ουρά” που σχηματίζουν όσοι προσέρχονται για να υποβληθούν σε τεστ – τηρώντας μεταξύ τους τις προβλεπόμενες αποστάσεις- φτάνει μέχρι το ύψος του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς».

Τα αποτελέσματα των πρώτων τεστ προκάλεσαν ανησυχία, καθώς έφταναν το 10%. Ωστόσο, αργότερα, σε περίπου χίλιους πεντακόσιους ελέγχους, η θετικότητα των κρουσμάτων ήταν πάνω από 5%, αν και η εικόνα μεταβάλλεται καθώς αυξάνονται οι έλεγχοι και γι΄αυτό έγινε έκκληση για μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου, ώστε να υπάρξει μέχρι τις οκτώ το βράδυ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα.

Οι ενδιαφερόμενοι δίνουν στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητα ή τον ΑΜΚΑ τους και παίρνουν αριθμό προτεραιότητας προς εξέταση στα κινητά ιατρεία. Για την έκβαση των τεστ ενημερώνονται όλοι τηλεφωνικά ή με μήνυμα sms εντός δύο ωρών από τη διενέργεια του τέστ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αρκουμανέας εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση του ιού στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας και την αύξηση του ιικου φορτίου, που έχει διαπιστώσει το ΑΠΘ – μετά από ελέγχους που διενεργεί σε συνεργασια με την ΕΥΑΘ – στα αστικά λύματα της πόλης. Επεσήμανε, ότι οι αρμόδιες αρχές είναι σε διαρκή επικοινωνία για την εκτίμηση της κατάστασης και για την λήψη αποφάσεων σε ότι αφορά τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανάσχεση της πανδημίας.

«Για τη Θεσσαλονίκη και για τις άλλες δύο περιοχές, που σήμερα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ότι θα μπουν στο κόκκινο, ξέρουμε ότι πρέπει να τηρούν όλοι τα μέτρα, έχουμε δει σε άλλες περιοχές πάνε καλύτερα όταν έχουμε εφαρμόσει στοχευμένα τοπικά μέτρα. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, το βλέπουμε αυτό σε όλη την Ευρώπη σε όλο τον κόσμο», ανέφερε.

Επεσήμανε ότι τόσο το εξεταστήριο για κορονοϊό του ΕΟΔΥ, που λειτουργεί στην έδρα Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, όσο και τα άλλα δύο στο κεντρικό δήμο θα συνεχίσουν να λειτουργούν «με περισσότερο κόσμο και με μεγαλύτερο ωράριο, ώστε να γίνονται περισσότερες εξετάσεις με ραντεβού που κλείνονται μέσω των δημοσίων νοσοκομείων.

Ο κ. Αρκουμανέας αναφέρθηκε και στη πορεία των rapid tests, που γίνονται από κινητά ιατρεία του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη και κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν όσοι επιθυμούν να εξεταστούν ως τις οκτώ το βράδυ που θα γίνονται οι εξετάσεις. Όπως ανέφερε, τα θετικά κρούσματα σε χίλια πεντακόσια τεστ ήταν περίπου στο 5%, αλλά διευκρίνισε ότι η εικόνα μεταβάλλεται όσο αυξάνονται οι έλεγχοι.

«Έχουν υπάρξει αρκετά τα θετικά από το πρωί, η θετικότητα είναι πάνω από 5%, αλλά αυτό μεταβάλλεται. Επειδή ήρθαν σήμερα από τις οκτώ το πρωί μας περίμεναν, πρέπει να δούμε. Συνήθως όσοι έρχονται πρώτοι πολύ νωρίς για ραντεβού είναι αυτοί, που κάπως έχουν συμπτώματα, ή νοιώθουν, άρα η θετικότητα μπορεί να είναι αυξημένη τις πρωινές ώρες και να δούμε τώρα στη συνέχεια της ημέρας θα έχουμε μα καλή εικόνα όταν ολοκληρωθούν τα τέστ, η εικόνα μεταβάλλεται, όσοι περισσότεροι τόσο το καλύτερο, έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε αρκετές χιλιάδες. Να έρθουν στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου να εξεταστούν για να έχουμε μια καλή εικόνα», πρόσθεσε.

Την ανάγκη για ένα έκτακτο σχέδιο δράσης για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, λόγω των μέτρων που αναμένονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην περιοχή, επεσήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και τους αντιπεριφερειάρχες Β. Πατουλίδου και Χ. Μήττα, στα γραφεία της ΠΚΜ.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι τόσο η κεντρική διοίκηση και αυτοδιοίκηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους, εθνικούς ή και ευρωπαϊκούς, πρέπει να μεριμνήσουν ώστε μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων περιορισμού της πανδημίας, να προστατευτούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας, ιδίως στις περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο» στάδιο του χάρτη της πανδημίας.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο «κόκκινο» πλέον. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε όλοι φορείς, η πραγματική οικονομία, οι πολίτες, ο καθένας ξεχωριστά να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να προσπαθήσουμε διπλά και τριπλά από όσα κάναμε όλες τις προηγούμενες μέρες. Να αυξήσουμε και τους ελέγχους, αλλά κυρίως να αντιληφθούμε, ότι ο καθένας και η καθεμιά ξεχωριστά κρατάει στα χέρια του το εάν και για πόσο η Θεσσαλονίκη θα μείνει στο κόκκινο» δήλωσε ο περιφερειάρχης και συνέστησε τήρηση των οδηγιών των ειδικών και συνέχισε:

«Η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα όλα τα μέτρα και τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται. Αυτό που θέλω να ζητήσω ως περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας από την κυβέρνηση είναι να μεριμνήσει για ένα έκτακτο σχέδιο δράσης για την οικονομία. Η οικονομία της περιοχής μας θα μπει σε περαιτέρω ύφεση, λόγω των μέτρων αυτών και πρέπει να μεριμνήσουμε όλοι μας, υπουργεία, η περιφέρεια ασφαλώς, αξιοποιώντας ότι πόρους έχουμε, εθνικούς ή και ευρωπαϊκούς, να φροντίσουμε ώστε το επόμενο διάστημα να στηριχθεί η τοπική μας οικονομία, οι επιχειρήσεις μας, να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας και κυρίως να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας, εκείνοι που θα πληγούν από τα μέτρα αυτά που θα εφαρμοστούν».

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι η ΠΜΚ ήδη επεξεργάζεται και πρόσθετες πρωτοβουλίες, όπως έκανε και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, και υπογράμμισε ότι από αύριο το πρωί όλες οι υπηρεσίες της ΠΜΚ θα εξυπηρετούν το κοινό με τηλεφωνικά ραντεβού και μέσω διαδικτύου, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων.

Στο «κόκκινο» Ιωάννινα και Σέρρες

Στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας είναι από σήμερα, στις 6 το πρωί, οι περιφερειακές ενότητες των Ιωαννίνων και των Σερρών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους, καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 51 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστή συρροή και 158 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 προέρχονται από δράση τυχαίας δειγματοληψίας.

Ως ένα δεκαπενθήμερο σκληρής μάχης, προκειμένου να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων του κορονοϊού και κατ επέκταση περιορισμός της διασποράς του ιού, χαρακτήρισε το επόμενο χρονικό διάστημα ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης σε δηλώσεις του.

Ο κ. Χρυσάφης επισήμανε ότι «η τοπική κοινωνία με την εφαρμογή των νέων μέτρων θα μπορέσει να κερδίσει τη μάχη παρά τις αλλαγές που θα επέλθουν στην καθημερινότητα των πολιτών το επόμενο διάστημα και μέχρι να υπάρξει επανεξέταση της επιδημιολογικής κατάστασης».

Υπογράμμισε ακόμα ότι στόχος του δήμου αυτή τη στιγμή είναι η προστασία των πολιτών και της ζωής τους, ενώ τόνισε ότι αυτό που μετράει τώρα είναι «ενωμένοι να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία και όταν περάσουν οι δυσκολίες θα έρθει η ώρα για τον απολογισμό των ευθυνών».

Από νωρίς το πρωί οι πολίτες έχουν σχηματίσει και πάλι ουρές στην κεντρική πλατεία των Σερρών προκειμένου να κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό γεγονός που φανερώνει την μεγάλη ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση του κόσμου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:14