search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:42
MENU CLOSE

Γαλλία: Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής η χώρα – 7.000 επίλεκτοι στρατιώτες σε «ευαίσθητους» στόχους

29.10.2020 16:39
Γαλλία: Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής η χώρα - 7.000 επίλεκτοι στρατιώτες σε «ευαίσθητους» στόχους - Media

 

«Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση» στις αξίες που συνιστούν τη Γαλλία, ιδίως «την ελευθερία του να πιστεύει κανείς και να μην πιστεύει», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καταδικάζοντας την «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» εναντίον μιας εκκλησίας στη Νίκαια, με τρεις νεκρούς.

«Εάν μας επιτίθενται, είναι λόγω των αξιών μας», είπε ο Μακρόν, αφού χαιρέτισε τους αστυνομικούς που επενέβησαν για να συλλάβουν τον δράστη της επίθεσης στη Νίκαια.

Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε στη χώρα έκκληση για «ενότητα» και να «μην υποχωρεί σε κανένα πνεύμα τρόμου», ενώ ανακοίνωσε την ανάπτυξη 3.000-7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle για να προστατεύσουν τους χώρους λατρείας ενόψει της γιορτής των καθολικών, των Αγίων Πάντων, την προσεχή Κυριακή.

Οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν επίσης για να «προστατεύσουν τα σχολεία» ενόψει της επιστροφής, την επόμενη Δευτέρα, από τις διακοπές του φθινοπώρου, επισήμανε ο Μακρόν.

Η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο επίπεδο το σχέδιο προστασίας της χώρας, το επονομαζόμενο Vigipirate.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είπε ότι μεταφέρει «τη στήριξη ολόκληρου του έθνους στις καθολικούς της Γαλλίας και αλλού», υπενθυμίζοντας τη «δολοφονία του ιερέα (Ζακ) Αμέλ», ο οποίος σφαγιάστηκε μέσα στην εκκλησία του στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, το καλοκαίρι του 2016.

«Ολόκληρη η χώρα στέκεται στο πλευρό τους και θα βρίσκεται εκεί προκειμένου να μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε ελεύθερα τη θρησκεία στη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο, η Γαλλία είναι εκείνη που δέχεται επίθεση», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως «την ίδια στιγμή, ένα γαλλικό προξενείο στην Τζέντα δέχθηκε επίθεση και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο έδαφός μας».

Τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια

Τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε στην Νίκαια της Γαλλίας το πρωί της Πέμπτης, όταν ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε πιστούς μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της πόλης. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρία άτομα, ενώ μία εκ των θυμάτων αποκεφαλίστηκε. 

Σύμφωνα με ανώτερη επίσημη πηγή, Τυνήσιος, ο οποίος έφτασε στην Ευρώπη με γκρουπ μεταναστών που διασώθηκαν ανοιχτά της Λαμπεντούζα, στην Ιταλία, μέσω Βόρειας Αφρικής (Λιβύης) είναι ο δράστης της επίθεσης. 

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, μεταξύ των θυμάτων είναι μια 70χρονη γυναίκα, της οποίας ο δράστης της έκοψε το λαιμό μέσα στην εκκλησία.

Ένας άνδρας, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου μέσα στην εκκλησία, ήταν ο νεωκόρος της.

Το τρίτο θύμα, μια γυναίκα γύρω στα 40, μαχαιρώθηκε μέσα στην εκκλησία, αλλά κατάφερε να διαφύγει και να καταφύγει σε ένα γειτονικό μπαρ, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.

Σύμφωνα με μια πηγή της αστυνομίας, υπάρχουν έξι τραυματίες, αλλά ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός.

Η Γαλλία αύξησε σήμερα το επίπεδο συναγερμού στα εδάφη της στο ανώτατο επίπεδο, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος δήλωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη.

Οι καμπάνες σε ολόκληρη τη Γαλλία θα ηχήσουν πένθιμα στις 15:00 τοπική ώρα στη μνήμη των θυμάτων.

Απομακρύνεται το σενάριο μιας ισλαμιστικής επίθεσης στην Αβινιόν

Ένας Αφγανός με παραδοσιακή ενδυμασία, οπλισμένος με ένα μαχαίρι, συνελήφθη σήμερα στη Λιόν, στη κεντροανατολική Γαλλία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Ο άνδρας θα πέρναγε στη δράση, συμπλήρωσε η πηγή, χαρακτηρίζοντας «σοβαρό» το περιστατικό, το οποίο συνέβη λίγο μετά την επίθεση με μαχαίρι, που στοίχισε τη ζωή σε 3 ανθρώπους σήμερα το πρωί στη βασιλική Νοτρ Νταμ της Νίκαιας (νοτιοανατολική Γαλλία).

Ο άνθρωπος που προσήχθη «είχε μαζί του ένα μαχαίρι 30 εκατοστών και φαινόταν έτοιμος να αναλάβει δράση», είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιερ Ολιβέρ, ο δήμαρχος του δεύτερου διαμερίσματος της Λιόν.

Ηλικίας 26 ετών και αφγανικής υπηκοότητας, ο άνδρας περιφερόταν στην οδό Βικτόρ Ουγκό κρατώντας ένα μαχαίρι, όταν συνελήφθη, συμπλήρωσε η εισαγγελία της Λιόν.

Ο ύποπτος, ήδη «γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών», σύμφωνα με μια άλλη πηγή με γνώση της έρευνας, τέθηκε υπό κράτηση για «παράνομη οπλοφορία και απειλές με μαχαίρι», διευκρίνισε η εισαγγελία.

Αναμένεται να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση, είπε επίσης μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Την έρευνα έχει αναλάβει η δικαστική αστυνομία της Λιόν, διευκρίνισε η εισαγγελία, επιβεβαιώνοντας πως «σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες σχετικά με τα κίνητρά του, την προσωπικότητά του και το προφίλ του» υπόπτου.

Ένας άνδρας ηλικίας 33 ετών, που απειλούσε περαστικούς στον δρόμο στην Αβινιόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία, με ένα περίστροφο, έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά σήμερα το πρωί, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές, που αποκλείουν το σενάριο μιας ισλαμιστικής επίθεσης.

«Απομακρύνεται το σενάριο μιας ισλαμιστικής επίθεσης. Ο άνδρας βρισκόταν υπό την παρακολούθηση ψυχιάτρου και μίλαγε ακατάληπτα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εισαγγελία της Αβινιόν.

Η αστυνομία επενέβη λίγο μετά τις 10.00, αφότου την ειδοποίησε ένας περαστικός, ο οποίος ενημέρωσε πως ένας άνδρας οπλισμένος με ένα πιστόλι απειλούσε άλλους ανθρώπους.

«Ο άνδρας όρμηξε εναντίον τους κρατώντας το όπλο του και οι δυνάμεις επιβολής του νόμου τον σκότωσαν», εξήγησε ένας εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της Αβινιόν.

«Δεν υπάρχει κανένας τραυματίας», συνέχισε η ίδια πηγή.

Την έρευνα έχει αναλάβει η δικαστική αστυνομία.

Το περιστατικό σημειώθηκε, την ώρα που το επίπεδο ασφαλείας αυξήθηκε στη χώρα μετά την επίθεση σήμερα το πρωί εναντίον μιας εκκλησίας στη Νίκαια, με 3 νεκρούς.

Σαουδική Αραβία: Επίθεση σε φρουρό στο γαλλικό προξενείο της Τζέντα

Εκτός γαλλικών συνόρων, στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ένας άνδρας συνελήφθη αφού επιτέθηκε «με αιχμηρό αντικείμενο» σε φρουρό του προξενείου της Γαλλίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Saudi TV.

“Ο δράστης συνελήφθη αμέσως από τις σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας μετά την επίθεση. Ο φρουρός διακομίστηκε στο νοσοκομείο και η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο. Καλούμε τους συμπατριώτες μας στη Σαουδική Αραβία να βρίσκονται σε μέγιστη επαγρύπνηση”, ανέφερε η γαλλική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

Μέγιστη αλληλεγγύη

Την επίθεση στη Νίκαια καταδίκασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας την αλληλεγγύη της Ευρώπης στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε: «Καταδικάζω τη φρικτή και βάναυση επίθεση που έλαβε χώρα στη Νίκαια και είμαι ολόψυχα με τη Γαλλία. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα αυτής της φρικιαστικής πράξης. Ολόκληρη η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα προς τη Γαλλία. Παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στη βαρβαρότητα και τον φανατισμό».

Αλληλεγγύη στο Παρίσι από τον Άνγκελα Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της χώρας της προς τη Γαλλία.

Η Μέρκελ χαρακτήρισε “βάρβαρη” την επίθεση.

“Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένη από τους βάρβαρους φόνους στην εκκλησία στη Νίκαια. Η σκέψη μου είναι με τους συγγενείς των δολοφονηθέντων και των τραυματιών. Η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή”, δήλωσε η Μέρκελ στο Twitter δια του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σαρλ Μισέλ: Όλη η Ευρώπη είναι μαζί σας

Τη συμπαράσταση της ΕΕ στη Γαλλία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε στο twitter: «Όλη η αλληλεγγύη μου (είναι) με τη Γαλλία και τους Γάλλους. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα της φρικτής επίθεσης στη Νίκαια και τους οικείους τους. Όλη η Ευρώπη είναι μαζί σας».

Η Τουρκία «καταδικάζει έντονα την άγρια επίθεση»

Η Τουρκία καταδίκασε σήμερα “έντονα” την “άγρια” επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια της νοτιοανατολικής Γαλλίας από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι μέσα σε εκκλησία, βάζοντας στην άκρη την αντιπαράθεσή της με το Παρίσι για να του εκφράσει “την αλληλεγγύη της”.

“Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας (…) και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Καταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την ειδεχθή επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, με ανάρτηση στο twitter.

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την ειδεχθή επίθεση στη Νίκαια. Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας. Είμαστε ενωμένοι ενάντια στη βία και το μίσος» αναφέρεται στο σχόλιο.

Καταδίκη από Κρεμλίνο, Ιταλία και καθολική Εκκλησία

Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δολοφονίες δι’ αποκεφαλισμού στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι ανεπίτρεπτο να δολοφονούνται άνθρωποι, αλλά είναι και λάθος να προσβάλλει κάποιος τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών.

Το Κρεμλίνο προέβη στην ανακοίνωση αυτή μετά την επίθεση ενός άνδρα με μαχαίρι σήμερα στο πρωί μέσα σε εκκλησία στη Νίκαια της Γαλλίας, ο οποίος φωνάζοντας “Αλλάχου Άκμπαρ” σκότωσε τρεις ανθρώπους, εκ των οποίων μια γυναίκα της οποίας έκοψε τον λαιμό.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε από την πλευρά του καταδίκασε “την άθλια επίθεση” που σημειώθηκε το πρωί στη Νίκαια.

“Η άθλια επίθεση…δεν θα κλονίσει το κοινό μέτωπο υπεράσπισης των αξιών της ελευθερίας και της ειρήνης. Οι πεποιθήσεις μας είναι ισχυρότερες από τον φανατισμό, το μίσος και την τρομοκρατία”, έγραψε ο Κόντε στο Twitter.

Η Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας καταδίκασε την “αποτρόπαιη επίθεση” και τόνισε: “Οι Χριστιανοί δεν θα πρέπει να στοχοποιούνται και να σφαγιάζονται”.

Καταδικάζουν και οι Μουσουλμάνοι της Γαλλίας

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης “καταδίκασε δριμύτατα την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην Βασιλική της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια”.

“Ως ένδειξη πένθους και αλληλεγγύης προς τα θύματα και τις οικογένειές τους καλώ όλους τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να ματαιώσουν όλους τους εορτασμούς για το Mawlid (τους εορτασμούς για τη γέννηση του Προφήτη Μωάμεθ)”, που ήταν προγραμματισμένοι για σήμερα, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μοχάμεντ Μουσάουι.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:40