search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:30
MENU CLOSE

Σε διάταξη μάχης ο ΣΥΡΙΖΑ για πανδημία με αιχμή το ΕΣΥ και τα μέσα μεταφοράς

30.10.2020 07:25
Σε διάταξη μάχης ο ΣΥΡΙΖΑ για πανδημία με αιχμή το ΕΣΥ και τα μέσα μεταφοράς - Media

 

Αυξάνει τις αντιπολιτευτικές στροφές ο ΣΥΡΙΖΑ στο μέτωπο της πανδημίας μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που προκαλεί ανησυχία, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την ψήφισή του, η Κουμουνδούρου κρατά ψηλά και το θέμα του πτωχευτικού νόμου.

Δεδομένου ότι από τις αρχές του φθινοπώρου η αξιωματική αντιπολίτευση έχει διακηρύξει το «τέλος ανοχής» που επέδειξε στην πρώτη φάση, τον περασμένο Μάρτιο, πλέον εντείνει την πίεση προς της κυβέρνηση ώστε να «σπάσει» την τακτική ενοχοποίησης της κοινωνίας μέσω της επίκλησης της «ατομικής ευθύνης» και να αναδείξει τις ευθύνες της ως προς την λήψη μέτρων στήριξης της δημόσιας υγείας και της οικονομίας. Έτσι σηκώνει τους τόνους με αιχμή τις ΜΕΘ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα στο υγειονομικό σκέλος αλλά και την αύξηση του στόλου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ως προς τα μέτρα πρόληψης της διάδοσης. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει επιτακτικά το ερώτημα γιατί δεν αξιοποιούνται πόροι του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και σχετική ερώτηση του τομεάρχη Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση συζητείται σήμερα στη Βουλή.

Σε χθεσινή σύσκεψη του «πρωινού καφέ» υπό τον Αλέξη Τσίπρα, έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης και με βάση τα δεδομένα αποφασίστηκε να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε με ανησυχία ο τριπλασιασμός των θανάτων από τον Αύγουστο και μετά, η οριακή κατάσταση στις ΜΕΘ με πάνω από 100 διασωληνωμένους και η ενδεχόμενη αδυναμία του ΕΣΥ για άλλα περιστατικά πλην κορωνοϊού, αλλά και η αποτυχία πρόληψης κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας – σχετική αναφορά έκανε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καλπάκης με αφορμή το γηροκομείο Κωστοπούλειος Στέγη στις Σέρρες όπου εντοπίστηκαν 50 κρούσματα, και λόγω έλλειψης νοσοκομειακών κλινών, ο 1ος όροφος του ιδρύματος μετατράπηκε σε μονάδα Covid19.

Επισημάνθηκε επίσης η κυβερνητική άρνηση να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις της επιστημονικής Επιτροπής, κάτι που για τα στελέχη της Κουμουνδούρου αποτελεί ένδειξη ότι όλον αυτόν τον καιρό  λαμβάνονται αποφάσεις με πολιτικά κριτήρια και όχι αυστηρώς υγειονομικά, και ότι αγνοούνται οι εισηγήσεις των ειδικών.

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να επισημαίνει ότι επί 8 μήνες η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, και να ζητά, έστω και τώρα, άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ με επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, μαζική συνταγογράφηση των τεστ, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και ουσιαστική εμπλοκή της πρωτοβάθμιας υγείας.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε χθες το απόγευμα σύσκεψη με τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ και επιδημιολόγους – λοιμωξιολόγους που σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαίωσαν και με στοιχεία την αρνητική εξέλιξη της κατάστασης.

Χθες, ιδιαίτερα σηκώθηκε το θέμα των λεωφορείων και της μαζικής μετακίνησης των πολιτών. Ο τομεάρχης υποδομών Νίκος Παππάς επισκέφθηκε τα αμαξοστάσια του ΟΣΥ σε Νέα Φιλαδέλφεια και Ρουφ απ’ όπου καταλόγισε εγκληματικές ευθύνες στην κυβέρνηση και το υπουργείο, καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες του υπάρχουν 270 οχήματα που μπορούν να βγουν στο δρόμο ύστερα από μικρές επιδιορθώσεις κι εφόσον βρεθούν οδηγοί. Σύμφωνα με τον ίδιο πολλοί οδηγοί και μηχανικοί βρίσκονται αποσπασμένοι σε πολιτικά, βουλευτικά και υπουργικά γραφεία κι επομένως θα πρέπει να αρθούν οι αποσπάσεις αυτές, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνουν νέες προσλήψεις άμεσα και με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Παράλληλα, κάλεσε να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ για 750 νέα λεωφορεία, «τον οποίο ακύρωσε χωρίς κανένα λογικό λόγο ο κ. Καραμανλής».

Επιπλέον σχετική ερώτηση κατέθεσαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Πάνου Σκουρλέτη την οποία συνυπέγραψε η γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη. Στην ερώτηση γίνεται λόγος για την ανάγκη πύκνωσης των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς που σύμφωνα και με τις επισημάνσεις των ειδικών αποτελούν εστίες διασποράς του ιού στην κοινότητα. Ζητούν ενίσχυση του στόλου των οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με όρους διαφάνειας και με γνώμονα όχι απλώς την αναβάθμιση των υπηρεσιών αλλά και την προστασία της δημόσιας Υγείας (για παράδειγμα όχι σε λεωφορεία χωρίς ανοιγόμενα παράθυρα. Επίσης, στο πλαίσιο του αιτήματος για ασφαλείς μαζικές μετακινήσεις, υιοθετείται η πρόταση της καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνάς Λινού για χορήγηση κουπονιού μετακινήσεων με ταξί για εργαζόμενους και ομάδες υψηλού κινδύνου.

Να ανασταλεί η εφαρμογή του πτωχευτικού εν μέσω πανδημίας

Στην χθεσινή συζήτηση του πρωινού καφέ τέθηκε και το ζήτημα του πτωχευτικού νόμου που ψηφίστηκε τη Δευτέρα μετά την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά Σταικούρα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απαοφασίστηκε το επόμενο διάστημα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε συνεργασία με τις νομαρχιακές επιτροπές σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν σε σειρά επαφών με κοινωνικούς φορείς (εμπορικούς και δικηγορικούς συλλόγους, επιμελητήρια κτλ), όσους δηλαδή έχουν ήδη αντιδράσει και πριν την ψήφιση με στόχο να συνεχιστεί η διαδικασία διαλόγου και ενημέρωσης της κοινωνίας των πολιτών για τις καταστροφικές συνέπειες του νέου νόμου. Μάλιστα, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή κατέδειξε ότι ούτε στο εσωτερικό της ΝΔ μπορούν να υπερασπιστούν το νόμο, καθώς οι βουλευτές στις τοποθετήσεις τους απέφευγαν να τον στηρίξουν, αντιθέτως κατέφευγαν σε επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ με βάση το «ραβασάκι» που τους είχε μοιραστεί, γεμάτο αναληθή στοιχεία όπως λένε από την Κουμουνδούρου.

Απώτερη επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναστολή του νόμου εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης και πανδημίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:29