search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:02
MENU CLOSE

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον ισχυρό σεισμό της Σάμου – Θα υπάρξει σεισμική ακολουθία για ένα 48ωρο μέχρι και 6,2R

30.10.2020 12:38
Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον ισχυρό σεισμό της Σάμου - Θα υπάρξει σεισμική ακολουθία για ένα 48ωρο μέχρι και 6,2R - Media

 

Eκτιμήσεις για τον σεισμο που σημειώθηκε βόρεια της Σάμου, το μεσημέρι της Παρασκευής, κάνουν οι σεισμολόγοι. 

Την πρώτη του εκτίμηση για τον σεισμό βόρεια της Σάμου, έκανε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. 

Πρόσθεσε πως υπήρξε και προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι. Είπε επίσης πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας επιλέον πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι μετά από συνεννόηση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ζητήθηκε να αποφεύγονται οι παράκτιες περιοχές.

«Θεωρούμε ότι ο κίνδυνος για τσουνάμι πέρασε, καθώς σε αυτή την περίπτωση το τσουνάμι έχει μόνο μερικά λεπτά άφιξης» συμπλήρωσε.

Ανέφερε δε ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και ο σεισμός έχει κάνει ορισμένες ζημιές, βάσει των πληροφοριών, στο Καρλόβασι και στο Βαθύ, αλλά και στον τουρκικό χώρο.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, «είναι εξαιρετικό πρόωρο να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός. Μάλλον είναι ο κύριος σεισμός. Εξαιρετικά μειωμένες να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό τις επόμενες ώρες».

Παπαζάχος: Θα υπάρξει σεισμική ακολουθία το επόμενο 48ωρο

«Είναι ένας πολύ μεγάλος σεισμός στη Σάμο 6,8, ή 6,9 ρίχτερ. Είναι μια γνωστή περιοχή με μεγάλα ρήγματα, θα έχει μεγάλη σεισμική ακολουθία».

Αυτήν την εκτίμηση έκανε από πλευράς του, λίγο μετά τον μεγάλο σεισμό στην Σάμο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος.

Παράλληλα τόνισε ότι θα ακολουθήσουν πολύ μετασεισμοί και μάλιστα κάποιοι θα είναι πολύ ισχυροί ακόμα και της τάξεως των 6 Ρίχτερ.

Τσελέντης: Μετασεισμοί μέχρι και 6,2R

Για αρκετούς μετασεισμούς από τον σφοδρότατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο και τα Μικρασιατικά παράλια προειδοποιούν οι σεισμολόγοι και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε «καταπονημένα» κτίρια. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,6 Ρίχτερ. 

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Σκορδίλης: Είναι ακόμη νωρίς να πούμε το οτιδήποτε

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, αναφορικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη 1:51 το μεσημέρι ανοιχτά της Σάμου.

Ο κ.Σκορδίλης, ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, απάντησε πως «δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό». Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.

Όπως ειπώθηκε από τον κ.Σκορδίλη, «η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30χλμ νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ».

Χουλιάρας:  Θα ακολουθήσουν έντονοι μετασεισμοί

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook προειδοποιεί για έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

“Στις 13:51 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Σφοδρότατη σεισμική δόνηση με μέγεθος 6.7 στην κλίμακα Richter. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 19 Χλμ. Β της Σάμου. Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια στο νησί” αναφέρει.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:02