search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:13
MENU CLOSE

Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό

30.10.2020 12:47
Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό - Media

 

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 780 τραυματίστηκαν στη Σμύρνη από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 βαθμών που συγκλόνισε το Αιγαίο σήμερα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν κτίρια και παλιρροϊκά κύματα να πλήξουν τις παράκτιες περιοχές. 

Τουλάχιστον 144 μετασεισμοί, εκ των οποίων 21 άνω των 4 βαθμών, καταγράφηκαν μετά τον σεισμό, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«1.227 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης επιχειρούν στην περιοχή», ανέφερε ο Κουρούμ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως 8 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ άλλοι 5 υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε περίπου 17 κτίρια που είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές στη Σμύρνη.

Πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα και 200 διασώστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, σύμφωνα με την AFAD. Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος με 48 μέλη της και 16 οχήματα.

Προς το παρόν έχουν διασωθεί 70 άνθρωποι από τα ερείπια των κτιρίων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης Γιαβούζ Σελίμ Κοσγκέρ.

Το κέντρο της πόλης δεν έχει υποστεί ζημιές και οι καταρρεύσεις των κτηρίων έχουν γίνει στα νότια προάστια, στις περιοχές Μπαϊρακλή και Μπορνόβα. Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο twitter φαίνονται οι καταρρεύσεις κτηρίων ενώ σε εξέλιξη είναι επιχειρήσεις διάσωσης. Επίσης, η πόλη κατά τη διάρκεια του σεισμού σκεπάστηκε από μεγάλα σύννεφα σκόνης. Σοκ προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από την Τουρκία. 

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ανάρτηση στο twitter λέγοντας ότι «με όλα τα μέσα του κράτους μας είμαστε δίπλα στους πολίτες που έχουν πληγεί από το σεισμό. Αναλάβαμε δράση για να ξεκινήσουμε την απαραίτητη εργασία στην περιοχή με όλες τις σχετικές υπηρεσίες και τους υπουργούς».

Ο Ίλκε Τσίντε, φοιτητής Ιατρικής ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή Γκιουζελμπαχτσέ της Σμύρνης όταν σημειώθηκε ο σεισμός είπε πως η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε μετά τον σεισμό.

Ο Ισμαήλ Γετισκίν, δήμαρχος του Σεβεριχισάρ της Σμύρνης δήλωσε πως η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε ως αποτέλεσμα του σεισμού. «Φαίνεται ότι υπήρξε ένα μικρό τσουνάμι», δήλωσε στο δίκτυο NTV.

Στον Μπουρνόβα, οι διασώστες, με τη συνδρομή κατοίκων και αστυνομικών, προσπαθούσαν να ανοίξουν ένα πέρασμα ανάμεσα στα ερείπια μιας επταώροφης πολυκατοικίας χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονα, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση TRT.

Μια ανθρώπινη αλυσίδα προσπαθούσε να απομακρύνει τα ερείπια περνώντας από τον έναν στον άλλον δοκούς και τούβλα, σύμφωνα με τα πλάνα αυτά.

Μια νεαρή γυναίκα απεγκλωβίστηκε από τα ερείπια ενός κτιρίου που είχε καταρρεύσει, σύμφωνα με το CNN-Turk. Άλλοι δύο άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια ενός άλλου επταώροφου κτιρίου, σύμφωνα με την TRT.

Οι αρχές της Σμύρνης αναφέρουν πως έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 30 κτίρια και πολυκατοικίες, ενώ δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τους εγκλωβισμένους.

Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, το επίκεντρο θεωρείται ότι είναι σε μικρή απόσταση από τη Σμύρνη σε μια περιοχή που ονομάζεται Σεφερί Χισάρ.

Στα βίντεο που ακολουθούν, βλέπετε τις συγκλονιστικές στιγμές της κατάρρευσης κτηρίων.

Σύμφωνα με τις τοπικές αναφορές, επηρεάστηκαν κυρίως κτήρια στις γειτονιές Μπορνόβα και Μπαϊρακλί.

Οι εικόνες από τη Σμύρνη, που δείχνουν πολυκατοικίες που έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινοι πύργοι και τον τρόμο των κατοίκων, μαρτυρούν πως βρίσκεται σ΄ εξέλιξη μια τραγωδία.

Βίντεο που κυκλοφόρησε δείχνει ένα μικρό τσουνάμι στη Σμύρνη με το νερό να παρασύρει διάφορα αντικείμενα.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης, που ανέπτυξε το παγκόσμιο μοντέλο προσομοίωσης για τσουνάμι, μιλώντας στο protothema.gr, έκανε λόγο για ένα τσουνάμι μικρής ισχύος.

«Αυτό που είδαμε ήταν ένα τσουνάμι αντίστοιχο με αυτό που είχε χτυπησει την Κω και αυτό που σκεφτόμαστε είναι αν μετά τον σεισμό δημιουργήθηκε αυτό που λέμε υποθαλάσσια κατολίσθηση».

Στην ερώτηση τι μπορεί να συμβεί αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, ο κύριος Συνολάκης είπε ότι υπάρχει μια πιθανότητα για δεύτερο τσουνάμι. «Είναι μικρή η πιθανότητα, αλλά αν έχουμε υποθαλάσσια κατολίσθηση, το δεύτερο τσουνάμι θα έχει μεγαλύτερη ένταση από το πρώτο και αυτό που σας λέω είναι σίγουρο».

Ο ίδιος θεωρεί ότι ασφαλή συμπεράσματα μπορούν να βγουν μόνο μετά την εξέταση παλλιροιογράφων, εάν υπάρχουν εγκατεστημένοι στην Σάμο η σε κάποιο άλλο νησί, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Τηλεπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες που δέιχνουν ότι υπήρξαν καταρρεύσεις κτηρίων στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:12