search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:47
MENU CLOSE

Σεισμός στη Σάμο: Μεγάλες ζημιές στο νησί – Πληροφορίες για τέσσερις τραυματίες (Photos | Videos)

30.10.2020 13:02
Σεισμός στη Σάμο: Μεγάλες ζημιές στο νησί – Πληροφορίες για τέσσερις τραυματίες (Photos | Videos) - Media

 

Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν στο νησί της Σάμου μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον 4 τραυματίες με ορθοπεδικά προβλήματα.

Οι αρχές απομακρύνουν τον κόσμο από το λιμάνι της Σάμου. Μήνυμα έστειλε στους κατοίκους του νησιού μέσω του 112 η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας με προειδοποίηση για τσουνάμι. Επίσης, οι ειδικοί ζητούν από τους κατοίκους να μην είναι κοντά σε κτίρια ιδιαίτερα παλιά για να μην υπάρξουν τραυματισμοί από καταρρεύσεις.

Οι ζημιές

Εκτεταμένες ζημιές έχουν υποστεί κτήρια και υποδομές στη Σάμο. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ανατολικής Σάμου Μιχάλης Μησό υπάρχουν ήδη αναφορές για καταρρεύσεις κτηρίων, ενώ τα πρώτα λεπτά μετά από τον σεισμό παρατηρήθηκε έντονος κυματισμός κοντά στα παράλια.

Κάτοικοι της Σάμου δήλωσαν στο Open TV ότι υπάρχουν υλικές ζημιές, σε διάφορα σημεία υπάρχουν κομμένοι δρόμοι, ενώ συνεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής σπεύδουν όπου έχει ζητηθεί η συνδρομή τους.

Στο Καρλόβασι, κατέρρευσε τμήμα της Παναγίας Θεοτόκου.

Ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος δήλωσε στο newsit.gr: «Προσπαθούμε να οργανώσουμε όσο μπορούμε την κατάσταση με τις υπηρεσίες. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων. Είναι κρίσιμες οι επόμενες ώρες».

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Λυμπέρης, δήμαρχος δυτικής Σάμου είπε: «Έχουμε ένα πολύ δυνατό σεισμό όπως μάθαμε 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ εδώ κοντά μας. Στο κέντρο που βρίσκομαι ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους και ευτυχώς είναι ήρεμος. Προσπαθούμε να είμαστε κοντά στον κόσμο. Είμαστε όλοι στην πλατεία και όχι μέσα στα κτίρια. Πιστεύω πως σε λίγο θα έχουμε μια αποτίμηση από την αστυνομία και τις υπηρεσίες για τυχόν ζημιές. Πάντως εδώ που βρίσκομαι τα κτίρια φαίνεται να έχουν αντέξει. Ψυχραιμία γιατί η διάρκεια του σεισμού ήταν μεγάλη και θέλει προσοχή γιατί θα έχουμε και μετασεισμούς».

Κάτοικος της Σάμου μιλώντας πριν από λίγο στο MEGA δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες για καταστροφές σε σπίτια.

Μίνι τσουνάμι στο νησί

Ο σεισμός ο οποίος είχε μεγάλη διάρκεια και μικρό εστιακό βάθος προκάλεσε και παλιρροϊκό κύμα με αποτέλεσμα η θάλασσα να βγει στην στεριά.

Το πρώτο μήνυμα του 112 απευθύνεται στους κατοίκους όλων των νησιών που ορίζονται από το τρίγωνο Ικαρία – Κω – Χίο, με τη σύσταση να απομακρυνθούν από τις ακτές για να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση τσουνάμι αλλά και από τα κτίρια για τον κίνδυνο μεγάλων μετασεισμών.

Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται αποκλειστικά στους κατοίκους της Σάμου τους οποίους επίσης καλεί να απομακρυνθούν από τα κτίρια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία εξωτερικά.

Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι. Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

Ο πολύ ισχυρός σεισμός με επίκεντρο βορειοδυτικά της Σάμου που εκδηλώθηκε σήμερα συγκλόνισε και τα τουρκικά παράλια της Μικράς Ασίας, ενώ εκδηλώθηκε και τσουνάμι.

Σκορδίλης: Πιθανότατα ο κύριος σεισμός – Η περιοχή έχει δώσει ισχυρά γεγονότα στο παρελθόν

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης, αναφορικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το μεσημέρι ανοιχτά της Σάμου.

Ο κ.Σκορδίλης, ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, απάντησε πως «δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό». Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.

Όπως ειπώθηκε από τον κ.Σκορδίλη, «η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30χλμ νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43