search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:25
MENU CLOSE

Αλβανία: Θα χάσει το ευρωπαϊκό τρένο αν συνεχίσει έτσι

30.10.2020 13:44
alvania.jpg

 

Πριν από περίπου δέκα μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτιζε τη συμφωνία της Ελλάδας και της Αλβανίας για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη διαφορά των δύο χωρών σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Μία εικόνα που είδαν με καλό μάτι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και γενικότερα η Δύση. Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Μαρτίου, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έδωσαν την πολιτική τους συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με την Αλβανία. Η Αλβανία είναι πλέον υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και με τη βούλα. 

Λίγους μήνες μετά (Στις 29 Οκτωβρίου) στο κέντρο των Τιράνων, στο Πολυτεχνείο, έγινε προβολή της Τουρκικής Σημαίας και της Αλβανικής μαζί για τον εορτασμό των 97 χρόνων εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας στην Τουρκία.  Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αυτό έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πρεσβείας στα Τίρανα. Αυτή η χειρονομία όμως αποκτά μεγάλη σημασία τη στιγμή των μεγάλων εντάσεων της Τουρκίας με την Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς το Παρίσι ήταν φανερά με το μέρος της Ελλάδας στην ένταση με την Τουρκία. 

Η Αλβανία επιλέγει σε αυτό το τεταμένο κλίμα και πάνω στην σκληρή πραγματικότητα των διεθνών σχέσεων να είναι η μόνη χώρα που στηρίζει την Τουρκία του Ερντογάν, τη στιγμή μάλιστα που κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται. Η Αλβανία περιμένοντας το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε μία πράξη που μπορεί να χαρακτηριστεί από ακατανόητη έως και «πολιτικό αυτογκόλ». 

Η διεθνής διπλωματία, σαφώς και γνωρίζει τις σχέσεις Αλβανίας – Τουρκίας και δεν περιμένει να τις μάθει από ένα πανηγυράκι στο κέντρο των Τιράνων. Σίγουρα η ΕΕ δεν βλέπει με καλό μάτι αυτές τις κινήσεις, καθώς την ίδια ώρα ο Ερντογάν έχει ανοίξει μεγάλο μέτωπο με την Γαλλία και πλην Γερμανίας όλοι βρίσκονται στο πλευρό του Μακρόν. Και πώς να μην βρίσκονται δηλαδή, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος τους αποκαλεί «φασίστες» και «ναζιστές». 

Κάθε φορά που ο Πρωθυπουργός Ράμα θα κάνει ένα βήμα προς την Τουρκία, θα γίνονται δέκα βήματα πίσω για την ευρωπαϊκή ένταξη. Οι πολίτες της Αλβανίας – σε όλες τις έρευνες που έχουν γίνει – τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν μεγάλες θυσίες. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά με Προοδευτικό πρόσημο σε ορισμένους βασικούς τομείς, όπως η δικαστική μεταρρύθμιση, η καταπολέμηση της διαφθοράς και το οργανωμένο έγκλημα. Ένας μαραθώνιος σκληρής δουλειάς. 

Οφείλει η κυβέρνηση Ράμα να έχει στραμμένο το βλέμμα προς την Ευρώπη και να μην γίνεται ουρά άλλων συμφερόντων, τελείως μακριά από το κλίμα που επικρατεί. Οφείλει όμως από την άλλη και η Ευρώπη να κάνει φανερή την παρουσία της στη χώρα, να σηκώσει τα μανίκια και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αλλά και σκληρή δουλειά, την οποία έχει ανάγκη κυρίως ο αλβανικός λαός. 

Αν η Αλβανία δεν δείξει αποφασισμένη για γενναίες αλλαγές και ξερίζωμα αντιλήψεων και συνηθειών με τις οποίες παλεύει δεκαετίες, τότε κινδυνεύει να χάσει το ευρωπαϊκό τρένο. Και αυτό θα είναι καταστροφικό για την πορεία της χώρας.  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:20