search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:09
MENU CLOSE

Σήμερα το «Μπλε Φεγγάρι»: Τί είναι και γιατί το ονομάζουν «θλιμμένο»

31.10.2020 12:11
Σήμερα το «Μπλε Φεγγάρι»: Τί είναι και γιατί το ονομάζουν «θλιμμένο» - Media

Η πρώτη πανσέληνος του Οκτωβρίου, είχε συμβεί στις αρχές του μήνα.

Τελευταία φορά που είχαμε δύο πανσελήνους μέσα στον ίδιο μήνα ήταν τον Μάρτιο του 2018, ενώ η επόμενη φορά που θα έχουμε αυτό το φαινόμενο, θα είναι τον Αύγουστο του 2023.

Το φαινόμενο της διπλής πανσελήνου στον ίδιο μήνα συμβαίνει δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε 2,7 χρόνια. Σύμφωνα με τη NASA, η πανσέληνος θα εμφανιστεί στις 15:49 ώρα Ελλάδας.  Κατά τη δεύτερη πανσέληνο του Οκτωβρίου, το φεγγάρι θα βρίσκεται στο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του από τη Γη (σεληνιακό απόγειο), σε απόσταση περίπου 406.400 χιλιομέτρων (η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.500 χιλιόμετρα). Πρόκειται συνεπώς για μια “μικρο-Σελήνη”, το αντίθετο της “υπερ-Σελήνης”, όταν το φεγγάρι έχει πλησιάσει τη Γη πολύ (περίγειο).

Το σπάνιο «Μπλε Φεγγάρι»

Για όσους λαούς γιορτάζουν το Haloween στις 31 Οκτωβρίου, η διπλή πανσέληνος, που στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1940 αποκαλείται “θλιμμένο ή μπλε φεγγάρι” (“blue moon”), έχει μια πρόσθετη ιδιαιτερότητα. Να σημειωθεί ότι υπάρχει έκφραση “once in a blue moon” για πράγματα που συμβαίνουν σπάνια. Ωστόσο, υπάρχει και μια πολύ κυριολεκτική σημασία καθώς ένα φεγγάρι μπορεί πράγματι να έχει χρώμα μπλε, εξαιτίας γήινων ατμοσφαιρικών διαταραχών. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι (όχι απαραίτητα πανσέληνος) φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή γαλαζωπό εξαιτίας της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στη γήινη ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950 και, αξιοσημείωτα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, που είχε ως επακόλουθο να εμφανίζεται το φεγγάρι μπλε για μια περίοδο δύο ετών.

Να σημειωθεί πως, σε περίπτωση που λόγω καιρού, η σελήνη δεν είναι ευδιάκριτη, το φαινόμενο θα παρακολουθούν αστρονόμοι και θα μεταδίδεται και διαδικτυακά. Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την Μπλε Πανσέληνο της Ρώμης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:09