search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:21
MENU CLOSE

Στη Σάμο ο Κ. Μητσοτάκης – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί μετά τον σεισμό(Photos)

31.10.2020 13:19
Στη Σάμο ο Κ. Μητσοτάκης - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί μετά τον σεισμό(Photos) - Media

 

Την οδύνη του για την απώλεια των δύο παιδιών που έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε τη Σάμο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο νησί.

«Όλη η Ελλάδα σήμερα θρηνεί αυτό το τραγικό γεγονός και η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες τους. Ο Θεός να τους δίνει δύναμη, να ξεπεράσουν αυτόν τον αφόρητο πόνο», τόνισε σε δηλώσεις τοτ στο Βαθύ, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης ενώ προσέθεσε ότι βρίσκεται σήμερα εδώ, 24 ώρες μετά τον μεγάλο σεισμό για να έχει μια προσωπική άποψη για την έκταση των ζημιών. «Όπως γνωρίζετε από την πρώτη στιγμή έχει έρθει στη Σάμο, κυβερνητικό κλιμάκιο, το οποίο καταγράφει τις ζημιές σε επίπεδο νοικοκυριών, σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε επίπεδο δημόσιων υποδομών. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν γίνει σημαντικές ζημιές, λαμβάνοντας όμως υπόψη το μέγεθος του σεισμού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, σίγουρα τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα», υπογράμμισε ενώ ανέφερε ότι χρέος της Πολιτείας, είναι να σταθεί δίπλα στο νησί, να εκταμιευθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι σχετικές αποζημιώσεις ώστε η Σάμος να ξαναβρεί το συντομότερο δυνατόν τους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Στη Σάμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Media

«Δυστυχώς μέσα από μια σειρά από φυσικές καταστροφές, με πιο πρόσφατη αυτή της μεγάλης θεομηνίας που χτύπησε τη Θεσσαλία, ο κρατικός μηχανισμός έχει αποκτήσει πια μία μεγαλύτερη εμπειρία ώστε να μπορεί να καταγράφει ζημιές και να εκταμιεύει ποσά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Αυτό θα γίνει και τώρα στη Σάμο», σημείωσε ενώ ευχαρίστησε όσους και όσες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους διασώστες, την πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, την ΕΜΑΚ, οι οποίοι, όπως είπε ο πρωθυπουργός «πάντα κινητοποιούνται όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το 112 λειτούργησε, όπως είπε, με μεγάλη ταχύτητα στέλνοντας σε λιγότερο από δέκα λεπτά ένα προειδοποιητικό μήνυμα για το ενδεχόμενο -το οποίο δεν ήταν ενδεχόμενο τελικά ήταν πραγματικότητα- εμφάνισης τσουνάμι, κάτι το οποίο συνέβη και εδώ στην Σάμο. «Μάλιστα έχουμε και ζημιές σε μια σειρά από επιχειρήσεις, από το κύμα αυτό ευτυχώς όμως καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής», τόνισε.

«Είμαστε μία σεισμογενής χώρα δεν είναι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός αυτός ο οποίος έγινε στην Ελλάδα, αυτό το ξέρουμε, και οφείλουμε σε επίπεδο πολιτικής προστασίας να έχουμε στη διάθεσή μας όλα εκείνα τα μέσα για να μπορούμε εκεί που υπάρχει η δυνατότητα, και στην περίπτωση του τσουνάμι υπάρχει, να ειδοποιούμε τους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας, χρειάζεται όμως και μία μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών για το πώς πρέπει να αντιδρούν σε αυτές τις περιπτώσεις», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας σημείωσε: «Δύο νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους επειδή κατέρρευσε ένας τοίχος από ένα ακατοίκητο κτίσμα, ο οποίος μπορεί να έπεφτε και σε ένα σεισμό πολύ μικρότερο από αυτόν. Νομίζω ότι έχουμε ένα χρέος ως Πολιτεία και ως τοπική αυτοδιοίκηση να ξαναδούμε αυτό το πρόβλημα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας επισημαίνεται πάρα πολύ συχνά από ειδικούς, ξέρουμε ότι τα καινούρια κτίσματα που φτιάχνονται αντέχουν στους σεισμούς και πολύ μεγαλύτερους από αυτόν που βιώσαμε χθες, αυτό όμως δεν ισχύει για παλιά ακατοίκητα κτίρια τα οποία ενέχουν έναν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Είναι και αυτό ένα πρόβλημα από το παρελθόν που κληρονομούμε, θα σκύψουμε πάνω και σε αυτό το πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσουμε, νομίζω το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των δύο νέων παιδιών».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στο Καρλόβασι, όπου περιηγήθηκε, συνομίλησε με τον δήμαρχο ο οποίος τον ενημέρωσε για τις ζημιές στην περιοχή, και κατέληξε μπροστά στην κατεστραμμένη εκκλησία.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, του γενικού γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτη, του γενικού γραμματέα Λιμένων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλη Πανουράκη, του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου Γιώργου Στάντζου, του βουλευτή ΝΔ Χριστόδουλου Στεφανάδη και τοπικών φορέων.

«Θέλω να έχουμε μια πρώτη εικόνα της αποτύπωσης της ζημιάς, των άμεσων επόμενων βημάτων τα οποία πρέπει να γίνουν και μετά των μεσομακροπρόθεσμων παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν κυρίως σε ζητήματα υποδομών. Το πρώτο που θέλω να καταλάβω είναι να έχω μια πλήρη εικόνα της έκτασης της ζημιάς σε ατομικές ιδιοκτησίες και σε δημόσιες υποδομές», δήλωσε κατά την έναρξη της σύσκεψης ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα περιηγηθεί στο Βαθύ και θα επισκεφτεί το Καρλόβασι.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου, δηλαδή από 30-10-2020 και για έξι μήνες, δηλαδή έως και 30 Απριλίου 2021.

ΟΛΜΕ: Βαθιά θλίψη και οδύνη για τον τραγικό χαμό των μαθητών μας

Την «βαθιά θλίψη και οδύνη για τον τραγικό χαμό των δύο νέων παιδιών στη Σάμο» εξέφρασε το ΔΣ της ΟΛΜΕ. «Η σκέψη όλων μας βρίσκεται κοντά στους οικείους, στους φίλους, στους συμμαθητές και τους καθηγητές – καθηγήτριες τους που δοκιμάζονται από τον πόνο της απώλειάς τους», ανέφερε σχετική ανακοίνωση. Η ΟΛΜΕ εξέφρασε, τέλος, τα πιο θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.

«Βομβαρδισμένο τοπίο» το Βαθύ

Στο Βαθύ της Σάμου οι καταστροφές και οι ζημιές είναι εμφανείς. Ό,τι παλιό πετρόχτιστο κτίριο υπήρχε έχει υποστεί από μικρές φθορές μέχρι και ολική καταστροφή. Κατά μήκος του λιμανιού οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προσπαθούν να μαζέψουν τα νερά που δημιούργησαν τα παλιρροϊκά κύματα (τρία μικρά “τσουνάμι”) που ακολούθησαν μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση. Πέτρες, νερά, φθορές, χώματα είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το σκηνικό γύρω από το Βαθύ της Σάμου.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:20