search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:36
MENU CLOSE

Επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων για την απελευθέρωση ενός Αμερικανού ομήρου στη βόρεια Νιγηρία

31.10.2020 16:00
Επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων για την απελευθέρωση ενός Αμερικανού ομήρου στη βόρεια Νιγηρία - Media

 

Ένας Αμερικανός πολίτης που είχε απαχθεί την περασμένη εβδομάδα από τη Μασαλάτα του Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με τη Νιγηρία, απελευθερώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας του Νίγηρα, Ισούφου Καταμπέ.

«Επιβεβαιώνω ότι ο Αμερικανός όμηρος απελευθερώθηκε χθες τη νύχτα», είπε ο υπουργός, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Το Πεντάγωνο ωστόσο, αμέσως μετά, ανέφερε ότι ο άνδρας αυτός, ο Φίλιπ Γουάλτον, απελευθερώθηκε σε μια επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στη βόρεια Νιγηρία όπου τον κρατούσαν οι ένοπλοι δράστες.

Ο Γουάλτον, που ήταν εγκατεστημένος στη Μασαλάτα, ένα χωριό κοντά στα σύνορα με τη Νιγηρία, απήχθη την περασμένη Δευτέρα από ενόπλους οι οποίοι ζήτησαν λύτρα για να τον αφήσουν ελεύθερα. Οι απαγωγείς επικοινώνησαν με τον πατέρα του, τον Μπρους Γουόλτον, ο οποίος ζει στον Νίγηρα εδώ και περίπου 30 χρόνια και του ζήτησαν χρήματα.

Στην περιοχή του Σάχελ είναι συχνό φαινόμενο οι απαγωγές Δυτικών από τζιχαντιστικές οργανώσεις. Στις 8 Οκτωβρίου, στο Μαλί, απελευθερώθηκαν μια Γαλλίδα και δύο Ιταλοί, ένας εκ των οποίων είχε απαχθεί στον Νίγηρα. Υπάρχουν όμως πολλοί όμηροι ακόμη, όπως ο Αμερικανός Τζέφρι Γούντκι, ο οποίος απήχθη τον Οκτώβριο του 2016 από το Αμπαλάκ του Νίγηρα.

Ωστόσο, η ζώνη όπου έγινε η απαγωγή του Φίλιπ Γουόλτον είναι μακριά από τη συνήθη ακτίνα δράσης των τζιχαντιστών. Στην περιοχή αυτή δρουν κυρίως λαθρέμποροι και άλλοι παράνομοι.

Οι Αμερικανοί διαθέτουν δύο βάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Αγκαντέζ και το Ντίρκου, στον βόρειο Νίγηρα. Αυτά τα αμερικανικά αεροσκάφη πετούν διαρκώς και παρέχουν σημαντική βοήθεια στη γαλλική στρατιωτική επιχείρηση Μπαρκάν κατά των τζιχαντιστών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:35