search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:41
MENU CLOSE

Αυστρία: Βαρύ πλήγμα για τον πολιτισμό το «δεύτερο lockdown» στη χώρα, που θα ισχύσει από την Τρίτη

01.11.2020 19:33
Αυστρία: Βαρύ πλήγμα για τον πολιτισμό το «δεύτερο lockdown» στη χώρα, που θα ισχύσει από την Τρίτη - Media

 

“Κλειστά πολιτιστικά ιδρύματα είναι μία καταστροφή, ωστόσο αυτή τη στιγμή είναι αναγκαίο για να αποφύγουμε μία ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή”, τονίζει -μετά την ανακοίνωση για την επιβολή δεύτερου lockdown στη χώρα, που θα ισχύσει από την Τρίτη- σε μήνυμά της στους ανθρώπους του πολιτισμού στη χώρα, η υφυπουργός Τέχνης και Πολιτισμού Αντρέα Μάγιερ, η οποία προέρχεται από τους Πράσινους που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Εκφράζοντας τη “βαθιά λύπη” της που και πάλι πρέπει κανείς να απέχει από μεγάλο τμήμα της πολιτιστικής ζωής, η ίδια επισημαίνει πως “για αυτό αιμορραγεί και η δική μου καρδιά, ωστόσο, χρειάζεται τώρα μια κοινή προσπάθεια ολόκληρου του πληθυσμού για να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του ιού”.

“Φυσικά και δεν συμφωνώ” με την απόφαση της πολιτικής, στο πλαίσιο του νέου lockdown να κλείσει τώρα και τις εκθεσιακές αίθουσες, τονίζει η γενική διευθύντρια του φημισμένου Μουσείου Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη Σαμπίνε Χαγκ, εκφράζοντας τη μεγάλη λύπη της που αναγκάζονται να κλείσουν και τα μουσεία.

“Σε κάθε περίπτωση, τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει τα πάντα για να καταστούν τα μουσεία ασφαλή στον κορωνοϊό, και τα μουσεία είναι σίγουρα τα ασφαλέστερα μέρη για επίσκεψη αυτή τη στιγμή”, επισημαίνει η ίδια προσθέτοντας ότι “τα μουσεία θα μπορούσαν να προσφέρουν στήριξη, αξίες και την ευκαιρία ανταλλαγής ιδεών, ειδικά τώρα”.

“Απογοητευμένος και λυπημένος”, δηλώνει ο διευθυντής της ξακουστής βιεννέζικης πινακοθήκης “Αλμπερτίνα”, Κλάους ‘Αλμπρεχτ Σρέντερ, για το γεγονός ότι “τα μουσεία πρέπει τώρα να κλείσουν, παρά το αντίθετο αρχικό σχέδιο του κανονισμού”, ενώ καταγγέλει την αποτυχία να εξεταστούν διαφοροποιημένα οι υπάρχουσες προϋποθέσεις, ειδικότερα τη στιγμή που τα μουσεία συμπεριφέρθηκαν με υποδειγματικό τρόπο τους τελευταίους μήνες.

Από την εξαγγελία του δεύτερου lockdown, το Μέγαρο Φίλων της Μουσικής στη Βιέννη -δωρεά του μεγάλου Έλληνα ευεργέτη και μαικήνα των Τεχνών Νικόλαου Δούμπα- πλήττεται όπως και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα, και λυπάται πάρα πολύ που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συναυλίες από τις 2 έως τις 30 Νοεμβρίου, αναφέρε ο διευθυντής του, ο Στέφαν Πάουλι, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί η ζημία που προκύπτει.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση του θεάτρου “Φόλκστεατερ”, ακυρώθηκε η παρουσίαση του προγράμματος που είχε προγραμματιστεί για αύριο, Δευτέρα, λόγω θετικού κρούσματος κορονοϊού, ωστόσο, τα νέα μέτρα θα είχαν μικρή επίδραση στις προετοιμασίες στο θέατρο, καθώς οι παραστάσεις, ούτως ή άλλως, θα ξεκινούσαν τον Ιανουάριο.

Βέβαια, διαφορετικά πλήττεται το φημισμένο Μέγαρο Συναυλιών Βιέννης, καθώς όπως υπογραμμίζει ο διευθυντής του, ο Ματίας Νάσκε, “με ένα κτύπημα πετάγονται από το τραπέζι, μήνες εργασίας με ένα τροποποιημένο πρόγραμμα που έχει προσαρμοστεί στην κατάσταση, και μέσα στο Νοέμβριο χάνονται δύο εκατομμύρια ευρώ μόνον από πωλήσεις εισιτηρίων.

Επιπλέον, κατά την άποψή του, απειλείται η διαβίωση εκατοντάδων μουσικών, τεχνικών και άλλων υπαλλήλων, και απαιτείται επειγόντως μια προοπτική για την επαναλειτουργία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:38