search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:09
MENU CLOSE

Αναστολή συμβάσεων: Τι ισχύει με τις απολύσεις, πότε απελευθερώνονται

02.11.2020 11:03
Μείωση ενοικίου: Τι ισχύει για επιχειρήσεις και εργαζόμενους - Δικαιούχοι και προϋποθέσεις (Πίνακας) - Media

 

Από αύριο Τρίτη στις κόκκινες περιοχές και στην Αττική βεβαίως ξεκινούν τα νέα μέτρα μίνι lockdown που αναμένεται να φέρουν μπαράζ αναστολών συμβάσεων εργασίας τον Νοέμβριο, για όσο διάστημα ισχύουν αυτές. Ένα καίριο ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους είναι τι ακριβώς ισχύει με τις θέσεις εργασίας τους και αν κινδυνεύουν με απόλυση.

Το υπουργείο Εργασίας έχει θεσπίσει ρήτρα η οποία σχύει όχι μόνο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που κλείνουν από αύριο με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους (πχ εστίαση), αλλά και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τις οποίες έκανε το περασμένο Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας “οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού”.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως “για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων. Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων”.

Οι εργαζόμενοι όχι μόνο για τις πληττόμενες κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, αλλά και στις ανοιχτές πληττόμενες επιχειρήσεις, εφόσον θα έχουν τεθεί σε αναστολή, θα πρέπει να γνωρίζουν πως για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, θα είναι άκυρη οποιαδήποτε απόλυση. Το ίδιο ισχύει για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, καθώς οι εργοδότες υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Τι σημαίνει πρακτικά όμως αυτό; Ότι σε σχέση με τις πληττόμενες επιχειρήσεις (πχ εστίασης) οι οποίες κλείνουν από αύριο και για τις επόμενες 30 μέρες, θα βγάλουν σε αναστολή όλο (δηλαδή το 100%) το προσωπικό τους για το ίδιο διάστημα. Για το διάστημα αυτό, δηλαδή από τις 2 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, δεν μπορούν να προβούν σε καμία απόλυση. Αλλά για τις επόμενες 30 μέρες, μετά τη λήξη της αναστολής αυτής -δηλαδή για το διάστημα από 3 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου- θα πρέπει να διατηρήσουν το ίδιο προσωπικό.

Ωστόσο οι εργαζο΄μενοι των κλάδων αυτών δεν είναι διασφαλισμένοι ότι δε θα χάσουν τη δουλειά τους! Για παράδειγμα, από την 4η Ιανουαρίου (και εφόσον, προφανώς, δεν ανανεωθεί για το Δεκέμβριο η κυβερνητική απόφαση περί αναστολής λειτουργίας), οι επιχειρήσεις αυτές, χωρίς κανένα, περιορισμό, θα μπορούν να προβούν σε οποιαδήποτε απόλυση εργαζομένων τους.

Όσο αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις (πχ εμπορικές) οι οποίες συνεχίζουν να παραμένουν ανοιχτές, έστω πως μία εξ αυτών βγάλει σε αναστολή 10 από τους 20 εργαζομένους τους για 15 ημέρες, δηλαδή από την 2η Νοεμβρίου έως την 17η Νοεμβρίου. Για το διάστημα αυτό δεν μπορεί να απολύσει κανένα από τους 20 εργαζομένους της.

Επίσης, και για τις επόμενες 15 μέρες, μετά τη λήξη της αναστολής των συμβάσεων των 10 εκ των 20 εργαζομένων -δηλαδή από την 18η Νοεμβρίου έως και την 2α Δεκεμβρίου, θα πρέπει να διατηρήσει το ίδιο προσωπικό. Από την 3η Δεκεμβρίου, όμως, χωρίς κανένα περιορισμό, μπορεί να λάβει οποιαδήποτε απόφαση σε σχέση με τον αριθμό του προσωπικού της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:09