search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:17
MENU CLOSE

O κουκουλονόμος είναι ακόμα εδώ

19.03.2010 12:58
O κουκουλονόμος είναι ακόμα εδώ - Media

Το κακό έχει πλέον παραγίνει… Έναν χρόνο μετά την ψήφιση του διαβόητου κουκουλουνόμου, για την αποτελεσματικότητα του οποίου είχαν εκφράσει επιφυλάξεις ακόμα και οι ίδιοι οι αστυνομικοί, οι διατάξεις του βρίσκονται σε πλήρη ισχύ παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ και τις διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης για κατάργησή του πριν από περίπου τρεις μήνες.

Το κακό έχει πλέον παραγίνει… Έναν χρόνο μετά την ψήφιση του διαβόητου κουκουλουνόμου, για την αποτελεσματικότητα του οποίου είχαν εκφράσει επιφυλάξεις ακόμα και οι ίδιοι οι αστυνομικοί, οι διατάξεις του βρίσκονται σε πλήρη ισχύ παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ και τις διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης για κατάργησή του πριν από περίπου τρεις μήνες.

Τελευταίο θύμα του κωμικοτραγικού νόμου, ένας 28χρονος εκπαιδευτής νηπίων στην κολύμβηση, που συνελήφθη κατά τα επεισόδια της μεγάλης κινητοποίησης της περασμένης Πέμπτης και τη Δευτέρα μετά την απολογία του οδηγήθηκε στη φυλακή. Κατά το κατηγορητήριο, ο νεαρός επιτέθηκε με «αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του» σε αστυνομικό με μολότοφ και, αφού τον… έκαψε (τον αστυνομικό), ο αστυνομικός έσβησε τη φωτιά και τον συνέλαβε!

Οι φωτογραφίες ωστόσο που προσκόμισε στην ανάκριση η συνήγορος του 28χρονου δείχνουν έναν νεαρό ο οποίος δεν φορά ούτε μαντήλι και κυριολεκτικά τον έχει τουλουμιάσει ο ένστολος, βουτώντας τον απ’ το μαλλί, ενώ γύρω οι περαστικοί τραβάνε φωτογραφίες! Εκτός κι αν «αλλοίωση των χαρακτηριστικών» θεωρούνται τα πλούσια κοτσιδάκια «ράστα» με τα οποία ο διαδηλωτής είχε στολίσει το κεφάλι του…

Επειδή λοιπόν κάποιοι από εμάς επιμένουμε να μην έχουμε μνήμη… χρυσόψαρου, θυμίζουμε ότι:

1. Οι πρώτες ανακοινώσεις για την ποινικοποίηση της κουκούλας γίνονται από τον «γαλάζιο» υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια στις 17 Μαρτίου 2009, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής κι ενώ ακόμα η κοινωνία «βράζει» από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με τον υπό επεξεργασία νόμο, εφεξής θα διώκεται για κακούργημα όποιος συλλαμβάνεται για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής ειρήνης, σωματική βλάβη, ενώ έχει καλυμμένο το πρόσωπό του με κουκούλα ή έχει… καμουφλαρισμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. «Ο Έλληνας πολίτης δεν κρύβει τα χαρακτηριστικά του και δεν φοβάται να δείξει το πρόσωπό του, ιδίως όταν διαμαρτύρεται» δήλωνε τότε ο Δένδιας, χωρίς να διευκρινίζει αν αλλοίωση χαρακτηριστικών νοείται και το έντονο μακιγιάζ ή το καπέλο…

2. Το νομοσχέδιο τελικά εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή στις 24.4.09 υπό τις σφοδρές αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, στα πηγαδάκια της Βουλής έκανε λόγο για πολιτική που υπαγορεύεται από τον Γιώργο Καρατζαφέρη, θεωρούσε τα μέτρα αντιδημοκρατικά και τόνιζε ότι πιστοποιείται πλέον η ακροδεξιά στροφή της Ν.Δ. «Πέραν του ότι τα μέτρα που κάθε φορά αποφασίζει η κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματικά» έλεγαν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ «τα τελευταία είναι και επικίνδυνα».

3. Τη σκυτάλη στη συνέχεια ανέλαβε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας, ο οποίος έκανε λόγο για «ρυθμίσεις ατελέσφορες και πιθανώς επικίνδυνες», οι οποίες μοιάζουν «γραφικές, στα όρια του φαιδρού, μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προβληματισμό τους για το κατά πόσον «η ποινικοποίηση της κουκούλας θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα» εξέφρασαν και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών, οι οποίοι σημείωναν: «Ούτε είναι ξεκάθαρος ο επιχειρησιακός τρόπος σύλληψης αυτού που φοράει την κουκούλα και της σε βάρος του απόδοσης κατηγοριών, αλλά ούτε υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία των μαρτύρων κατηγορίας, για τους οποίους ουδείς λόγος γίνεται από τους ιθύνοντες»…

Οι κωλοτούμπες

Έρχεται όμως το γύρισμα του καιρού, το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τα ηνία της διακυβέρνησης και πριν περάσουν δύο εβδομάδες ο κουκουλονόμος μπαίνει σε εφαρμογή.

1. Στις 19 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας στη Νίκαια για τον θάνατο 25χρονου Πακιστανού, ο οποίος είχε κακοποιηθεί από την αστυνομία, και χωρίς να πέσει ούτε μία μολότοφ, η αστυνομία προχωρά σε οκτώ συλλήψεις και πέντε άτομα παραπέμφθηκαν με τα κακουργήματα που εισήγαγε το καλοκαίρι ο «κουκουλονόμος».

Οι πέντε κατηγορούνταν ότι συμμετείχαν σε βιαιοπραγίες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους όταν συνελήφθησαν: επειδή δηλαδή φορούσαν μαντίλια στον λαιμό, επειδή επέβαιναν στη μηχανή τους φορώντας κράνος, επειδή φορούσαν αντιασφυξιογόνο μάσκα καθώς η ατμόσφαιρα ήταν αφόρητη από τα δακρυγόνα της αστυνομίας… Το ωραίο είναι ότι στην εκδήλωση διαμαρτυρίας καλούσε ακόμη και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ!

2. Μία μέρα αργότερα, ενώ η αστυνομία έχει κάνει ντου στα Εξάρχεια συλλαμβάνοντας ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (!), ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την κατάργηση του νόμου που ποινικοποιεί την κουκούλα. Ο υπουργός μάλιστα ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλη Τσιατούρα μετά την προσαγωγή από την αστυνομία ακόμα και του εκφωνητή του Πολυτεχνείου Δημήτρη Παπαχρήστου. Τόνιζε μάλιστα ότι δεν θα ανεχθεί ούτε βανδαλισμούς ούτε λογικές «ράμπο» από την αστυνομία.

3. Τη δέσμευση Χρυσοχοΐδη επαναλαμβάνει στις 11 Δεκεμβρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης με αφορμή τις σωρηδόν συλλήψεις και προσαγωγές δεκάδων ατόμων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την επέτειο ενός χρόνου από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, στα οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες με βάση τις διατάξεις του κουκουλονόμου.

Ο ίδιος μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι, όταν οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν, θα βρίσκονται ήδη σε ισχύ οι επιεικέστερες διατάξεις… Δεσμεύτηκε επίσης για λειτουργία των καμερών παρακολούθησης υπό τις εγγυήσεις που θέτει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα…

Το καλύτερο είναι ότι ο Καστανίδης προώθησε ρυθμίσεις που υποτίθεται πως βάζουν φραγμό στις αθρόες προφυλακίσεις, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό και για τον υπερπληθυσμό των φυλακών. Τρανό παράδειγμα της… εφαρμογής των νέων μέτρων είναι η προφυλάκιση του νεαρού «ράστα» διαδηλωτή. Εμ κι αυτός, τι τις ήθελε τις κοτσίδες; Δεν κουρευόταν γουλί για να μη διευκολύνει τον αστυνομικό να τον βουτήξει; Έλεος πια…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03