search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:17
MENU CLOSE

Ο κορωνοϊός στο σάλιο «εξηγεί» την απώλεια γεύσης και όσφρησης

02.11.2020 16:21
Ο κορονοϊός έχει μεταλλαχτεί με τρόπο που δεν τον σταματούν τα αντισώματά μας - Media

 

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill και από το Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας αποκαλύπτει ότι ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει στους σιελογόνους αδένες όπου αναπαράγεται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οδηγεί σε παρατεταμένη ασθένεια όταν καταπίνετε μολυσμένο σάλιο που περνάει στο γαστρεντερικό σωλήνα ή αναρροφάται στους πνεύμονες όπου μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία.

Αν και οι περισσότερες έρευνες για την COVID-19 έχουν επικεντρωθεί στην μύτη και τους πνεύμονες, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που προσδιορίζει το στόμα ως πρωταρχικό σημείο για λοίμωξη από κοροναϊό και υπογραμμίζει τη σημασία της χρήσης μάσκας προσώπου και της κοινωνικής απόστασης.

Τα αποτελέσματα δεν έχουν αξιολογηθεί επισήμως καθώς η σχετική επιστημονική δημοσίευση έγινε στην πλατφόρμα medRxiv και αναμένεται να βγει και σε επιστημονικό περιοδικό.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η από του στόματος λοίμωξη της COVID-19 μπορεί να έχει υποτιμηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kevin M. Byrd.

Και πρόσθεσε: «Όπως η ρινική λοίμωξη, έτσι και η από του στόματος λοίμωξη θα μπορούσε να υπογραμμίσει την ασυμπτωματική εξάπλωση που καθιστά αυτήν την ασθένεια τόσο δύσκολο να συγκρατηθεί».

Ο κορωνοϊός στο σάλιο «εξηγεί» την απώλεια γεύσης και όσφρησης

Στην μελέτη, οι ερευνητές αναφέρουν προκαταρκτικά αποτελέσματα από μια κλινική δοκιμή σε 40 συμμετέχοντες ασθενείς με COVID-19, τα οποία έδειξαν ότι τα επιθηλιακά κύτταρα στα τοιχώματα του στόματος μπορούν να μολυνθούν με SARS-CoV-2, τον κοροναϊό που προκαλεί την COVID-19.

Η ποσότητα του ιού στο σάλιο του ασθενούς συσχετίστηκε θετικά με τις αλλαγές στη γεύση και την οσμή, σύμφωνα με την μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις περιοχές όπου ο ιός μένει στο στόμα. Ερεύνησαν τους στοματικούς ιστούς με τα υψηλότερα επίπεδα ACE2, του υποδοχέα που βοηθά τον κοροναϊό να προσκολληθεί και να εισβάλει σε ανθρώπινα κύτταρα.

Με βάση την έκφραση ACE2 και την ανάλυση των ιστών, οι πιο πιθανές θέσεις μόλυνσης στο στόμα είναι οι σιελογόνοι αδένες, η γλώσσα και η αμυγδαλή, σύμφωνα με την μελέτη.

Τα ευρήματα παρέχουν περισσότερες ενδείξεις για το ρόλο του σάλιου στην COVID-19. Η μόλυνση με COVID-19, ειδικά στο στόμα, μπορεί να επιτρέψει στον ιό να εξαπλωθεί τόσο εσωτερικά όσο και σε άλλους, όταν το μολυσμένο άτομο αναπνέει, μιλάει και βήχει.

Η ομάδα των ερευνητών ξεκίνησε την έρευνά της στις αρχές της πανδημίας και μετά από έξι μήνες προσπαθειών, έδωσε νέες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους ο νέος κορονοϊός μολύνει το στόμα και τον λαιμό.

Πηγές: medicalxpress.com, iatropedia.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:17