search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:59
MENU CLOSE

LIVE οι Αμερικανικές εκλογές: Μαραθώνιος αγωνίας και ανατροπών – Ποιες πολιτείες βγάζουν πρόεδρο

04.11.2020 02:36
LIVE οι Αμερικανικές εκλογές: Μαραθώνιος αγωνίας και ανατροπών – Ποιες πολιτείες βγάζουν πρόεδρο - Media

 

Mε κομμένη την ανάσα παρακολουθουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης την αμφίρροπη μάχη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, καθώς παρά το ότι οι κάλπες έχουν κλείσει εδώ και ώρες και μετράμε αποτελέσματα, ακόμα δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο για το ποιος από τους δύο διεκδικητές της προεδρίας θα είναι ο νικητής. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια πρωτοφανή στα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, κίνηση, αυτοανακηρύχθηκε… νικητής έναντι του Τζο Μπάιντεν, και δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, παρά το ότι ακόμα δεν έχουν εκδοθεί τελικά αποτελέσματα τουλάχιστον σε πέντε κρίσιμες πολιτείες των ΗΠΑ. Δηλαδή στις πολιτείες του Μίσιγκαν, του Ουισκόνσιν, της Πενσιλβανία, της Αριζόνα και της Τζόρτζια.

Δείτε LIVE τον χάρτη με τα αποτελέσματα: 

Δείτε live την εξέλιξη των αποτελεσμάτων από το αμερικανικό δίκτυο ΝBC:

 

Δείτε LIVE τη ροή των γεγονότων και των αποτελεσμάτων (σε ώρα Ελλάδας): 

14.44  Στο Μίσιγκαν η μεγάλη αντεπίθεση του Μπάιντεν

Στο Μίσιγκαν στρέφονται τα βλέμματα όλου του κόσμου, καθώς είναι μία από τις πολιτείες-κλειδιά, που θα κρίνουν τον νικητή των αμερικανικών εκλογών. 

Με μόλις 10% των ψήφων να υπολείπεται να καταμετρηθεί, ο Τζο Μπάιντεν δείχνει να κλεινει την ψαλίδα με τον Τραμπ, καθώς η διαφορά τους είναι κατά τι μεγαλύτερη από 12.000 ψήφους. Σε ποσοστά, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος συγκεντρώνει 49,35%, ενώ ο υποψήφιος των Δημοκρατικών 49,09%.

Εάν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών καταφέρει να διατηρήσει το μικρό προβάδισμα στη Νεβάδα και να «σφραγίσει» τη νίκη στο Ουισκόνσιν, θα του αρκεί μόλις μία νίκη σε Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), Τζόρτζια (16), Μίσιγκαν (16) και Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), για να αναδειχθεί πρόεδρος των ΗΠΑ. 

12:50 Μπροστά ο Τραμπ στις τέσσερις πολιτείες κλειδιά – Ανατροπή σε μία βγάζει Μπάιντεν

Με την πλάστιγγα να γέρνει ελαφρά προς την πλευρά του Τραμπ, εάν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών καταφέρει να διατηρήσει το μικρό προβάδισμα στη Νεβάδα και να «σφραγίσει» τη νίκη στο Ουισκόνσιν, θα του αρκεί μόλις μία νίκη σε Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), Τζόρτζια (16), Μίσιγκαν (16) και Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), για να αναδειχθεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ωστόσο σε όλες τις παραπάνω πολιτείες προηγείται ο Τραμπ, με μεγαλύτερη ή μικρότερη διαφορά. Τελευταίες ενσωματώνονται στα αποτελέσματα οι επιστολικές ψήφοι, που συνήθως προτιμούν οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών.

11:30: Αισιόδοξος ο Μπάιντεν ότι θα κερδίσει τις 3 κρίσιμες πολιτείες

Ο Τζο Μπάιντεν πιστεύει πως θα νικήσει στις τρεις κρίσιμες πολιτείες Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Πενσιλβάνια, που το 2016 είχαν στείλει στον Λευκό Οίκο τον 74χρονο σήμερα Τραμπ, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες. Ο Τραμπ προηγείται και στις τρεις αυτές πολιτείες στη μερική καταμέτρηση, ενώ δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί οι επιστολικές ψήφοι που ευνοούν τους Δημοκρατικούς.

«Αισθανόμαστε καλά εδώ που βρισκόμαστε», δήλωσε ο Μπάιντεν από την πολιτεία του, το Ντέλαγουερ, φωνάζοντας για να σκεπάσει τα κορναρίσματα των υποστηρικτών του. «Πιστεύουμε πως είμαστε καθ’ οδόν για να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές».

10:00: Νίκη Μπάιντεν στην Αριζόνα προβλέπει το AP

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει στην πολιτεία της Αριζόνας (11 μεγάλοι εκλέκτορες), σύμφωνα με τις προβλέψεις του AP.

09:47: «Νικήσαμε», αποφαίνεται ο Τραμπ, απειλές για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα σε αρκετές πολιτείες-κλειδιά που μπορεί να καθορίσουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακήρυξε σήμερα τη νίκη του επί του δημοκρατικού αντιπάλου του, του Τζο Μπάιντεν.

«Ειλικρινά, πράγματι νικήσαμε», δήλωσε ο Τραμπ ενώπιον υποστηρικτών του στον Λευκό Οίκο. 

Ωστόσο, τα εκλογικά αποτελέσματα από μερικές αμφίρροπες πολιτείες, περιλαμβανομένων της Πενσιλβάνια, του Ουισκόνσιν, του Μίσιγκαν και της Τζόρτζια, εξακολουθούν να μην είναι σαφή και προβολές από μεγάλα δίκτυα και την Edison Research δείχνουν πως ο Τραμπ εξακολουθεί να υπολείπεται των 270 εκλεκτορικών ψήφων που χρειάζεται για να επανεκλεγεί. Ο Τραμπ ανακοίνωσε ακόμη πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

 

 

08:56 Ο Τραμπ όλο και πιο κοντά στη νίκη στο Τέξας

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται να κερδίσει την πολιτεία του Τέξας, προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, πράγμα το οποίο θα του επιτρέψει να μειώσει τη διαφορά με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τα αμερικανικά δίκτυα ενημέρωσης Fox και NBC. Η νότια αυτή πολιτεία των ΗΠΑ θα του αποφέρει 38 μεγάλους εκλέκτορες, με τους οποίους θα εξασφαλίσει συνολικά τουλάχιστον 213, έναντι 223 που προβλέπεται ότι συγκεντρώνει μέχρι στιγμής ο Δημοκρατικός υποψήφιος. Τη νίκη στις προεδρικές εκλογές εξασφαλίζει ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 270 μεγάλους εκλέκτορες.

NBC News projects Trump will win Texas, Biden leads Minnesota

08:06:  Μπάιντεν: «Είμαστε σε καλό δρόμο»

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε μιλώντας σε υποστηρικτές του στο Ουίλμινγκτον (Ντέλαγουερ) ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές» και ότι «αισθανόμαστε καλά για το πού βρισκόμαστε» αλλά αναγνώρισε πως «δεν περιμέναμε ότι θα χρειαζόταν τόσο πολύς χρόνος», καθώς το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό «το πρωί της Τετάρτης (σ.σ. το απόγευμα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας), αν όχι αργότερα».

«Πρέπει να φανούμε υπομονετικοί», ωσότου καταμετρηθούν «όλες οι ψήφοι», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως αναμένει «να νικήσουμε στην Πενσιλβάνια», παρότι ο Τραμπ με βάση τα ως τώρα δεδομένα προηγείται με διαφορά.

«Συνεχίστε να το πιστεύετε, παιδιά, θα νικήσουμε», ολοκλήρωσε τη σύντομη παρέμβαση του ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, εκφράζοντας «αισιοδοξία». Την ίδια φράση, «συνεχίστε να πιστεύετε», επανέλαβε αμέσως μετά μέσω Twitter.

08:05: Τουίτ Τραμπ: Μεγάλη νίκη!

Με ένα τουίτ του ο Τραμπ φαίνεται σίγουρος για την δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο όπως εξελίσσονται τα εκλογικά αποτελέσματα. 

«Είμαστε μπροστά, αλλά προσπαθούν να μας κλέψουν τη νίκη. Δεν πρόκειται ποτέ να τους αφήσουμε να το πράξουν.  Δεν είναι δυνατή η ψήφος μετά το κλείσιμο της κάλπης!». Έγραψε και πρόσθεσε:

«Θα κάνω δηλώσεις σήμερα το βράδυ. Μεγάλη νίκη!».

08:00 Μπροστά ο Τραμπ σε Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, νικά σε Αϊόβα και Μοντάνα

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να κερδίσει τις πολιτείες της Αϊόβας (6 εκλέκτορες), μετέδωσε το Fox News, ενώ εμφανίζεται να εξασφαλίζει και την πολιτεία Μοντάνα (3 εκλέκτορες), σύμφωνα με το Associated Press.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research, στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), ο Τραμπ καταγράφει προβάδισμα με 56,6% έναντι 42,1% του Μπάιντεν με καταμετρημένο το 54% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων.

Στο Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες) ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας καταγράφει προβάδισμα με 51,4% έναντι 46,9% του Δημοκρατικού αντιπάλου του, με καταμετρημένο το 65% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων.

Στο Μίσινγκαν (16 εκλέκτορες) με βάση το 51% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων, ο Αμερικανός πρόεδρος προηγείται με 54,3% έναντι 43,9% του Μπάιντεν.

07:15: Νίκη Τραμπ σε Οχάιο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να κερδίσει την αμφίρροπη πολιτεία του Οχάιο (18 εκλέκτορες), σύμφωνα με προβλέψεις του Fox News και του CBS.

06:45: Όλο και πιο κοντά στην κατάκτηση της Αριζόνα οι Δημοκρατικοί

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει την αμφίρροπη πολιτεία Αριζόνα (11 εκλέκτορες), σύμφωνα με πρόβλεψη του Fox News.

06:18: Νίκη Μπάιντεν στην Καλιφόρνια

Μπλε βάφτηκε η Καλιφόρνια με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να κερδίζει 55 εκλέκτορες. 

06:00: Ποιες πολιτείες κερδίζουν οι δύο μονομάχοι

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν στς 06:00 ώρα Ελλάδας κατακτά τη νίκη και τους εκλέκτορες στις παρακάτω πολιτείες:

Της Μασαχουσέτης με 11 εκλέκτορες, του Κονέκτικατ με 7 εκλέκτορες, του Νιου Τζέρσι με 14 εκλέκτορες, του Μέριλαντ με 3 εκλέκτορες,του Ντελαγουέρ με 3 εκλέκτορες, και του Ιλινόις με 20 εκλέκτορες.

Καθώς επίσης του Βέρμοντ της Βορτζίνια του Ρόουντ Άιλαντ με 3 εκλέκτορες  και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον επίσης με 3 εκλέκτορες.

Υπερ του Τζο Μπάιντεν ψήφισε επίσης η πολύ σημαντική και παραδοσιακή για τους Δημοκρατικούς πολιτεία της Νέας Υόρκης με 29 εκλέκτορες αλλά και το Νέο Μεξικό με τους 5 εκλέκτορες. 

Ο Μπάιντεν κερδίζει επίσης την πολιτεία του Κολοράντο με τους 9 εκλέκτορες. Στοπυς Δημοκρατικούς πέρασε επίσης η παραδοσιακά δική τους πολιτεία της Καλιφόρνια με τους 55 εκλέκτορες, όπως επίσης και στις δυτικές πολιτείες του Όρεγκον και της Ουάσιγκτον

Ο Τζο Μπαίντεν συγκεντρώνει στις 06:00 ώρα Ελλάδας 209 εκλέκτορες.

Για τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ψήφισαν οι πολιτείες της Οκλαχόμα με 7 εκλέκτορες, του Μισισιπί με 6 εκλέκτορες,της Αλαμπάμα με 9 εκλέκτορες, του Τενεσί με 11 εκλέκτορες. Για τον Τραμπ ψήφισαν επίσης οι πολίτες του Κεντάκι με 8 εκλέκτορες, της Δυτικής Βιρτζίνια με 5 εκλέκτορες της Νότιας Καρολίνα με 9 εκλέκτορες και του Αρκάνσας με 6 εκλέκτορες.

Υπέρ του απερχόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισαν ακόμη οι πολιτείες της Ιντιάνα με 11 εκλέκτορες, της Λουιζιάνα  με 8 εκλέκτορες, καθώς επίσης τις μικρότερες σε εκλέκτορες πολιτείες καθώς ολες δίνουν απο 3 εκλέκτορες αυτές της Νεμπράσκα, της Βόρειας και Νότιας Ντακότα, και του Ουαιόμινγκ.  Στον Ντόναλντ Τραμπ πέρασαν επίσης οι πολιτείες της Γιούτα και του Αϊντάχο.  

Το Ρεπουμπικανικό κόμμα έως τις 06:00 ώρα Ελλάδας συγκέντρωνε 118 εκλεκτορικές ψήφους.

06:00: Ο Μπάιντεν κερδίζει Ν. Χαμσάιρ

Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει το Νιου Χαμσάιρ, μια πολιτεία που είχε χάσει το 2016 ξανά ο Ντόναλντ Τραμπ

 

05:00: Επεισόδια μικρής έκτασης έξω από Λευκό Οίκο

Ένταση σημειώθηκε στις 5 μ.μ. από διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο.   

01:00: Exit poll από το CNN

Στη 1 π.μ. το CNN παρουσίασε το δικό του Exit Poll αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης στις πρώτες Πολιτείες, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα για τη μάχη των εκλεκτόρων.  

Στη δικαιοσύνη για τις επιστολικές ψήφους προσφεύγει η πλευρά Τραμπ για τη Νεβάδα, σύμφωνα με το NBC. 

Ο Τραμπ εξασφαλίζει τους εκλέκτορες της Νότιας Καρόλίνας, του Τενεσί, του Μισισίπι και της Αλμπάμα και Άρκανσο. Επίσης, «κόκκινη» βάφτηκε η Οκλαχόμα, Νεμπράσκα, Γουάομινγκ. Αναμένεται να βαφτεί κόκκινο και το Μιζούρι. 

Αντίστοιχα ο Τζο Μπάιντεν επικρατεί στη Νέα Υόρκη – από όπου και εξασφάλισε 29 εκλέκτορες – στο Μέιν, το Κονέκτικατ, τη Μασαχουσέτη, Ροντ Άιλαντ, Νιου Τζέρσι, την Ουάσιγκτον, το Ιλινόις, το Νιου Μέξικο αλλά και το Κολοράντο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν Politico και Fox News.

Σύμφωνα με προβλέψεις των New York Times και του NBC, ο Μπάιντεν εξασφάλιζε μέχρι τις 04:30 ώρα Ελλάδας 126 εκλέκτορες και ο Τραμπ 89. Η πρόβλεψη του Bloomberg έδινε στον Μπάιντεν 135 εκλέκτορες και στον Τραμπ 108. Στις 6 π.μ. ο Μπαίντεν ήταν μπροστά με 209 εκλέκτορες, έναντι 112. 

Υπενθυμίζεται πως για να εκλεγεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους πρόεδρος, χρειάζεται να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες.

Στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα (29 εκλέκτορες), σύμφωνα με τους NYT, με καταμετρημένο το 93% των ψήφων ο Τραμπ προηγείται με 51,2% έναντι 47,7% του Μπάιντεν, χωρίς να υπάρχει ακόμη ασφαλής πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος.

Στις 5.20 π.μ. οι συνολικοί ψήφοι υπέρ του Τραμπ ήταν 36,5 εκατ., ενώ υπέρ του Μπάιντεν 35,3 εκατ.  

Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Open στις 5.40 π.μ., δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στα επιτελεία Τραμπ και Μπάιντεν, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση “δεν θα έχουμε πρόεδρο απόψε”, όπως είπε. Τόνισε, μάλιστα, ότι κατά πάσα πιθανότητα το αποτέλεσμα θα κριθεί από την Πενσιλβάνια, με την ολοκλήρωση όμως της καταμέτρησης εκεί να αργεί ακόμα.  

Οι Δημοκρατικοί διατήρησαν και μάλιστα ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Fox News και ABC.

Οι Δημοκρατικοί προβλέπεται να κερδίσουν τέσσερις με πέντε έδρες επιπλέον στη Βουλή, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά αυτά δίκτυα. Αυτή τη στιγμή διαθέτουν 232 σε σύνολο 435 εδρών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Γερουσία.

Η πρώιμη ψήφος φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ, λόγω της πανδημίας της Covid-19, με τις επιστολικές ψήφους να αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι λόγω της τάσης αυτής, είναι πιθανόν η συμμετοχή φέτος να σπάσει ρεκόρ όλων των εποχών.

 

Δύο διαμετρικά αντίθετοι υποψήφιοι

Στις εκλογές αυτές υπάρχει από τη μια πλευρά ένας δισεκατομμυριούχος της Νέας Υόρκης, μεγιστάνας των ακινήτων, που πέρασε από την τηλεοπτική πραγματικότητα προτού εισβάλει στην πολιτική με ένα λαϊκιστικό μήνυμα, το “Πρώτα η Αμερική”, και που συνεχίζει να αυτοπροβάλλεται ως το “αουτσάιντερ” παρά τα τέσσερα χρόνια που έμεινε στον Λευκό Οίκο.

Από την άλλη υπάρχει ένας παλαίμαχος της πολιτικής που προέρχεται από τη μεσαία τάξη, έχει στο ιστορικό του 36 χρόνια ως γερουσιαστής και στη συνέχεια 8 ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υπόσχεται να επουλώσει τα τραύματα ενός πληγωμένου έθνους, κερδίζοντας “τη μάχη για την ψυχή του έθνους”.

Έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες το 1988 και το 2008, ο Τζο Μπάιντεν, καθαρό προϊόν της μετριοπαθούς πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, επιβλήθηκε στις προκριματικές που έγιναν στο κόμμα του με ένα απλό μήνυμα: να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, “τον χειρότερο πρόεδρο” στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ.

Σιγά σιγά μετέτρεψε επίσης τις σημερινές εκλογές σε ένα δημοψήφισμα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος την πανδημία του νέου κορονοϊού .

Αυτόν, από την πλευρά του, δεν έπαψε να τον προλαμβάνει η υγειονομική αυτή κρίση, την οποία προσπαθούσε συνέχεια να υποβαθμίσει, έως ότου προσβλήθηκε και ο ίδιος από τον νέο κορονοϊό και νοσηλεύτηκε στις αρχές του Οκτωβρίου. “Θεραπεύτηκα” και “απέκτησα ανοσία”, δηλώνει έκτοτε, ξαναρχίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία με αδιαμφισβήτητη ενέργεια και καλώντας τους Αμερικανούς να μην επιτρέψουν στην COVID-19 να “κυριαρχήσει” στις ζωές τους.

Πολύ αυξημένη συμμετοχή

Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές στις ΗΠΑ προαναγγέλλεται αυξημένη σε ιστορικά επίπεδα, καθώς περισσότεροι από 100 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων –δια ζώσης ή δι’ αλληλογραφίας–, ήτοι ποσοστό μεγαλύτερο από το 72% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις εκλογές του 2016. Η πρώιμη ψήφος φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ, λόγω της πανδημίας της Covid-19. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι λόγω της τάσης αυτής, είναι πιθανόν η συμμετοχή φέτος να σπάσει ρεκόρ όλων των εποχών.

Οι Δημοκρατικοί είχαν καλέσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν φέτος εκ των προτέρων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού και τώρα μένει να διαπιστωθεί αν οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι παρουσιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την τάση να επισκεφθούν την επίσημη ημέρα των εκλογών τα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν, θα τηρήσουν πιστά το ραντεβού τους.

Η συγκέντρωση ενός αριθμού ρεκόρ επιστολικών ψήφων, οι οποίες σε ορισμένες πολιτείες θα μπoρούσαν να συρρέουν ως και μέρες μετά τη σημερινή, εγκυμονεί τον κίνδυνο να περιπλακεί η καταμέτρηση ή ακόμη να καθυστερήσει η ανακοίνωση του νικητή, αν το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο.

“Όταν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, οι δικηγόροι μας θα είναι έτοιμοι”, προειδοποίησε ο Ν

τόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνείται πεισματικά να δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών σε περίπτωση ήττας του, κάτι που δεν έχει ξανακάνει κανένας απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Για να κερδίσει τις εκλογές, ένας υποψήφιος δεν χρειάζεται την πλειοψηφία των ψήφων σε εθνικό επίπεδο: Θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον 270 από τους 538 μεγάλους εκλέκτορες που εξασφαλίζει σε επίπεδο πολιτειών.

Σήμερα το βράδυ, αρχικά τα βλέμματα όλα θα είναι στραμμένα στην Φλόριντα, μια από τις πιο διάσημες πολιτείες-κλειδί για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η οποία έχει μάλιστα υποσχεθεί να δείξει το χρώμα που κερδίζει ήδη από την νύχτα των εκλογών. Χωρίς αυτήν την πολιτεία, στην οποία είχε κερδίσει το 2016, η νίκη είναι σχεδόν αδύνατη για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αντιθέτως, αν καταφέρει να διατηρήσει την Φλόριντα, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις παλεύει στήθος με στήθος με τον Τζο Μπάιντεν, η προσοχή θα στραφεί στην Πενσιλβάνια, τη γενέτειρα του Δημοκρατικού υποψηφίου. Εκεί, η πρόθεση ψήφου εμφανίζεται λίγο πιο θετική απέναντι στον πρώην αντιπρόεδρο, αλλά και εκεί η μεταξύ τους διαφορά εμπίπτει στο περιθώριο σφάλματος.

Κερδίζει έδαφος ο Τραμπ, αλλά ο Μπάιντεν παραμένει το φαβορί

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε έδαφος τη νύχτα που πέρασε στις διαδικτυακές αγορές στοιχημάτων στη Βρετανία, μολονότι ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, ο Τζο Μπάιντεν, παρέμεινε το φαβορί, σύμφωνα με την Betfair Exchange.

Οι πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές αυξήθηκαν σε 39% από 35% που είχε προηγουμένως στην πλατφόρμα αυτή που εδρεύει στη Βρετανία, ενώ του Δημοκρατικού αντιπάλου του μειώθηκαν σε 61% από 65% που είχε προηγουμένως.

Η εκλογική αυτή αναμέτρηση προβλέπεται ότι θα είναι μακράν το μεγαλύτερο στοιχηματικό γεγονός που έχει καταγραφεί ποτέ, με 300 εκατομμύρια στερλίνες (σχεδόν 333 εκατ. ευρώ) να έχουν ήδη παιχτεί μέχρι στιγμής σε στοιχήματα στην πλατφόρμα, σύμφωνα με την Betfair Exchange.

Η πλατφόρμα αυτή δέχεται στοιχήματα έως ότου ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και αναμένει ότι τα στοιχήματα θα φτάσουν το όριο των 400 εκατομμυρίων στερλινών μέχρι τότε, δηλαδή στο διπλάσιο ποσό από αυτό που είχαν φθάσει στις εκλογές του 2016.

Παράλληλα αυτοί που στοιχημάτισαν στο British exchange Smarkets δίνουν στον Τραμπ 38% πιθανότητες να κερδίσει τις σημερινές εκλογές.

Το 2016 ο μέσος όρος των πιθανοτήτων που έδιναν στον Τραμπ την ημέρα των εκλογών βρισκόταν στο 5/1 (ένα 17% πιθανότητας), δηλαδή τουλάχιστον 20% λιγότερο από αυτό που του δίνουν τώρα.

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται σημαντικά στις εθνικές δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ, αν και η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι μικρότερη στις σημαντικές πολιτείες, τις λεγόμενες και αμφίρροπες καθώς μπορεί να κλίνουν προς τη μία ή την άλλη μεριά στις εκλογές, και είναι αυτές που είναι πιθανό να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ένα πρόσωπο στοιχημάτισε ένα εκατομμύριο στερλίνες (περίπου 1,11 εκατ. ευρώ) στον Μπάιντεν, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα το Betfair, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που ποντάρεται ποτέ σε ένα πολιτικό στοίχημα. Αν ο Μπάιντεν κερδίσει, ο παίκτης αυτός θα πάρει 1,54 εκατομμύρια στερλίνες.

Ο τελευταίος μέσος όρος δημοσκοπήσεων:

Φλόριντα 29 εκλέκτορες
Ο Μπάντεν προηγείται με 2,2 μονάδες

Πενσυλβάνια 20 εκλέκτορες
Ο Μπάιντεν προηγείται με πέντε μονάδες

Οχάιο 18 εκλέκτορες
Ο Τραμπ προηγείται με 2 μονάδες

Μίσιγκαν 16 εκλέκτορες
Ο Μπάιντεν προηγείται με οκτώ μονάδες

Βόρεια Καρολίνα 15 εκλέκτορες
Ο Μπάιντεν προηγείται με 1,6 μονάδες

Αριζόνα 11 εκλέκτορες
Ο Μπάιντεν προηγείται με 2,5 μονάδες

Ουισκόνσιν 10 εκλέκτορες
Ο Μπάιντεν προηγείται με επτά μονάδες

Αιόβα έξι εκλέκτορες
Ο Τραμπ προηγείται με 0,4 μονάδες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:59