search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:34
MENU CLOSE

Δημοσιοποιήθηκε το προσχέδιο του φορολογικού

19.03.2010 13:44
Δημοσιοποιήθηκε το προσχέδιο του φορολογικού - Media

Δημοσιοποιήθηκε το προσχέδιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου την Παρασκευή από το υπουργείο Οικονομικών. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και τέθηκε προς νέα διαβούλευση έως την προσεχή Τρίτη, οπότε και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Δημοσιοποιήθηκε το προσχέδιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου την Παρασκευή από το υπουργείο Οικονομικών. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και τέθηκε προς νέα διαβούλευση έως την προσεχή Τρίτη, οπότε και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Το νέο φορολογικό θα επιχειρήσει να πετύχει την αναδιανομή του βάρους, ενώ θα σπεύσει να «απαντήσει στο άδικο και στο παράλογο», όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ακόμη πως θα «ικανοποιήσει και τα αιτήματα χιλιάδων πολιτών»… Πέρα από τα παραπάνω όμως, στόχος της συγκεκριμένης φορολογικής πολιτικής είναι ένα απλό και δίκαιο πλαίσιο με ενιαίους κανόνες, χωρίς αδικαιολόγητες εξαιρέσεις και με άμεση προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Οι αλλαγές που αναμένονται δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόσθετο βάρος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ τα φορολογικά έσοδα, όπως επισημαίνεται, θα διοχετεύονται με διαφάνεια σε δράσεις που αναδιανέμουν το εισόδημα, δημιουργούν ανάπτυξη, ενισχύουν το κοινωνικό κράτος και βελτιώνουν την ποιότητα στην παροχή κοινωνικών αγαθών, όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Διαβάστε στη συνέχεια τις βασικές αλλαγές του νέου φορολογικού πλαισίου σύμφωνα με το προσχέδιο:

-Εφαρμογή μιας ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα

-Εφαρμογή της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

-Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλό αφορολόγητο

-Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης

-Κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών, είτε αναφέρονται στη φορολογία εισοδήματος είτε στη φορολογία κεφαλαίου

-Καθιερώνεται ένα απλό και δίκαιο σύστημα καθορισμού ελάχιστων δαπανών διαβίωσης με βάση τα χρησιμοποιούμενα περιουσιακά στοιχεία

-Φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων

-Λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων

-Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρίες και μη αναγνώριση αγορών ή δαπανών ή τόκων δανείων ή μισθωμάτων που καταβάλλονται από ελληνικές επιχειρήσεις σε εξωχώριες εταιρίες ή αντιπροσώπους ή υπεργολάβους αυτών.

-Καταργούνται ή αντικαθίστανται διατάξεις, τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι φορολογούμενοι για καταστρατήγηση της φορολογίας εισοδημάτων ή περιουσίας και με τεχνικούς τρόπους απέφευγαν ή μείωναν τη φορολογία τους σε βάρος των ειλικρινών φορολογούμενων.

-Ηλεκτρονική διασύνδεση του υπουργείου Οικονομικών με όλα τα υπουργεία και φορείς με υποχρέωση όλων για υποβολή κάθε στοιχείου οικονομικού ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για αμοιβές, είτε για μισθούς, είτε για αποζημιώσεις, είτε για επιδοτήσεις ή οικονομικές ενισχύσεις.

-Τακτική εφαρμογή ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου διασταύρωσης στοιχείων με βάση ετήσιο πρόγραμμα για τακτικούς περιοδικούς ελέγχους και όχι σε ad hoc βάση όπως είναι σήμερα.

-Κεντρική επιλογή των ελεγκτέων υποθέσεων με σύστημα ανάλυσης κινδύνου (Risk analysis). Καταρτίζεται κατάλογος μορίων κινδύνου φοροδιαφυγής (point system), βάσει του οποίου διενεργούνται προληπτικοί και τελικοί έλεγχοι τήρησης της φορολογικής νομοθεσίας από τα υπόχρεα νομικά και φυσικά πρόσωπα.

-Έλεγχος και φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρίες που υποκρύπτονται πίσω από εταιρίες αντιπροσώπευσης ή εξωχώριες εταιρίες που λειτουργούν ως υπεργολάβοι κοινοτικών εταιριών.

-Σε συνδυασμό με τον επαγγελματικό λογαριασμό, προωθείται η σταδιακή εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ηλεκτρονικής διακίνησης των τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου. Από 1/1/2011 τιμολόγια για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά.

-Από 1/1/2011 δεν θα θεωρείται νόμιμη κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ εάν αυτή γίνεται με μετρητά. Οι συναλλαγές αυτές θα γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές.

-Υιοθέτηση δραστικών μεθόδων συλλογής των ανείσπρακτων οφειλών, όπως η κατάσχεση περιουσιών για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής. Αυτό θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά μέσω της σύνδεσης των εκκρεμών χρεών με στοιχεία από την ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας καθώς και με την δυνατότητα «κατάσχεσης εις χείρας τρίτων» όσον αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς.

-Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) συγκροτεί περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων κατόχων ΑΦΜ. Στο περιουσιολόγιο περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων. Δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:34