25/01/2021 19:23:03

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Οι γιατροί ήδη επιλέγουν ποιος θα ζήσει

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Οι γιατροί ήδη επιλέγουν ποιος θα ζήσει - Media

 

Μεταφέρονται ασθενείς από Γενικές ΜΕΘ Δημόσιων Νοσοκομείων σε ΜΕΘ Ιδιωτικών, προκειμένου να τις ελευθερωθούν και να αφιερωθούν αποκλειστικά στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού, ενώ οι γιατροί έχουν φτάσει ήδη στη φάση που «επιλέγουν» ποιος θα ζήσει, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως ανέφερε στο grtimes.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννάκος, ασθενείς από Γενικές ΜΕΘ των νοσοκομείων Γεννηματάς, Άγιος Παύλος, Άγιος Δημήτριος και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκαν πλέον στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ελευθερωθούν οι ΜΕΘ των Γενικών Νοσοκομείων και να μετατραπούν σε ΜΕΘ κορωνοϊού. Τα έξοδα των ασθενών, καλύπτονται από τον ΕΟΠΥ, μέσω ενός συγκεκριμένου τιμολογίου που καλύπτει τις πρώτες ημέρες νοσηλείας.

Μάλιστα, προκύπτει μία σειρά από ζητήματα. Αρχικά, πλέον, τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, δεν είναι σε θέση να πραγματοποιούν χωρίς Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σοβαρά χειρουργεία, λόγου χάριν, κάποιο ογκολογικό χειρουργείο, ή κάποιο χειρουργείο από ένα σοβαρό ατύχημα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι σημαντικό να τoνιστεί ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξυπηρετούσαν σοβαρά χειρουργεία από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο από το Νομό Θεσσαλονίκης, πράγμα το οποίο είναι ανέφικτο πλέον εξαιτίας της έλλειψης Γενικών ΜΕΘ.

Διαθέσιμες Γενικές ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη που εξυπηρετούν όλη τη Βόρεια Ελλάδα:

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 10
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 2
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 7
ΑΧΕΠΑ: 4
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 8

ΣΥΝΟΛΟ: 31

Σύμφωνα με τον Μ. Γιαννάκο, οι κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού έχουν σχεδόν γεμίσει. Οι ΜΕΘ που άλλαξαν λειτουργία άνοιξαν τη μια ημέρα και την άλλη γέμισαν με περιστατικά κορωνοϊού.

Η κατάσταση:

ΑΧΕΠΑ. 20 νοσηλευόμενοι. 5 κενά.
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. 25 νοσηλευόμενοι. Κανένα κενό.
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. 8 νοσηλευόμενοι. Κανένα κενό. Αναπτύχθηκαν δύο κλίνες οι οποίες γέμισαν αμέσως. Μάλιστα είναι ακόμη ένας διασωληνωμένος ασθενής με κορωνοιο στη μονάδα εμφραγμάτων. ΣΥΝΟΛΟ: 9 νοσηλευόμενοι.
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. 4 νοσηλευόμενοι. 2 κενά.
ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ. 2 νοσηλευόμενοι. 6 κενά.
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 10 νοσηλευόμενοι. Κανένα κενό.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.4 κλίνες κανένας νοσηλευόμενος

Απολογισμός:

ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ: 86.
ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ: 70
ΚΕΝΑ: 14.

«Οι γιατροί βρίσκονται στη φάση της επιλογής για το ποιος θα ζήσει»

Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχουν περιστατικά ηλικιωμένων που νοσούν από κορωνοϊό και πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ.

«Είχαμε περιστατικό ηλικιωμένου ασθενούς στο Παπανικολάου, ο οποίος ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Έπρεπε να μπει σε ΜΕΘ απαραίτητα και ίσως ζούσε για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη. Ωστόσο, δεν μπήκε ποτέ, διότι θα καταλάμβανε κρεβάτι για αρκετό διάστημα, το οποίο θα μπορούσε να δοθεί σε κάποιον άλλο. Αν βάζαμε και τους τόσο ηλικιωμένους ανθρώπους σε ΜΕΘ θα είχαμε τελειώσει! Μπορούμε να πούμε ότι πλέον στα νοσοκομεία υπάρχει επιλογή για τη ζωή» αποκάλυψε ο Μ. Γιαννάκος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.