search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:58
MENU CLOSE

Εκλογές ΗΠΑ: Με Νεβάδα κερδίζει τις εκλογές ο Μπάιντεν – CNN: Μετά το Ουισκόνσιν πήρε και το Μίσιγκαν (LIVE αποτελέσματα)

04.11.2020 14:14
Εκλογές ΗΠΑ: Με Νεβάδα κερδίζει τις εκλογές ο Μπάιντεν - CNN: Μετά το Ουισκόνσιν πήρε και το Μίσιγκαν (LIVE αποτελέσματα) - Media

 

Το σασπένς γύρω από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ καλά κρατεί, την ώρα που εξακολουθούν να αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα από μια χούφτα Πολιτείες, όπου η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται και σήμερα.

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν προηγείται σε αριθμό μεγάλων εκλεκτόρων, με 248, μετά τη μεγάλη νίκη στο Ουισκόνσιν, ενώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει εξασφαλίσει 214. Χρειάζονται 270 για να κερδίσει κάποιος τον Λευκό Οίκο.  Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο Μπάιντεν κερδίζει και το Μίσιγκαν, ξεπερνώντας πια τους 260 εκλέκτορες.  Αυτό σημαίνει ότι αν επικρατήσει και στη Νεβάδα, με 6 εκλέκτορες, είναι κι επίσημα ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στις 23.15 ο Μπάιντεν έκανε δηλώσεις νίκης, δηλώνοντας σίγουρος για την έκβαση του αποτελέσματος. 

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές πολιτείες-κλειδιά, μετά τις χθεσινές προεδρικές εκλογές, κάνοντας λόγο για νοθεία χωρίς φυσικά να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, ζητεί και επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Ουισκόνσιν.  

Με το Ουισκόνσιν στις… αποσκευές του Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές μόνο κρατώντας το προβάδισμά του σε Νεβάδα και Μίσιγκαν.

Εάν ο Μπάιντεν κέρδιζε τόσο τη Νεβάδα όσο και το Μίσιγκαν αφού εξασφάλισε το Ουισκόνσιν, ο αριθμός των εκλογικών του ψήφων θα ήταν 270, όσο δηλαδή απαιτείται για την εκλογή του.

Αξιωματούχοι του Μίσιγκαν συνεχίζουν να μετρούν έγκυρα ψηφοδέλτια, αν και το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι έχει καταθέσει αγωγή για «διακοπή της καταμέτρησης» στην πολιτεία.

Ήδη στο Μίσιγκαν με μόλις 5% των ψήφων να υπολείπεται να καταμετρηθεί, ο Μπάιντεν έχει προσπεράσει τον Τραμπ, με 49.39% (2,524,385 ψήφοι) έναντι 49,08% (2,508,592).

Κινήσεις απελπισίας από Τραμπ

Εκνευρισμός επικρατεί στο ρεπουμπλικανικό «μπλοκ», καθώς μετά τους ισχυρισμούς για νόθευση του αποτελέσματος, το προεκλογικό επιτελείο του Ρεπουμπλικανού προέδρου ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφυγή στις δικαστικές αρχές το Μίσιγκαν ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

«Υποβάλλαμε προσφυγή σήμερα στο Ειρηνοδικείο του Μίσιγκαν για να σταματήσει η καταμέτρηση μέχρι να μας παρασχεθεί ουσιαστική πρόσβαση» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν επίσης «να ελέγξουν εκείνα τα ψηφοδέλτια που ανοίχτηκαν και καταμετρήθηκαν ενώ εμείς δεν είχαμε ουσιαστική πρόσβαση».

Παράλληλα, το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει αμέσως να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Ουισκόνσιν.

Παρόλο που ο Τραμπ μπορεί να ζητήσει εκ νέου καταμέτρηση, είναι απίθανο να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα στο Ουισκόνσιν με περιθώριο έως και 20.000. Ακόμα και οι σύμμαχοι του Τραμπ, όπως ο πρώην κυβερνήτης του Ουισκόνσιν, Σκοτ Γουόκερ, έχουν πει ότι μια επανακαταμέτρηση είναι απίθανο να ανατρέψει την κατάσταση.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι το δημοκρατικό κύμα, στο οποίο ήλπιζαν ορισμένοι στο στρατόπεδο του Μπάιντεν, που ονειρεύονταν ιστορικές νίκες στην Τζόρτζια και το Τέξας, δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος διατήρησε τη Φλόριντα, διαψεύδοντας πολυάριθμες δημοσκοπήσεις, καθώς και το Τέξας, προπύργιο των συντηρητικών που είχε φανεί να απειλείται, και το Οχάιο, το οποίο έχουν κερδίσει από το 1964 όλοι οι υποψήφιοι που εξελέγησαν στην προεδρία. Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί τελικό αποτέλεσμα στην Αλάσκα, που αναδεικνύει 3 μεγάλους εκλέκτορες, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα την κερδίσει ο Τραμπ, αφού κανένας Δημοκρατικός δεν έχει καταφέρει εδώ και δεκαετίες να αποσπάσει αυτήν τη συντηρητική Πολιτείας. Όμως ο δρόμος για μια δεύτερη θητεία παραμένει στενός: πρέπει ακόμη να κερδίσει τις περισσότερες από τις άλλες πολιτείες κλειδιά που είχαν συμβάλει στην απροσδόκητη νίκη του το 2016. 

Παρακολουθήστε στο διαδραστικό χάρτη τα αποτελέσματα από πολιτεία σε πολιτεία.

Εντωμεταξύ, η μετριοπαθής Ρεπουμπλικανή γερουσιάστρια Σούζαν Κόλινς επανεκλέγεται στο Μέιν, εξανεμίζοντας τις ελπίδες των Δημοκρατικών ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο Σώμα αυτό.

Η 67χρονη Κόλινς ήταν το αουτσάιντερ σε αυτές τις εκλογές, αφού απέναντί της είχε τη δημοφιλή Δημοκρατική Σούζαν Γκίντεον, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Μέιν.

Η Γκίντεον ανακοίνωσε ότι τηλεφώνησε στην αντίπαλό της και τη συνεχάρη για τη νίκη της. «Της είπα ότι θα είμαι πάντα στη διάθεσή της για να βοηθήσω να υπηρετήσουμε τον λαό», πρόσθεσε.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι πλήγμα για τους Δημοκρατικούς που ήλπιζαν ότι θα κέρδιζαν τουλάχιστον τρεις έδρες από τους Ρεπουμπλικάνους. Η Γκίντεον ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον Ιούλιο όμως με καταμετρημένο το 75% των ψήφων συγκεντρώνει ποσοστό 43,5%, έναντι 49,8% της αντιπάλου της.

Οι πολιτείες που κρίνουν τον νικητή

Λόγω της μεγάλης κινητοποίησης των ψηφοφόρων στις φετινές προεδρικές εκλογές, στις οποίες περισσότερα από 100 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν εκ των προτέρων, λίγο περισσότερες από μια χούφτα πολιτείες δεν είχαν ακόμη καταμετρήσει όλα τα ψηφοδέλτια.

Ειδικότερα, τα βλέμματα είναι στραμμένα επομένως σε πέντε μεγάλες Πολιτείες:

  • Μίσιγκαν (16 εκλέκτορες)

Με καταμετρημένο το 96% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική Πολιτεία του βορρά, την οποία είχε κερδίσει οριακά ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,67% έναντι 48,8% του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσες, οι ψήφοι που απομένουν να καταμετρηθούν είναι κυρίως επιστολικές και θεωρείται ότι θα ευνοήσουν τον Μπάιντεν.

Η υπουργός που είναι αρμόδια για τις εκλογικές διαδικασίες στην Πολιτεία άφησε νωρίτερα να εννοηθεί ότι εντός της ημέρας «θα έχουμε μια αρκετά ακριβή εικόνα» του αποτελέσματος, έστω και αν δεν θα είναι το οριστικό.

  • Νεβάδα (6 μεγάλοι εκλέκτορες)

Με καταμετρημένο το 67% των ψήφων, ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,23%, έναντι 48,59% του Τραμπ. Το 2016 την Πολιτεία αυτήν είχε κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον.

Οι τοπικές εκλογικές αρχές ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης ότι η καταμέτρηση έχει σταματήσει και δεν θα ξαναρχίσει πριν από αύριο, Πέμπτη.

Εάν κερδίσει το Μίσιγκαν, το Γουισκόνσιν και τη Νεβάδα (16+10+6), ο Μπάιντεν θα εξασφαλίσει τους 32 εκλέκτορες που του χρειάζονται για να φτάσει στον «μαγικό αριθμό» των 270.

  • Τζόρτζια (16 εκλέκτορες)

Έχει καταμετρηθεί το 94% των ψήφων σε αυτήν την Πολιτεία του νότου που, κατά παράδοση, ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται προς το παρόν, με ποσοστό 50,45%, έναντι 48,33% του Μπάιντεν, όμως τα αμερικανικά μμε εκτιμούν ότι η διαφορά αυτή θα μειωθεί όσο περνούν οι ώρες.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό εντός της ημέρας.

  • Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες)

Με καταμετρημένο το 94% των ψήφων, σε αυτήν την επίσης συντηρητική Πολιτεία που παραδοσιακά ψηφίζει τους Ρεπουμπλικάνους, ο Τραμπ προηγείται με ποσοστό 50,09%, έναντι 48,69% του Μπάιντεν. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι ψήφοι δια αλληλογραφίας που στάλθηκαν το αργότερο μέχρι και την ημέρα των εκλογών, στις 3 Νοεμβρίου, θα γίνονται δεκτές εφόσον φτάσουν μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

  • Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες)

Προς το παρόν έχει καταμετρηθεί μόνο το 64% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική Πολιτεία των βορειοανατολικών ΗΠΑ. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο Τραμπ διατηρούσε άνετο προβάδισμα, με ποσοστό 53,55%, έναντι 45,29% του Μπάιντεν. Σύμφωνα όμως με τα αμερικανικά μμε, όταν ενσωματωθούν οι επιστολικές ψήφοι, η διαφορά αυτή θα μειωθεί.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό μέχρι την Παρασκευή.

Ο Μπάιντεν ακόμη κι αν χάσει την Πενσιλβάνια, μπορεί να φθάσει στους 270 εκλέκτορες, εφόσον επικρατήσει στο Μίσιγκαν και στη Νεβάδα, στις οποίες απομένει σημαντικός αριθμός ψήφων προς καταμέτρηση, κυρίως επιστολικών, αλλά και από κομητείες που κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς. Θα είχε ακόμα περισσότερες πιθανότητες αν δεν έχανε, όπως όλα δείχνουν, στην Τζόρτζια και τη Βορεία Καρολίνα.

Ο Μπάιντεν που ήδη προηγείται στη Νεβάδα αφού σφράγισε και τη νίκη στο Ουισκόνσιν, θα του αρκεί μόλις μία νίκη σε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια. Ήδη στο Μίσιγκαν με μόλις 5% των ψήφων να υπολείπεται να καταμετρηθεί, έχει προσπεράσει τον Τραμπ, με 49.39% (2,524,385 ψήφοι) έναντι 49,08% (2,508,592).

Από την άλλη πλευρά, ο Τραμπ, πρέπει να επικρατήσει σε τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες τις: Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια για να νικήσει. Αν επικρατήσει ο Μπάιντεν σε δύο εκ των Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Τζόρτζια, θα είναι αυτός που θα φθάσει στους 270 εκλέκτορες.

Σημειώνεται βέβαια ότι στο Μέιν ο Τραμπ κέρδισε έναν μεγάλο εκλέκτορα. Αφού έχασε στο Ουισκόνσιν, αν χάσει και τη Βόρεια Καρολίνα, τότε θα έχουμε… ισοπαλία με τον Μπάιντεν στους 269 εκλέκτορες. Σε αυτή την περίπτωση ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει με την ψήφο της Βουλής.

Συνοπτικά κερδίζει ο Μπάιντεν 

  • Αν λάβει 36 εκλέκτορες κερδίζοντας από Μίτσιγκαν και Πενσυλβάνια
  • Ή αν χάσει την Πενσυλβάνια, αλλά πάρει Νεβάδα και Μίσιγκαν (Το Ουισκόνσιν το έχει ήδη πάρει)

Από την άλλη πλευρά, για να κερδίσει ο Τραμπ:

  • Αν επικρατήσει στην Πενσυλβάνια, θα πρέπει να επικρατήσει σε άλλες τρεις πολιτείες
  • Χωρίς την Πενσυλβανία χρειάζεται άλλες πέντε πολιτείες

Στο Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια, οι αναλυτές πιστεύουν πως τα επιστολικά ψηφοδέλτια, που μένουν να καταμετρηθούν, θα είναι στην πλειονότητά τους υπέρ του Μπάιντεν.

Στην Πενσιλβάνια, ο Τραμπ προηγούνταν σήμερα συνολικά με 700.000 ψήφους, όμως έμεναν να καταμετρηθούν 1,4 εκατομμύριο ψηφοδέλτια που είχαν σταλεί με το ταχυδρομείο. Και το όνομα του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στο 78% των επιστολικών ψηφοδελτίων που έχουν καταμετρηθεί στο στάδιο αυτό.

Ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει ως αυτήν τη στιγμή 248 μεγάλους εκλέκτορες στις ακόλουθες πολιτείες:

  • Αριζόνα (11)
  • Καλιφόρνια (55)
  • Κολοράντο (9)
  • Κονέκτικατ (7)
  • Ντέλαγουερ (3)
  • Χαβάη (4)
  • Ιλινόι (20)
  • Μέιν (3 στους 4)
  • Μέριλαντ (10)
  • Μασαχουσέτη (11)
  • Μινεσότα (10)
  • Νεμπράσκα (1)
  • Νιού Χάμσαϊρ (4)
  • Νιού Τζέρζι (14)
  • Νέα Υόρκη (29)
  • Νέο Μέξικο (5)
  • Όρεγκον (7)
  • Ρόουντ Άιλαντ (4)
  • Βερμόντ (3)
  • Βιρτζίνια (13)
  • Ουάσινγκτον – ομοσπονδιακή πρωτεύουσα (3)
  • Ουάσινγκτον (12)
  • Ουισκόνσιν (10)

Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει 214 μεγάλους εκλέκτορες στις εξής πολιτείες:

  • Τέξας (38)
  • Φλόριντα (29)
  • Αλαμπάμα (9)
  • Άρκανσο (6)
  • Νότια Καρολίνα (9)
  • Βόρεια Ντακότα (3)
  • Νότια Ντακότα (3)
  • Άινταχο (4)
  • Ιντιάνα (11)
  • Άιοβα (6)
  • Κάνσας (6)
  • Κεντάκι (8)
  • Λουιζιάνα (8)
  • Μοντάνα (3)
  • Μισισίπι (6)
  • Μιζούρι (10)
  • Νεμπράσκα (4)
  • Οχάιο (18)
  • Οκλαχόμα (7)
  • Τενεσί (11)
  • Γιούτα (6)
  • Δυτική Βιρτζίνια (5)
  • Γουαιόμινγκ (3)
  • Μέιν (1 στους 4)

«Φουντώνει» η διαμάχη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε για μία ακόμη φορά να δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές πολιτείες-κλειδιά, μετά τις χθεσινές προεδρικές εκλογές, κάνοντας λόγο για νοθεία χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη.

«Χθες το βράδυ, είχα ένα καλό προβάδισμα σε πολλές πολιτείες-κλειδιά», έγραψε σε tweet.

«Κατόπιν, μία προς μία, άρχισαν να εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο με την εμφάνιση και την καταμέτρηση ψηφοδελτίων- έκπληξη». Πάντως το Twitter τοποθέτησε την εξής σήμανση «Ένα μέρος ή το σύνολο του περιεχομένου που κοινοποιείται σε αυτό το Tweet είναι αμφισβητούμενο και μπορεί να είναι παραπλανητικό σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής σε εκλογές ή άλλη πολιτική διαδικασία».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την καταμέτρηση ψηφοδελτίων από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, που θα χρειαστούν ενδεχομένως πολλές ημέρες για να καταμετρηθούν σε ορισμένες πολιτείες. 

Ο Τραμπ υπογράμμισε επίσης ότι οι δημοσκόποι έσφαλαν σε αυτές τις εκλογές με «ιστορικό» τρόπο.

Λίγο μετά, ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε μια «ασταμάτητη» μάχη «εωσότου καταμετρηθεί κάθε ψηφοδέλτιο», επίσης με ανάρτησή του στο Twitter.

Τα επιτελεία της προεκλογικής εκστρατείας των δύο ανδρών επιχείρησαν να πείσουν ότι οι υποψήφιοί τους θα κερδίσουν την αναμέτρηση, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνεντεύξεων που παραχώρησαν.

«Εάν καταμετρήσουμε όλες τις νόμιμες ψήφους, πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος θα κερδίσει», δήλωσε ο Μπιλ Στέπιεν, ο διευθυντής της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δημοσκοπήσεις που έπεσαν έξω και τα στοιχήματα που… γυρίζουν

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι δημοσκοπήσεις βγηκαν για μια ακόμη φορά λάθος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το CNN στοιχημάτιζε ότι το Οχάιο και η Τζόρτζια ανήκουν στον Μπάιντεν, λίγες ώρες μετά η Τζόρτζια πήγαινε στον Τραμπ, όπως και το Οχάιο που παραδοσιακά προβλέπει το νικητή.

Πάντως οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν ξανά ως φαβορί για τη νίκη τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, αλλάζοντας άρδην την πρόβλεψή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας που έδειχνε ως επικρατέστερο τον Ρεπουμπλικανό απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα στοιχεία τριών από αυτές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:58