search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:19
MENU CLOSE

Τρεις εύκολοι τρόποι διαλογισμού που μειώνουν το άγχος

04.11.2020 15:02
Τρεις εύκολοι τρόποι διαλογισμού που μειώνουν το άγχος - Media

 

Είναι φορές που το μυαλό μας δε σταματάει να σκέφτεται. Οι υποχρεώσεις που ποτέ δεν τελειώνουν, η έλλειψη χρόνου ή χρήματος, η μοναξιά, το στρες, η δύσκολη περίοδος που διανύουμε λόγω της πανδημίας, μας κάνουν να στριφογυρίζουμε στο μυαλό μας σκέψεις για το παρελθόν και το μέλλον και να ψάχνουμε λύσεις και εξηγήσεις για την καθημερινότητά μας.

Όταν όμως αναλωνόμαστε στην υπερβολική θεώρηση και ανάλυση των πραγμάτων, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να εγκλωβιζόμαστε σε μια εγκεφαλική καταιγίδα, η οποία θεριεύει και μας κατατρώει ψυχικά. Για να καταφέρουμε λοιπόν να τιθασεύσουμε και να ελέγχουμε το νου μας, ώστε να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με ψυχραιμία και καθαρότητα, πρέπει να υιοθετήσουμε πρακτικές που θα μας βοηθήσουν να ανακτούμε τον έλεγχο του εαυτού μας και να επανερχόμαστε στο παρόν.

Ο διαλογισμός, αν και είναι τεχνική που αναπτύχθηκε από τις ινδουιστικές θρησκείες στα πλαίσια της ασκητικής ζωής των μοναχών, έχει αποδειχθεί πως έχει πολλά οφέλη για όλους όσους αφιερώσουν έστω και λίγο καθημερινό χρόνο στο να διαλογιστούν. Από τη μείωση της πίεσης, των επιπέδων χοληστερίνης και της αϋπνίας ως την βελτιωμένη συγκέντρωση, μνήμη και διάθεση, αυτή η σύντομη και ανέξοδη συνήθεια μπορεί να βελτιώσει τη διαβίωση μας σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές διαλογισμού. Κάποιες πιο απλές και «σωματικές» που μπορούν να εφαρμοστούν από τον οποιονδήποτε, και άλλες με περισσότερα θρησκευτικά στοιχεία, που απαιτούν περισσότερη καθοδήγηση και αφοσίωση. Παρακάτω, θα σας προτείνουμε τους τρεις πιο απλούς τρόπους διαλογισμού, τους οποίους μπορείτε να εξασκείτε έστω και για λίγα λεπτά κάθε μέρα, όπου κι αν βρίσκεστε.

1.Συγκέντρωση στην αναπνοή: Ο έλεγχος της αναπνοής είναι πολύ σημαντικός στο διαλογισμό. Εστιάζοντας στην ήρεμη και απρόσκοπτη αναπνοή, ο νους μας αποφορτίζεται από τις έντονες και αγχωτικές σκέψεις, ο καρδιακός παλμός ηρεμεί και το σώμα μας χαλαρώνει. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια άνετη θέση για το σώμα και ένα όσο γίνεται πιο ήσυχο περιβάλλον. Ξεκινήστε αφιερώνοντας 10 λεπτά κάθε μέρα, κατά τα οποία απλά επικεντρώνεστε στην αναπνοή σας, διώχνοντας κάθε άλλη σκέψη που περνάει από το μυαλό σας. Σταδιακά, μπορείτε να αυξήσετε το χρόνο διαλογισμού σε 20-30 λεπτά και αν θέλετε, μπορείτε να αρχίσετε να ελέγχετε την αναπνοή σας, εισπνέοντας και εκπνέοντας βαθιά για ισάριθμα δευτερόλεπτα. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους καπνιστές, καθώς με τη βαθιά και πλήρη αναπνοή, βοηθάτε τους πνεύμονές σας να λειτουργήσουν καλύτερα και να απορροφήσουν περισσότερο οξυγόνο. Επίσης, η συγκέντρωση και ο έλεγχος της αναπνοής είναι σωτήρια σε περιπτώσεις αγχώδους επεισοδίου και κρίσεων πανικού.

2.Διαλογισμός ενσυνειδητότητας: Ή αλλιώς, εστιάζοντας στο εδώ και το τώρα. Οι ρυθμοί της ζωής μας είναι πλέον τόσο γρήγοροι, που σπάνια αφηνόμαστε να ζήσουμε τη στιγμή. Στη συγκεκριμένη μέθοδο διαλογισμού, το ζητούμενο είναι να καταφέρουμε να έχουμε απόλυτη επίγνωση του παρόντος. Απλά καθίστε αναπαυτικά, είτε με ανοιχτά είτε με κλειστά μάτια και συγκεντρωθείτε στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Παρατηρείστε τους ήχους, την αίσθηση του φωτός, ένα ρεύμα αέρα, τη θέα που έχετε μπροστά σας, τη μυρωδιά του χώρου. Είναι σημαντικό να μην κρίνετε θετικά ή αρνητικά το ό,τι συμβαίνει γύρω σας και να παρατηρείτε τις σκέψεις που γυρνάνε στο μυαλό σας, αφήνοντάς τες να φύγουν και γυρνώντας τη συγκέντρωσή σας ξανά στο παρόν. Όταν καταφέρετε να μείνετε συγκεντρωμένοι για πάνω από λίγα λεπτά, μπορείτε να συνδυάσετε και την ελεγχόμενη αναπνοή. Με τον έλεγχο των σκέψεων και της αναπνοής, σταδιακά θα μάθετε να ελέγχετε τις παρορμήσεις σας και τα αρνητικά συναισθήματα και τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης θα υποχωρήσουν, όπως και η δυσαρέσκεια που προκύπτει από τα καθημερινά εμπόδια της ζωής.

3. Διαλογισμός σταδιακής χαλάρωσης: Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για τη χαλάρωση του σώματος, που επιφέρει αναπόφευκτα και ηρεμία του μυαλού. Σε ξαπλωμένη θέση, φέρτε την προσοχή σας στο σώμα σας. Ξεκινώντας από τα δάχτυλα των ποδιών, τεντώστε απαλά κάθε μυ ή ομάδα μυών και ξαναχαλαρώστε την ένταση, δίνοντας έμφαση στα σημεία που νιώθετε πιο σφιγμένα. Κρατήστε το νου σας συγκεντρωμένο στην αίσθηση του σώματος. Συνεχίστε αργά με όλους τους μύες, φτάνοντας μέχρι και το μέτωπό σας. Έπειτα, αν θέλετε μπορείτε απλά να μείνετε στη θέση σας και παρατηρήσετε την αναπνοή σας, το περιβάλλον, τις σκέψεις σας, ή απλά να προσπαθήσετε να διώξετε κάθε σκέψη από το μυαλό.

Μπορεί η διαδικασία να ακούγεται ανιαρή, και ίσως το να παραμείνετε συγκεντρωμένοι να αποδειχθεί πιο δύσκολο από ό,τι νομίζατε. Πολύς κόσμος θα προτιμούσε ένα ηλεκτροσόκ, από το να μείνει μόνος με τον εαυτό του.

Όμως αν επιμείνετε, θα διαπιστώσετε πως σύντομα θα έχετε καλύτερο έλεγχο των σκέψεών σας και αναμφίβολα πιο ήρεμο μυαλό. Κι αυτό γιατί οι σκέψεις δεν είναι παρά λέξεις, μια αντίδραση στα εξωτερικά ερεθίσματα και μια μέθοδος επικοινωνίας και ερμηνείας του κόσμου. Μόλις καταφέρουμε να κάνουμε τις λέξεις να πάψουν, η τρικυμία του νου θα ησυχάσει και μόνο έτσι θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας, δίνοντάς της πλήρες νόημα: με απόλυτη συνείδηση και έλεγχο πάνω στις καταστροφικές εμμονές μας και τις παρορμητικές ιδέες μας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24