search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:07
MENU CLOSE

Κορωνοϊός-Ευρώπη: «Σαρώνει» η πανδημία – Lockdown ενέκρινε η Βρετανία

04.11.2020 17:16
Κορωνοϊός-Ευρώπη: «Σαρώνει» η πανδημία - Lockdown ενέκρινε η Βρετανία - Media

 

Συνεχίζει να μεγαλώνει η μαύρη λίστα του θανάτου σε όλη την Ευρώπη από την πανδημία του κορωνοϊού. Χώρες η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν όλο και αυστηρότερα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού, ενώ τα ολικά λοκντάουν επανέρχνοται. 

Διαβάστε επίσης: Κινητοποιεί τον στρατό η Ελβετία λόγω της πανδημίας

Την Τετάρτη, στην Ιταλία καταγράφηκαν 30.550 νέα κρούσματα κορονοϊού και 352 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 211.831 διαγνωστικά τεστ και από την αρχή της πανδημίας έχουν τη ζωή τους 39.764 άνθρωποι. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων βρίσκονται 2.292 ασθενείς. Χθες τα περιστατικά ήταν 28.244, και 353 οι θάνατοι.

Οι υπεύθυνοι του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας τονίζουν ότι «σε αντίθεση με το πρώτο κύμα, ο ιός κυκλοφορεί σε όλες τις περιφέρειες, έστω και αν η κατάσταση δεν είναι ίδια σε όλες τις περιοχές της χώρας».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ινστιτούτου, ο Σίλβιο Μπρουζαφέρο, υπογράμμισε ότι «ο αριθμός των ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα και για τους οποίους αποφασίζεται η εισαγωγή στο νοσοκομείο αυξάνεται, όπως και εκείνος των ασθενών που μεταφέρονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας». Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε «χρειάζεται μεγάλη προσοχή».

Lockdown στη Βρετανία

Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το λοκντάουν, διάρκειας ενός μήνα, στην Αγγλία, υπερψηφίζοντας το σχέδιο που πρότεινε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία της Covid-19 που έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα υγείας.

Η έγκριση της πρότασης, με ψήφους 516 υπέρ έναντι 38 κατά, ήταν αναμενόμενη δεδομένου ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα είχε ανακοινώσει ότι θα την ψήφιζε. Ταυτόχρονα ωστόσο οι Εργατικοί επέκριναν τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι άργησε πάρα πολύ να πάρει μέτρα. Από την άλλη, στελέχη των Συντηρητικών επικρίνουν τον Τζόνσον γιατί θεωρούν τα μέτρα υπερβολικά.

Σήμερα, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν άλλους 492 θανάτους από Covid-19, τον μεγαλύτερο αριθμό από τις 13 Μαΐου. Επίσης, καταγράφηκαν 25.177 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες.

Πολωνία: Επιπλέον περιοριστικά μέτρα

Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα περαιτέρω περιορισμούς προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού και είπε ότι θα επιβάλει ένα πλήρες εθνικό λοκντάουν αν τα περιστατικά της COVID-19 εξακολουθήσουν να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς.

Γιατροί έχουν δηλώσει σε πολωνικά ΜΜΕ ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει ελλείψεις σε νοσοκομειακές κλίνες, αναπνευστήρες, οξυγόνο και ιατρικό προσωπικό καθώς οι ημερήσιες μολύνσεις και οι θάνατοι έχουν σημειώσει νέα ρεκόρ.

Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είπε πως τα περισσότερα καταστήματα που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, τα θέατρα, τα μουσεία, οι αίθουσες τέχνης και οι κινηματογράφοι θα κλείσουν από το ερχόμενο Σάββατο. Όλοι οι μαθητές που δεν παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως θα αρχίσουν να το κάνουν από τη Δευτέρα, είπε, ενώ τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά μόνο για επιχειρηματίες φιλοξενούμενους.

«Αν το σχέδιο αυτό αποτύχει, τότε σε μία εβδομάδα ή σε δέκα ημέρες θα έχουμε εθνική καραντίνα, η οποία θα είναι πολύ αυστηρή», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου, παραπέμπτοντας σε καθολικό λοκντάουν.

Η Πολωνία έχει ήδη κλείσει μπαρ και εστιατόρια, έχε περιορίσει τη λειτουργία των κολυμβητηρίων και έχει απευθύνει συστάσεις στους ηλικιωμένους να μένουν στο σπίτι.

Νωρίτερα η χώρα ανακοίνωσε 24.962 νέα περιστατικά COVID-19 και 373 θανάτους.

Το κυβερνών υπερσυντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει πει πως οι πρόσφατες μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους εναντίον μιας νέας, σχεδόν συνολικής απαγόρευσης των αμβλώσεων συνέβαλε στην εξάπλωση της COVID-19.

«Είχαμε την ελπίδα ότι οι διαμαρτυρίες που αντιμετωπίσαμε… δεν θα οδηγούσαν σε τόσες νέες μολύνσεις, αλλά όλες οι ενδείξεις σε ουρανό και γη δείχνουν πως… δυστυχώς οδήγησαν σε περισσότερα περιστατικά», είπε ο Μοραβιέτσκι.

Ορισμένοι ανοσολόγοι, ωστόσο, σημείωσαν πως οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες, τηρούσαν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και διαδήλωσαν σε ανοικτό χώρο, μέτρα που μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Οι διοργανωτές των συγκεντρώσεων είπαν πως είναι λάθος η κυβέρνηση να επιχειρεί να επιρρίψει στους διαδηλωτές την ευθύνη για τη δική της αποτυχία να αναχαιτίσει την πανδημία.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πως η υποστήριξη στο PiS έχει μειωθεί σημαντικά καθώς αυξήθηκε η οργή για τη διαχείριση της πανδημίας και του θέματος των αμβλώσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:05