search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:50
MENU CLOSE

Μητσοτάκης: Καθολικό lockdown για τρεις εβδομάδες με ανοιχτά δημοτικά και νηπιαγωγεία

05.11.2020 10:00
Πότε σκέφτεται ο Μητσοτάκης να κάνει την άρση του lockdown;  - Media

 

Συνέντευξη τύπου για το νέο lockdown που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο, παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

«Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου» ανακοίνωσε ο K. Μητσοτάκης, «μπαίνουμε σε lockdown για τρεις εβδομάδες, που θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι ίδιο με αυτό του Μαρτίου. Επανενεργοποιούνται τα SMS, ανοιχτά σουπερ μάρκετ και δομές υγείας» υπογράμμισε. Νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής θα μείνουν ανοιχτά. Κλειστα τα γυμνάσια και τα λύκεια, που θα λειτουργήσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

«Γιατί τα μέτρα τώρα; Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες πέντε ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικό των κρουσμάτων. Είδαμε αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών-εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Αν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό, θα έπρεπε να δεχθούμε σε 10 ημέρες πάνω από 1.000 συμπολίτες μας, από τους οποίους οι 150 θα έπρεπε να οδηγηθούν στις ΜΕΘ» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Μέτρα στήριξης 

Αύξηση στο βοήθημα που θα εισπράξουν οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή, ανακοίνωσε η κυβέρνηση μαζί με το lockdown για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. 

Συγκεκριμένα θα δοθεί επίδομα 800 ευρώ, αντί 534 ευρώ, για εκείνους που είναι σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Η χώρα έχει 7 δισ. σε διαθέσιμα και γι αυτό έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Κανείς δεν πρέπει να μείνε πίσω. Πρώτη μέριμνα αυτοί που θα χτυπηθούν περισσότερο.

Έχω συμφωνήσει τρία πρόσθετα μέτρα:

– όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση τον Δεκέμβριο 800 ευρώ αντί 534 ευρώ,
– επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από Σεπτέμβριο Δεκέμβριο,
– εφάπαξ οικονομικής ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους. Υπολογίζω ότι είναι περίπου 130.000», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Τσιόδρας: Έκπληκτοι από την ταχύτητα μετάδοσης του ιού

«Έκπληκτοι διαπιστώνουμε τη σημαντική ταχύτητα του ιού και ζητήσαμε από τα ερευνητικά εργαστήρια να δουν αν έχει κάτι αλλάξει στον ιό. Ήδη οι επιστήμονες στο Παστέρ, στη Θεσσαλονίκη και άλλοι καθηγητές κάνουν βαθιά μοριακή ανάλυση του ιού, για να δουν αν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή. Κάποιες εργασίες από το εξωτερικό δείχνουν μια μετάλλαξη από τον Ιούνιο και μετά. Δεν το είδαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, γιατί ο κόσμος ήταν έξω και υπήρχε και μια επίδραση από το κλίμα. Μας εκπλήσσει η ταχύτητα μετάδοσης του ιού, που οδηγεί μαθηματικά στην πίεση του συστήματος υγείας» εξήγησε για την ανάγκη επιβολής των νέων μέτρων ο κ. Τσιόδρας.

Εξειδίκευση και εφαρμογή των μέτρων

Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα ακολουθήσουν στις 3 το μεσημέρι ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενώ στις 6 το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου το πρωί της Τετάρτης περί γενικευμένου lockdown, λίγες ώρες αργότερα τα μέτρα προαναγγέλθηκαν από τον υπουργό υγείας Βασίλη Κικίλια κατά τη διάρκεια συνέντευξής (!) του σε τηλεοπτικό σταθμό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44