search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:23
MENU CLOSE

Διαρκές πρέσινγκ – Ολιγωρία και ανικανότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας καταλογίζει στην κυβέρνηση το Κίνημα Αλλαγής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2150
5-11-2020
07.11.2020 04:00
fofi-2.jpg

 

Για «εκτός ελέγχου» κατάσταση με την πανδημία μιλά το Κίνημα Αλλαγής, ασκώντας δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. «Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες και δεν είπε τίποτα στο μήνυμά του το Σάββατο για τα λάθη και τις παραλείψεις, τη χαλάρωση και τον εφησυχασμό της κυβέρνησης» υποστηρίζουν χαρακτηριστικά από τη Χαριλάου Τρικούπη. 

Επισημαίνουν, μάλιστα, τα ίδια στελέχη ότι ο πρωθυπουργός, στο τελευταίο τηλεοπτικό του μήνυμα, δεν ανέφερε κάτι «ούτε για την ενίσχυση του ΕΣΥ ή την αντιμετώπιση του συνωστισμού στα Μέσα Μεταφοράς. Αντιθέτως, τα περιοριστικά μέτρα στα οποία προχωρεί η κυβέρνηση θα έχουν σκληρές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους ανέργους». 

Ειδικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Μεταφοράς η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει ότι ο συνωστισμός και η κακή ποιότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς βλάπτουν σοβαρά την υγεία. «Το επισημαίνουμε από την πρώτη στιγμή και με κάθε ευκαιρία. Ειδικά για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου η πανδημία έχει εξαπλωθεί επικίνδυνα, η κυβέρνηση έχει πλήρη ευθύνη για την αδράνεια του τελευταίου εξαμήνου», κατηγορεί το Κίνημα Αλλαγής τη «γαλάζια» κυβέρνηση. 

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά ύστερα από τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, «300 περίπου οχήματα παρέμεναν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και τεχνικών. Έπρεπε να φθάσουμε στο κόκκινο για να προκηρύξουν στις 30.10 προσλήψεις οδηγών και τεχνικών». 

Η επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη πρόσθεσε μάλιστα ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα, όπως προμήθεια ανταλλακτικών, προσλήψεις οδηγών και τεχνικών με άμεσες διαδικασίες, ανανέωση του στόλου των οχημάτων και συντονισμός του ΟΑΣΑ με τις δημοτικές και περιφερειακές συγκοινωνίες στο μεσοδιάστημα, ώστε να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός.

Τρεις προτάσεις 

Κάνοντας λόγο για ολιγωρία και ανικανότητα της κυβέρνησης να λάβει αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τρεις προτάσεις με άμεση εφαρμογή σε όλα τα επίπεδα, όπως υποστηρίζει. Οι προτάσεις της Χαριλάου Τρικούπη αφορούν: 

– Στη δημόσια υγεία, με συνεχή δειγματοληπτικά τεστ, εβδομαδιαία τεστ στο υγειονομικό προσωπικό, διατίμηση των τεστ και κάλυψη του κόστους, ένταξη των ιδιωτικών κλινικών στον σχεδιασμό, άμεση πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού.

– Στην καθημερινότητα, με ενεργοποίηση 300 οχημάτων μαζικής μεταφοράς, προσλήψεις οδηγών, ενοικιάσεις λεωφορείων, 50% τηλεκπαίδευση στα σχολεία και μείωση της διδακτέας ύλης, τήρηση μέτρων σε εκκλησίες και χώρους λατρείας, αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

– Στην εργασία, με 100% κάλυψη των μισθών των εργαζομένων σε αναστολή μέχρι το ύψος των 1.000 ευρώ, επίδομα για κάθε άνεργο, νέο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 3 δισ., στο 50%, προστασία των τηλεργαζομένων, στήριξη αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών. 

Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι τα χρήματα για τη στήριξη των προτάσεων που κατέθεσε μπορούν να βρεθούν από τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ μετά τη χαλάρωση των κανόνων από την Ε.Ε., από το απόθεμα της υπερφορολόγησης και από την Ε.Ε., με αξιοποίηση νέων πόρων ή προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης. 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03