search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:39
MENU CLOSE

Lockdown: Πώς θα γίνει η εφαρμογή σε εκπαίδευση, μετακινήσεις και δημόσιες υπηρεσίες

06.11.2020 07:08
Lockdown: Πώς θα γίνει η εφαρμογή σε εκπαίδευση, μετακινήσεις και δημόσιες υπηρεσίες - Media

 

Σε ισχύ τίθενται από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και έως τις 30 Νοεμβρίου, σε ολόκληρη τη χώρα, τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Η εφαρμογή του lockdown σε τρεις κομβικούς τομείς της καθημερινότητας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανοιχτά νηπιαγωγεία, δημοτικά, ειδική αγωγή

Μόνο τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ολοήμερα σχολεία καθώς και οι δομές ειδικής αγωγής θα λειτουργούν κανονικά, δηλαδή θα πηγαίνουν οι μαθητές στο σχολείο, ύστερα από την εφαρμογή του lockdown. 

Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε χθες το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων:

• Αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία γυμνασίων και λυκείων της χώρας. Τα σχολεία αυτά θα ξεκινήσουν άμεσα υποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση, ως εκ τούτου οι διευθυντές καλούνται να εκπονήσουν τα σχετικά προγράμματα. Η ύλη θα προχωράει κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης.

• Συνεχίζουν τη διά ζώσης λειτουργία τους νηπιαγωγεία και δημοτικά, καθώς και τα ολοήμερα σχολεία, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα για εγγραφές στα ολοήμερα. 

• Συνεχίζουν διά ζώσης οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

• Για τις μετακινήσεις τους, οι μαθητές θα πρέπει να πάρουν βεβαίωση από το σχολείο, ενώ οι γονείς θα στέλνουν sms μετακίνησης με σήμανση 4.

• Φροντιστήρια, δομές μελέτης καθώς και κέντρα ξένων γλωσσών θα τελούν σε αναστολή λειτουργίας και θα μπορούν να λειτουργούν μόνο με τηλεκπαίδευση.

«Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας γυμνασίων και λυκείων είναι αποτέλεσμα της πολύμηνης αδιαφορίας, της έλλειψης πολιτικής βούλησης και τελικά της διαχειριστικής ανικανότητας του υπουργείου Παιδείας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η υπουργός Νίκη Κεραμέως υποστήριζε μέχρι και χθες πως “τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά”», σχολίασε ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Σε ισχύ η πληρότητα 65% στις συγκοινωνίες

Χωρίς σημαντικές διαφορές ως προς τις μετακινήσεις επιβάλλεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου το δεύτερο lockdown. Το σύνολο των μετακινήσεων θα συνοδεύεται από αποστολή μηνύματος μέσω κινητού τηλεφώνου. Ετσι, παραμένει σε ισχύ η πληρότητα 65% στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ διατηρείται η υποχρέωση χρήσης μάσκας εντός οχημάτων και συρμών των συγκοινωνιών. Ταυτόχρονα διατηρείται η πληρότητα 65% επιβατών στους συρμούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στα ΚΤΕΛ. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχώρησε μόνο για σήμερα στην επαναφορά των ημερήσιων Intercity που συνδέουν την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη, για τη διευκόλυνση της επιστροφής των πολιτών στον τόπο διαμονής τους. Τα ΚΤΕΛ, από την πλευρά τους, θα προχωρούν σε δρομολόγηση γραμμών ανάλογα με τη ζήτηση. Η μετακίνηση με ταξί επιτρέπεται μόνο με έναν επιβάτη, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά, ενώ διατηρείται η υποχρέωση χρήσης μάσκας από όλους τους επιβαίνοντες στα ταξί.

Πτήσεις

Από την ερχόμενη Δευτέρα στη χώρα θα εισέρχονται αεροπορικώς μόνο επιβάτες που διαθέτουν αρνητικό τεστ (που έχει διενεργηθεί έως 48 ώρες νωρίτερα). Υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ έχουν και όσοι εισέρχονται στη χώρα από τα χερσαία σύνορα, πρόβλεψη που θα τεθεί σε ισχύ ύστερα από πέντε ημέρες (μεταβατικό διάστημα). Υποχρεωτικά πρέπει να συμπληρώνουν PLF (φόρμα εντοπισμού επιβατών) όσοι εισέρχονται αλλά όσοι εξέρχονται από τη χώρα. Ως προς τις πτήσεις εσωτερικού, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές θα διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση που θα παρατηρηθεί.   

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο με ραντεβού 

Ανάλογα μέτρα με αυτά που ίσχυσαν στο προηγούμενο lockdown τον Μάρτιο θα εφαρμοστούν για τις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών θα παραμείνουν ανοιχτές ειδικά όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ωστόσο, η εξυπηρέτηση θα πραγματοποιείται με συγκεκριμένα ραντεβού για να μη σημειωθούν φαινόμενα συνωστισμού. Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα εφαρμοστεί η τηλεργασία για υπηρεσίες που δεν απαιτούν αυτοπρόσωπη παρουσία στον χώρο εργασίας. Λεπτομέρειες για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών, Παν. Θεοδωρικάκος. 

Προχθές το βράδυ με τροπολογία η οποία εμπεριέχεται σε νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης, που ψηφίστηκε, διευθετήθηκαν ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ για την αντιμετώπιση των αναγκών που σχετίζονται με την πανδημία. Η τροπολογία έχει ισχύ έως και 28/2 και αφορά προσλήψεις, υπερωρίες και αναθέσεις για προμήθειες. 

Ως προς τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προβλέπεται ότι για την κάλυψη άμεσων αναγκών μπορούν αυτές να γίνονται με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής μέσω της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού αν αυτός δεν επαρκεί και με την έγκριση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου. Ειδικά για τις Περιφέρειες, διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η πρόσληψη και λοιπού προσωπικού. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα προσαύξησης έως 30% της υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων, που συμμετέχουν στα κλιμάκια ελέγχου τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό με την ανάλογη αποζημίωση. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15