search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:10
MENU CLOSE

Τσίπρας: Με υπογραφή Μητσοτάκη το δεύτερο λοκντάουν- Πρόταση για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής

06.11.2020 12:00
Τσίπρας: Με υπογραφή Μητσοτάκη το δεύτερο λοκντάουν- Πρόταση για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής  - Media
Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το θέμα της πανδημίας μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για νέο οριζόντιο λοκντάουν.
 
Ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», η οποία τόνισε, «δεν ήταν αναπόφευκτη», καθώς και πως το δεύτερο λοκντάουν φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνιστά δε ομολογία αποτυχίας γιατί η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε στήριξη του ΕΣΥ, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων επέλεξε να διακηρύσσει το τέλος της πανδημίας και να αυτοθαυμάζεται.
 
Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, παρουσίασε αναλυτικά, με στοιχεία, την «οδυνηρή πραγματικότητα» όπως είπε, την οποία απέδωσε στους χειρισμούς και την ολιγωρία της κυβέρνησης, καθώς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, πρότεινε στον πρωθυπουργό τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
 
«Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί, αν τον υπερβαίνει η πραγματικότητα, να το δηλώσει ανοιχτά. Να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει τη βοήθεια όλων μας. Όχι όμως να συνεχίζει την προπαγάνδα, ενώ είναι αυτός που μας έριξε στο χείλος του γκρεμού. Όχι να παριστάνει τον σωτήρα και να κουνά και το δάχτυλο από πάνω. Να παρουσιάζεται ως σωτήρας συνεχίζοντας όμως να πορεύεται σαν οδοστρωτήρας».
 
Λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερώτημα για τον αν χρειάζεται πολιτική συναίνεση αυτή τη στιγμή, επανέλαβε πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια των άλλων πολιτικών αρχηγών δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης ενώ κατέθεσε και την πρόταση για έναν Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής με συγκεκριμένο πλαίσιο, δηλαδή την ενίσχυση του ΕΣΥ όσο θα διαρκεί η πανδημία και πάγωμα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων όπως ο πτωχευτικός νόμος και το εργασιακό νομοσχέδιο.
 
Ειδικότερα ερωτηθείς τι θα έπραττε ο ίδιος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι θα συγκαλούσε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών «όχι για μια τυπική συνεδρίαση, αλλά για να καθίσουν οι πολιτικές δυνάμεις πάνω σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης τους επόμενους έξι μήνες, σε ένα πλαίσιο δράσης με άξονες την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις και την υλικοτεχνική ενίσχυση του ΕΣΥ για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και την πανδημία. Θα έθετα στην διάθεση των πολιτικών δυνάμεων αυτό το κοινό σχέδιο και την επιλογή γι’ αυτό το διάστημα ενός υπουργού κοινής αποδοχής και βεβαίως θα δημιουργούσα τις προϋποθέσεις για ένα κλίμα συνεννόησης για να προχωρήσουμε».
 
Προϋπόθεση είπε για την όποια συνεννόηση είναι ότι αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση θα παγώσει τις αντιλαϊκές της πολιτικές, που βάζουν στο στόχαστρο την ίδια την κοινωνία, δηλαδή να αναστείλει τον πτωχευτικό νόμο και να παγώσει το σχεδιασμό για την ψήφιση νέων αντιλαϊκών νομοσχεδίων το επόμενο διάστημα. Με αυτές τις προϋποθέσεις επανέλαβε, «εμείς θα βάζαμε πλάτη όπως βάλαμε πλάτη, χωρίς προϋποθέσεις και στην πρώτη φάση. Όμως δεν μπορεί τώρα ο κ. Μητσοτάκης να μα κουνάει και το δάχτυλο ενώ φέρει βαρύτατες ευθύνες».
 

Βάζουν λουκέτο για να περιορίσουν τη ζημιά που προκάλεσαν

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αναφερόμενος στο οικονομικό σκέλος της κρίσης, είπε ότι η οικονομία βουλιάζει και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «βάζει λουκέτο στην Ελλάδα για δεύτερη φορά για να περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσε ο ίδιος και η κυβέρνησή του».
 
Ζήτησε ένα «συνεκτικό σχέδιο σωτηρίας» που να περιλαμβάνει:
  • Στην Υγεία: χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία άμεσα, επέκταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού, αναμόρφωση του μισθολογίου για τους εργαζόμενους νοσηλευτές και γιατρούς, επίταξη ιδιωτικών μονάδων, δωρεάν τεστ για το σύνολο του πληθυσμού.
  • Στην οικονομία: άμεση ενίσχυση όλων των νοικοκυριών που πλήττονται (επανέλαβε την πρόταση για εισόδημα έκτακτης ανάγκης με 400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικα, 200 για τον δεύτερο και 100 για κάθε παιδί), μη επιστρεπτέα ενίσχυση, επιδότηση της εργασίας , άμεση απαγόρευση των εξώσεων και των ρευστοποιήσεων.
Παράλληλα απευθυνόμενος προς τους πολίτες, τους κάλεσε να επιδείξουν ψυχραιμία και δύναμη στις δύσκολες μέρες που έρχονται, καθώς και να τηρούνται όλες εκείνες τις οδηγίες με τις οποίες πλέον όλοι έχουν εξοικειωθεί διότι προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
 
Διεμήνυσε επίσης, ότι θα συνεχίζει να προβάλλει διεκδικήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, «θα είμαστε εδώ κάθε ώρα, κάθε μέρα για να απαιτούμε από την κυβέρνηση να κάνει τα αυτονόητα» στηρίζοντας έτσι την κοινωνία.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:09