search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:27
MENU CLOSE

Προτάσεις βιβλίων: Μεταφρασμένη λογοτεχνία για κοσμοπολίτες αναγνώστες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2150
5-11-2020
09.11.2020 04:00
vivlio1.jpg

 

Λ.Π. Χάρτλεϊ

Ο μεσάζων

Μετάφραση: Τόνια Κοβαλένκο

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Σελ.: 420

Αυτή είναι η ιστορία ενός αγοριού που άθελά του μετατρέπεται σε κομβικό πρόσωπο μιας παράνομης και μοιραίας σχέσης. Ο αφηγητής του μυθιστορήματος Λίο Κόλστον, ηλικιωμένος πια, αναθυμάται το θερμό καλοκαίρι του 1900, όταν είχε βρεθεί στο Μπράνταμ Χολ, την εξοχική έπαυλη της οικογένειας Μόντσλεϊ, φιλοξενούμενος του Μάρκους. Ο ονειροπόλος και ρομαντικός Λίο μπορεί να είναι εύστροφος, έχει όμως πλήρη άγνοια για τον κόσμο των ενηλίκων. Μεμιάς γοητεύεται από τη σπιρτάδα και την ομορφιά της Μάριαν, της μεγαλύτερης αδελφής του συμμαθητή του, η οποία του δείχνει εξαρχής ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι πλούσιοι γονείς της Μάριαν σχεδιάζουν να την παντρέψουν με τον νόμιμο ιδιοκτήτη του Μπράνταμ Χολ, τον λόρδο Τρίμινχαμ. Ωστόσο, παρόλο που η Μάριαν έχει συναινέσει σε αυτόν τον γάμο, ζει κρυφά έναν απαγορευμένο έρωτα με έναν κοινωνικά κατώτερό της αγρότη. Ο ανυποψίαστος Λίο πείθεται να γίνει ο αγγελιαφόρος γραμμάτων και μηνυμάτων μεταξύ τους και έτσι παγιδεύεται σε ένα σκάνδαλο που δεν θα καταστρέψει μόνο την αθωότητά του αλλά θα σημαδέψει και όλη τη μετέπειτα ζωή του. Ένα διαχρονικό αριστούργημα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας του εικοστού αιώνα.

Karen Kohler

Μοιρολόι

Μετάφραση: Αλεξάνδρα Παύλου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σελ.: 502

Σ’ ένα φανταστικό νησί, κάπου στις ελληνικές θάλασσες, υπάρχει ένα μοναδικό χωριό. Το όνομά του; Όμορφο Χωριό. Είναι όντως τόσο όμορφο;

Το χωριό δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν έχει καταστήματα, πέρα από έναν φούρνο, ένα σιδεράδικο, έναν μύλο κι ένα καπηλειό. Ό,τι παράγει μοιράζεται από τους Πρεσβύτερους εξίσου σε κάθε οικογένεια, και οι χωριανοί ανταλλάσσουν μεταξύ τους προϊόντα και υπηρεσίες. Οι άντρες αποφασίζουν για όλα σαν ανώτερα όντα, ενώ οι γυναίκες δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα· καθήκον τους είναι να παντρευτούν όποιον τους επιβληθεί, να κάνουν παιδιά, να φροντίζουν τα χωράφια και το σπίτι.

Σ’ αυτή την κλειστή κοινωνία, οτιδήποτε διαφορετικό ενοχλεί και παίρνει διαστάσεις θρύλου. Όπως το Κορίτσι. Το Κορίτσι το ανακαλύπτει ο ιερέας του νησιού, νεογέννητο, σ’ ένα καφάσι με μπανάνες και αναλαμβάνει να το μεγαλώσει. Κι εκείνο αποδεικνύεται ξεχωριστό, έχοντας μέσα του τεράστια δίψα για ζωή, για αγάπη, για γνώση.

Αλλά παραμένει μόνο. Το χωριό δεν είναι έτοιμο να κάνει την επανάστασή του. Και το Κορίτσι τιμωρείται βάναυσα. Δεν λυγίζει όμως. Επανακάμπτει και εκδικείται. Το όχι και τόσο Όμορφο Χωριό καίγεται όμορφα. Και το Κορίτσι ανοίγει τα φτερά του για νέους τόπους.

Ένα μυθιστόρημα στα ίχνη της «Ιστορίας της Θεραπαινίδας» της Μάργκαρετ Άτγουντ, ένας ύμνος στην αγάπη, στην ελευθερία, στη φύση και στις ανθρώπινες αξίες.

Ρομπέρτο Σαβιάνο

Άγριο φιλί

Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου

Εκδόσεις: Πατάκη

Σελ.: 486

Η τράτα των παιδιών έχει κατακτήσει την εξουσία, ελέγχει τις πιάτσες διακίνησης στη Φορτσέλλα, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να διοικήσει. Για να υπονομεύσει τις παλιές οικογένειες της Καμόρρα και να κρατήσει το ιστορικό κέντρο, ο Νίκολας ο Μαραζά πρέπει να δημιουργήσει μια συνομοσπονδία με τον Γουάιτ και την τράτα των Καπελλόνι. Για να μη μετατραπούν από θηρευτές σε θηράματα τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν ενωμένα. Πράγμα που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Ανάμεσα σε παζαρέματα, προδοσίες, βεντέτες και αντίποινα, οι παλιές οικογένειες τούς στηρίζουν προκειμένου να επιβιώσουν ή προσπαθούν να τους εμποδίσουν, σπέρνοντας τη διχόνοια απευθείας μέσα στους κόλπους της τράτας. Θα ξεσπάσει καινούριος πόλεμος;

Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο μιλάει ξανά για τα παιδιά της Νάπολης, τα παιδιά των άγριων καιρών μας, που γεννήθηκαν σε έναν κόσμο γεμάτο δολοφόνους και δολοφονημένους, απογοητευμένα από τις υποσχέσεις του κόσμου που δεν χαρίζει τίποτα σε κανέναν, πολύ περισσότερο σ’ αυτά, δυναμωμένα απ’ τον πόθο και από την οργή, έτοιμα να δώσουν και να πάρουν φιλιά που αφήνουν γεύση αίματος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:27