search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:08
MENU CLOSE

Το σχέδιο Τσίπρα

09.11.2020 06:32

 

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα   προς την κυβέρνησης  για σχέδιο συνεργασίας  εξάμηνης διάρκειας όλων των πολιτικών δυνάμεων  για τη στήριξη του ΕΣΥ και συμφωνία σε υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής δεν ξάφνισε  μονάχα το  Μέγαρο Μαξίμου αλλά αιφνιδίασε και όλο  τον πολιτικό κόσμο καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια ουσιαστική  πρόταση  συναίνεσης   προκειμένου να απεγκλωβιστεί η χώρα από τα προβλήματα της.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεπερνώντας τις μικροπολιτικές αντιλήψεις  και σκοπιμότητες έκανε μια πρόταση που μελλοντικά θα μνημονευθεί αρκετές  φορές . Μια πρόταση που μοναδικό μέλημα έχει την όσο πιο ομαλή απεμπλοκή της Ελλάδας από την πανδημία και τα δύσκολα που φέρνει μαζί της αυτή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβανόμενος ότι οι καταστάσεις υπερβαίνουν την υπάρχουσα κυβέρνηση εμφανίστηκε να βάζει πλάτη στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας και να προτείνει στην κυβέρνηση μια εξάμηνη συνεργασία για την υγεία  την οποία θα εφαρμόσει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Αν δούμε δηλαδή τα πράγματα ψύχραιμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε  σανίδα σωτηρίας στην κυβέρνηση ,  αντί να λειτουργήσει με την κλασσική πολιτικάντη αντίληψη . Αντί δηλαδή να εκμεταλλευθεί την δραματική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα εξ αιτίας του κορονοιού  και της οικονομίας και φυσικά εξ αιτίας των λαθών που έκανε η κυβέρνηση  στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας απλώνει το χέρι του για να τραβήξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος  βρίσκεται σε ελεύθερη πρώτη.

Φυσικά αυτή η βοήθεια δεν δίνεται χωρίς να υπάρξουν προϋποθέσεις αλλά και αυτές έχουν να κάνουν με το κοινό καλό. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του στην ΑΥΓΗ αναφέρθηκε στους όρους που βάζει λέγοντα ότι πρέπει να υπάρξει  « πάγωμα  όλων των νόμων που ψήφισε ή σχεδιάζει να ψηφίσει η κυβέρνηση, οι οποίοι πλήττουν την κοινωνική συνοχή αυτές τις κρίσιμες ώρες.  Όπως είναι ο πρόσφατος πτωχευτικός νόμος, που ρευστοποιεί τα σπίτια και τις περιουσίες των πολιτών, ή το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, που θα φέρει μαύρες μέρες για τον κόσμο της εργασίας.»

Η κυβέρνηση δεν απάντησε στην πρόταση . Μπορεί να έριξε πυροτεχνήματα δεξιά και αριστερά αλλά επί της ουσίας δεν έδωσε απάντηση στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Και φυσικά τα ερωτήματα που προκύπτον είναι γι αυτή την στάση είναι τα εξής :

-Η κυβέρνηση δεν απορρίπτει την σχετική πρόταση γιατί δεν ξέρει τι θα της συμβεί και θέλει να την κρατήσει πάνω στο τραπέζι;

-Δεν θέλει να την σχολιάσει γιατί με αυτόν τον τρόπο θα την αναδείξει περισσότερο ;

– φοβάται ότι η ανάδειξη αυτού του θέματος την συγκεκριμένη στιγμή θα δημιουργήσει μοιραία σύγκρισης με την στάση που είχε κρατήσει η ΝΔ σε θέματα που αφορούσαν   την χώρα;

– Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να την αποδεχθεί γιατί κάτι τέτοιο θα έδειχνε  αδυναμία της κυβέρνησης του και σκεπτόμενος μικροπολιτικά δεν θέλει να δείξει ότι δέχεται την βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ;

Ότι και να γίνει τελικά ο Αλέξης Τσίπρας με την κίνηση του έχει καταφέρει να καταγραφεί στην συνείδηση των πολιτών αυτή την δύσκολη στιγμή ως ένας υπεύθυνος πολιτικός και ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα εξουσίας που προτάσσει το κοινό καλό από τα οφέλη μια στείρας αντιπολίτευσης .

Στο τέλος της ιστορίας ωστόσο θα αποδοθούν ευθύνες σε όλες τις πλευρές. Και σε αυτούς που στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν με αλαζονικό τρόπο να αντιμετωπίζουν την ζωή των ελλήνων πολιτών και σε αυτούς που απλόχερα έδωσαν την στήριξη τους για να μπορέσει  η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της .

Και οι ευθύνες δεν θα αποδοθούν μέσα από  τις δημοσκοπήσεις όπως χυδαία θεωρεί ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Ρωμανός αλλά από τους ίδιους τους πολίτες .

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως ανοίγοντας τα χαρτιά του αναφέρθηκε και στο τι θα κάνει στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αφήσει αναπάντητη την πρόταση του .

«Σε αντίθετη περίπτωση όμως,- ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο σχετικό άρθρο- αν ο κ. Μητσοτάκης συνεχίσει να συμπεριφέρεται με εγκληματική ανευθυνότητα, ταξική ιδιοτέλεια και αλαζονεία, τότε επιβεβαιώνει ότι η απόφαση που έχει πάρει είναι να μην διστάσει να θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και μόνο του ενδιαφέρον είναι να επιβιώσει πολιτικά μέσω μιας γιγαντιαίας εκστρατείας επικοινωνιακής εξαπάτησης.

Στην περίπτωση αυτή όχι μόνο θα είμαστε απέναντι, αλλά θα γίνουμε οι πρωτεργάτες της κοινωνικής αντίστασης, η μαγιά της κοινωνικής δυναμικής για να τον εμποδίσουμε.

Και αυτή η στάση δεν θα είναι απλώς μια πολιτική επιλογή, αλλά το μοναδικό ηθικό και κοινωνικό μας χρέος απέναντι σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:07